Najlepše kolesarske poti v Sloveniji
Najlepše kolesarske poti v Sloveniji
To so astrološka znamenja, ki se bojijo ponovno ljubiti
To so astrološka znamenja, ki se bojijo ponovno ljubiti
V čem bi se morali preizkusiti glede na vaš astrološki znak
V čem bi se morali preizkusiti glede na vaš astrološki znak

Kako lahko sami prepoznate kronično ledvično bolezen

Kako lahko sami prepoznate kronično ledvično bolezen (foto: Profimedia) Profimedia
13. 2. 2017

Ledvice so čistilni stroj telesa, ki podobno kot srce in pljuča spadajo med najpomembnejše človeške organe. Skrbite za njihovo zdravje in bodimo pozorni na naslednje znake ...

Če bolezen dkrijemo pravočasno, lahko z ustreznimi ukrepi preprečimo ali ublažimo zaplete in upočasnimo napredovanje bolezni.

Kako lahko sami prepoznate kronično ledvično bolezen?

Še najbolj verjeten znak je povišan krvni tlak. Pri večini ljudi ga ne povzroči bolezen ledvic, pri ledvični bolezni pa je to lahko edini znak.

Spremljajte navade izločanja seča: če morate nenadoma ponoči velikokrat izločati urin, ste bolj žejni in več pijete, je to lahko znak, da je z ledvicami kaj narobe.

Temnejša barva urina je lahko znak izločanja krvi v urin.

Ljudje navadno obiščejo zdravniško pomoč, kadar opazijo, da manj hodijo na vodo ali če opazijo simetrične otekline po telesu, kar je lahko znak, da se v telesu zadržuje voda. Otekline zgolj okoli oči niso znak ledvične bolezni, ampak slabega spanca.

Tudi povečanje telesne teže lahko kaže na to, da se v telesu zadržuje voda. Močan vonj urina je znak, da ledvice dobro delujejo, saj se v urin iz telesa izloča amonijak.

Bolečine niso značilne. Boli na primer napad zaradi ledvičnega kamna, akutna bakterijska okužba, kar poznamo kot vnetje ledvičnih čašic, infarkt ledvice – ne pa kronična ledvična bolezen.

Več informacij najdete na www.zveza-dlbs.si.

Preberite še:

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri