Jajčevci: Niso samo okusni, so tudi zdravilni!

26. 5. 2017 | Vir: liza.aktivni.si
Deli
Jajčevci: Niso samo okusni, so tudi zdravilni! (foto: Profimedia)
Profimedia

Na žaru, pečeni, polnjeni ... A vedno zdravi jajčevci!

Jajčevci Izvirajo iz Indije, kjer so jih poznali že pred 4.000 leti. Stari Grki in Rimljani jih niso poznali. V Evropo (Andaluzijo) so jih v 14. stoletju prinesli Mavri, ki so jih verjetno spoznali pri Arabcih.

So vijoličaste barve (lahko so tudi zeleni, rumeni ali beli) in kijaste oblike, sadež je velik približno 30 cm, lahko pa doseže težo tudi do 1 kg. Lupina jajčevca vsebuje vitamin C, B1 in B2, meso pa ima le malo mineralnih snovi.

Melancani ali jajčevci so idealna hrana za diabetike, zdravilno pa naj bi deloval tudi pri revmi, išiasu, boleznih ledvic, pri izločanju žolča in pri zniževanju ravni holesterola. Daleč največji svetovni proizvajalki sta Kitajska in Indija, ki skupaj pridelata 85 odstotkov vsega jajčevca na svetu. V Evropi ga največ pridelajo Italijani.

Več podrobnosti (in tudi recepte za pripravo jajčevcev) najdete v članku Jajčevci: zdravi, okusni in vsestranski.

Revija liza.si

Novo na Metroplay: Kako hitro in enostavno pripraviti uravnotežen obrok? | Žana Hrastovšek