So vaše težave s črevesjem lahko (tudi) posledica mišljenja?

Slika 1/3

Zagotovo ste tudi sami že izkusili kakšno neprijetno prebavno težavo, ko ste pojedli kaj čudnega ali ste se lotili nepreverjene “razčiščevalne” diete. Ali pa je bilo za težave krivega kaj drugega. Tokrat bomo ugotavljali, ali na črevesje lahko vplivajo možgani, ozioma naše mišljenje in čustva.

Pred tem si poglejmo, kako lahko na naraven način spodbudite prebavo:

- Naredite nekaj, kar vas popolnoma sprosti in sproti odženite stres. V stresnih trenutkih se namreč sprošča hormon kortizol, ki lahko povzroči težave pri delovanju prebavnega sistema.
Pred spanjem alkohol in zelo sladke pijače raje zamenjajte za kaj drugega , na primer čaj, s čimer ne boste povečevali tveganj za težave s prebavo ponoči.

- Če se vsak dan za vsaj 15 minut izpostavite soncu brez sončne kreme in sončnih očal, boste deležni mnogih pozitivnih učinkov, med drugim tudi naravno pospešene prebave.

- Še boljši učinek si lahko zagotovite, da v dan vključite več gibanja, ki bo vključevalo veliko mišic. Za to poskrbite kar med vsakdanjimi opravili: sklonite se, ko vam nekaj pade na tla in poberite, vrtnarite, zložite iz vrečke stvari iz trgovine, stopite na prste in vzemite kaj iz zgornje police …

- Spanje je za prebavo kot bi pritisnili gumb za ponovni zagon - brez tega boste kmalu imeli težave. Zato se končno losajte težav z nespečnostjo, smrčanjem, prepoznim odhajanjem v posteljo …

profimedia

Preverite tudi: 

Sorodni članki

Ali med zdravjem prebavil in depresijo obstaja povezava?

Depresija in anksioznost sta na pohodu, zato znanstveniki v iskanju odgovorov raziskujejo tudi druge vidike, ne samo možganov. Ali med zdravjem vaših prebavil in depresijo resnično…

Fekalne kapsule (blato zdravega človeka v obliki kapsule) - bomo v prihodnosti tako zdravili depresijo?

Zadnje čase se vsi ukvarjajo s črevesjem oziroma zdravjem prebavil, ki posledično lahko ozdravi pester nabor zdravstvenih težav.
None

Pomoč bolnikom z razdražljivim črevesjem

Nekaj preprostih strategij ‘naredi sam’ vam lahko pomaga umiriti sindrom razdraženega črevesja (SRČ). V nedavni študiji z univerze v Buffalu je 72 odstotkov bolnikov s tem…

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri