To so astrološka znamenja, ki se bojijo ponovno ljubiti
To so astrološka znamenja, ki se bojijo ponovno ljubiti
Najlepše kolesarske poti v Sloveniji
Najlepše kolesarske poti v Sloveniji
5 slastnih pudingov s chia semeni
5 slastnih pudingov s chia semeni

Kaj naj jem? 12 najpomembnejših pravil zdravega prehranjevanja

Kaj naj jem? 12 najpomembnejših pravil zdravega prehranjevanja (foto: Promocijski material) Promocijski material
4. 3. 2019 Vir: liza.aktivni.si

Pri založbi učila je izšla zanimiva knjiga z naslovom Prehranski kompas - povzetek vseh znanstvenih študij na temo prehrane.

Kaj naj jem?

To preprosto vprašanje je danes postalo neznansko zapleteno. Bi bila prava kamenodobna dieta? Ali raje dieta z malo ogljikovimi hidrati? Z malo maščobami? Veganska? Brezglutenska? Z vseh strani smo bombardirani z najrazličnejšimi priporočili o zdravi hrani in pravilnem prehranjevanju, ki so si včasih diametralno nasprotna med seboj, tako da smo ljudje vse prepogosto zmedeni in v stiski, saj bi radi kaj naredili za svoje zdravje, a se med vso ponudbo preprosto ne znajdemo več.

Nemški znanstveni novinar Bas Kast v knjigi Prehranski kompas opravi s kaosom, ki vlada na področju prehranskih smernic. Onkraj modnih trendov in ideologij se spopade z vprašanjem, kaj je res zdravo in zakaj so celo ‘uradne’ prehranske smernice pogosto napačne.

Knjiga, ki je na nemškem knjižnem trgu postala prava prehranska uspešnica in se že vrsto mesecev uvršča na sam vrh Spieglove lestvice najbolje prodajanih knjig (doslej je bilo prodanih že 350.000 izvodov, pravice za prevod pa so bile prodane v več kot 10 držav), temelji na znanstveno preverjenih izsledkih in predstavlja poglobljen vpogled v temo zdrave prehrane. Z njeno pomočjo bodo bralci spregledali domnevne čarobne formule in navdušeno oglaševanje samooklicanih prehranskih gurujev ter se bolje znašli v velikanski zmešnjavi informacij.

O knjigi in njenem nastanku

Osnova avtorjevih priporočil je obsežen pregled več kot tisoč prehranskih
študij s področja moderne medicine, biokemije in gerontologije, knjiga pa
se osredinja okoli štirih osrednjih vprašanj:
• Kako mite o prehrani ločiti od dejstev?
• Kako se s prehrano zavarovati pred boleznimi?
• Je mogoče s skrbno premišljenim jedilnikom izigrati biološko uro
in zadržati proces staranja?
• Kako učinkovito shujšati?

Ko se je nemški znanstveni novinar in rekreativni športnik Bas Kast pri štiridesetih nekega dne zgrudil z bolečinami v prsih, si je zastavil pomembno vprašanje: Si je s slabim načinom prehranjevanja uničil zdravje? Odločil se je, da bo radikalno spremenil svoje prehranjevalne navade in na ta način poskrbel za svoje zdravje. Toda kaj je v resnici zdravo? Da bi to ugotovil, se
je podal na večletno raziskovalno potovanje. Kako se prehranjujejo ljudstva, za katera je značilna posebej dolga življenjska doba? Se je mogoče izogniti tipičnim starostnim težavam in boleznim? Je mogoče s posebnimi živili ‘ostati mlad’?

Na raziskovalnem prehranskem popotovanju je avtor razkrinkal številne mite, povezane s prehrano. Objektiven pregled izbranih podatkov in ugotovitev zadnjih desetletij je pokazal, da številna živila, za katera mislimo, da so zdrava, lahko našemu telesu močno škodujejo. Nasprotno pa se je
marsikatera hrana, ki je na slabem glasu, izkazala kot zelo koristna za naše zdravje. Avtor je svoje izsledke strnil v knjigi in ji dodal 12 najpomembnejših pravil zdravega prehranjevanja. In nastala je knjiga, ki bo, kot je dejal prof. dr. Christian Keysers, avtor knjige Naši empatični možgani, “reševala življenja”.

O avtorju

Bas Kast, rojen leta 1973, je študiral psihologijo in biologijo v Konstanci, Bochumu in Bostonu/ZDA. Dela kot znanstveni novinar, napisal pa je tudi že več knjig. Po velikem uspehu Prehranskega kompasa je v soavtorstvu s prehransko strokovnjakinjo Michaelo Baur napisal tudi kuharsko knjigo s
111 recepti, ki bo najverjetneje kmalu izšla tudi v slovenskem jeziku

Knjigo lahko naročite tukaj:

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri