To so astrološka znamenja, ki se bojijo ponovno ljubiti
To so astrološka znamenja, ki se bojijo ponovno ljubiti
Najlepše kolesarske poti v Sloveniji
Najlepše kolesarske poti v Sloveniji
3 preprosta pravila, kako se znebiti maščobe na trebuhu
3 preprosta pravila, kako se znebiti maščobe na trebuhu

Kakavovo maslo - pomaga pri dermatitisu in ekcemu

Kakavovo maslo - pomaga pri dermatitisu in ekcemu (foto: Shutterstock.com) Shutterstock.com
3. 6. 2014

Kakavovo maslo, ki se pridobiva iz notranjega dela kakavovca, je zares vsestransko uporabno. Zelo pogosto se uporablja v kozmetičnih pripravkih za nego kože, v receptih s superhrano, smoothijih, pecivu ipd.

Stoodstotno kakavovo maslo je svetlo rumene barve, ponavadi ga lahko dobite v kockah ali v tablicah, zanj pa je značilen nežen vonj in okus po čokoladi.

Kakavovo masloKakavovo maslo na primer dodajte pri pripravi smoothiejev, sladic, sladoleda ali presne čokolade.

Sestavljajo ga večinoma nasičene maščobne kisline, a te niso transnasičene in zdravju škodljive.

Predstavljajo hiter vir energije za naše telo, zaradi visokega deleža stearinske kisline pa kakavovo maslo ne zvišuje ravni slabega holesterola v krvi.

Vsi vemo, da naj bi čokolada zaradi vsebnosti tako imenovanih hormonov sreče vzbujala občutke sreče in zadovoljstva – to lastnost ji daje prav kakavovo maslo (pa tudi kakavova zrna), a le, če v procesu pridelave ni bilo rafinirano.

Nega telesa s kakavovim maslom

Prav tako lahko maslo nanesete na telo kot vlažilno kremo. Kožo ščiti, vlaži in mehča, krepi pa tudi njeno obrambno sposobnost.

Ker se hitro topi (že pri telesni temperaturi), ga zlahka nanesete, maslo pa se lepo vpije. Kupite lahko tudi kreme, ki jim je maslo že dodano.

Pogosto ga priporočajo pri zdravljenju ekcema ali dermatitisa, nosečnice pa so kakavovo maslo dolgo uporabljale za nego proti strijam.  Priporočljiv je tudi za tiste, ki imate zelo suho kožo.

Losijoni in olja se zaradi svojega nežnega vonja uporabljajo tudi pri aromaterapiji in masažah. Če boste olje uporabljali pri sončenju oz. za porjavitev, pa je priporočljiva uporaba po sončenju, za pomirjanje kože in ohranitev barve.

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri