To so astrološka znamenja, ki se bojijo ponovno ljubiti
To so astrološka znamenja, ki se bojijo ponovno ljubiti
Najlepše kolesarske poti v Sloveniji
Najlepše kolesarske poti v Sloveniji
5 slastnih pudingov s chia semeni
5 slastnih pudingov s chia semeni

Kaj jesti, če imate intoleranco na laktozo?

Kaj jesti, če imate intoleranco na laktozo? (foto: profimedia, revija Čarovnija okusa) profimedia, revija Čarovnija okusa
25. 4. 2015 Vir: liza.aktivni.si

Vse več ljudi trpi zaradi alergij na živila. Med najpogostejše spada netoleranca na laktozo, ko telo ne predela mlečnega sladkorja.

V tem primeru se je treba odpovedati živilom, ki vsebujejo laktozo. Predvsem je treba prebrati tudi sestavine gotovih izdelkov, saj je včasih laktozo mogoče najti tudi tam, kjer je sploh ne bi pričakovali.

Odpovedati se morate vsem mlečnim izdelkom, paziti pa na zadosten vnos kalcija.

Tega najdete predvsem v maku, fižolu, oreščkih, brokoliju ali ajdi. Za priloge lahko jeste testenine in pa seveda sadje in zelenjavo. Slastna lahka jed brez laktoze so riževi rezanci z mesom in zelenjavo. Arašidi poleg kalcija poskrbijo za kar nekaj proteinov in vitamine B1, C, E ter magnezij in kalij.

Azijski riževi rezanci z mesom in zelenjavo

riževi rezanci, meso, zelenjava

Za 4 osebe potrebujete

  • 1 strok česna
  • 3 cm ingverja
  • 1 majhen čili
  • 2 rdeči papriki
  • 1 bučko
  • 2 piščančja zrezka (iz stegna)
  • 2 žlici sezamovega olja
  • 250 g riževih rezancev
  • 2 žlici sojine omake
  • 1 žličko sladkorja
  • 1 majhen šopek koriandra
  • 40 g praženih neslanih arašidov
  • sol

Priprava

Olupite česen in ingver, ju očistite in jih tako kot 1 očiščen čili sesekljajte na majhne kocke. Očiščeni papriki in bučko zrežite na majhne kocke. Meso zrežite na 1 cm dolge trakove in jih nato zrežite na kocke. V voku segrejte olje in na njem približno pol minute dušite česen, ingver in čili. Dodajte meso in po 3 minutah še zelenjavo. Ob občasnem mešanju vse skupaj pecite približno 5 minut.

Testenine skuhajte v vreli slani vodi po navodilih z embalaže. Po kuhanju jih odcedite in jih primešajte zelenjavi. Sojino omako zmešajte s sladkorjem in z njo nakapajte jed. Po potrebi solite. Posamezne porcije potresite s sesekljanim koriandrom in arašidi.

Čas priprave: približno 20 minut.

Na osebo: približno 530 kcal, beljakovine: 39 g, maščobe: 16 g, ogljikovi hidrati: 61 g.

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri