10 razlogov, zakaj (ne) imeti aktivno dekle
10 razlogov, zakaj (ne) imeti aktivno dekle
Modrosti naših babic: vlaganje v kozarce in pripravljanje ozimnice
Modrosti naših babic: vlaganje v kozarce in pripravljanje ozimnice
6 znakov, da ste izjemno občutljiva duša
6 znakov, da ste izjemno občutljiva duša

Jajčevci: Niso samo okusni, so tudi zdravilni!

Jajčevci: Niso samo okusni, so tudi zdravilni! (foto: Profimedia) Profimedia
26. 5. 2017 Vir: liza.aktivni.si

Na žaru, pečeni, polnjeni ... A vedno zdravi jajčevci!

Jajčevci Izvirajo iz Indije, kjer so jih poznali že pred 4.000 leti. Stari Grki in Rimljani jih niso poznali. V Evropo (Andaluzijo) so jih v 14. stoletju prinesli Mavri, ki so jih verjetno spoznali pri Arabcih.

So vijoličaste barve (lahko so tudi zeleni, rumeni ali beli) in kijaste oblike, sadež je velik približno 30 cm, lahko pa doseže težo tudi do 1 kg. Lupina jajčevca vsebuje vitamin C, B1 in B2, meso pa ima le malo mineralnih snovi.

Melancani ali jajčevci so idealna hrana za diabetike, zdravilno pa naj bi deloval tudi pri revmi, išiasu, boleznih ledvic, pri izločanju žolča in pri zniževanju ravni holesterola. Daleč največji svetovni proizvajalki sta Kitajska in Indija, ki skupaj pridelata 85 odstotkov vsega jajčevca na svetu. V Evropi ga največ pridelajo Italijani.

Več podrobnosti (in tudi recepte za pripravo jajčevcev) najdete v članku Jajčevci: zdravi, okusni in vsestranski.

Revija liza.si

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri