depresija

Negativne misli na trenutke prevzamejo vse izmed nas, klinična depresija pa je diagnoza na povsem drugem nivoju. Obstaja nekaj stvari, ki jih lahko storite za osebo s to boleznijo.

Vedeti morate, da bo oseba, ki trpi za depresijo, najboljšo pomoč dobila pri strokovnjakih, kljub temu pa ji lahko stojite ob strani. Vendar bo potrebna več kot rama za jokanje.

Kontakt
Pomembno je, da ste z osebo v rednem stiku. Povabite jo naj se pridruži skupinskim aktivnostim, saj sama ne bo nikdar izrazila te želje. Depresivni ljudje so namreč prepričani, da so svetu povsem odveč, zato ne želijo motiti drugih s svojo prisotnostjo. Izberite aktivnosti, ki prinesejo občutek izpopolnitve in zadovoljstva, saj bodo pozitivno vplivale na depresijo. Vendar bodite pripravljeni, da bo oseba potrebovala nekaj časa, preden se ji bo aktivnost zdela zanimiva.
Osredotočite se na majhne cilje
Dajte osebi razlog, da vstane iz postelje. Že to je namreč pogosta težava, saj ne najdejo niti ene stvari, zaradi katere bi se bilo vredno truditi. Skupaj postavita majhne cilje, ki jih lahko dosežeta v enem dnevu. Tudi vstati iz postelje je lahko med njimi. Vse kar bo osebi dalo vedeti, da se trud izplača. Za motivacijo lahko po določenem številu izpolnjenih ciljev ponudite aktivnost, ki je osebi zelo všeč. Tudi če ne bo izgledala navdušeno, ji bo skrivaj vzbudilo zanimanje.
Rešitev je v zdravljenju

Čeprav depresija ni fizična poškodba in je mnogokrat ne jemljemo resno, zahteva strokovno zdravljenje. Le to prinese prave rezultate. Ne pozabite na to, ko boste hoteli pomagati. Tudi za vas bo vse skupaj prineslo veliko čustveno breme, saj ljudje s takšno diagnozo ne morejo »prespati« težav in zjutraj nanje pogledati drugače. Hitro se lahko srečate z negativnimi mislimi, ko boste opazili, da le vaša pomoč ni dovolj. Vendar šteje in je ob pomoči strokovnjakov dobrodošla.

Pogovor
Dajte bližnji osebi vedeti, da ste tu zanjo. Bodite dober poslušalec in si vzemite čas, ko se želi pogovoriti. V tem primeru bodite pozorni na znake in besede, ki izražajo popolno brezupnost, morda celo nakazujejo na samomor. Tudi vi lahko odločilno prispevate k napredku, ko poskrbite za varnost osebe in svoja opažanja predate terapevtu.
Podpirajte terapijo

Tudi tu se lahko zgodi, da oseba zanika bolezen, čeprav ima potrjeno diagnozo. Izrazite svojo pomoč v obliki razlage, da je zdravljenje nujno potrebno. Ponudite prevoz in svojo prisotnost ter predvsem bodite potrpežljivi, ko boste že 43-krat razlagali, zakaj ljubljena oseba ne sme izpustiti srečanja z zdravnikom.

Izobrazite se

Ko gre za bližnjo osebo, vedno želimo imeti vse informacije, poznati simptome in možnosti ozdravitve. Zato pobrskajte za knjigami in berite, berite, berite. Ko boste o bolezni poizvedovali na spletu, se izogibajte blogom, kjer kroži veliko število neresničnih govoric. Osredotočite se na spletne strani, kjer svoja mnenja podajajo strokovnjaki. Ne pozabite pa, da smo si vsi različni, zato tudi bolezen na vsakega deluje drugače.

Preberite tudi: 

Sorodni članki

Depresija: Ko žalost preraste v nekaj več

Depresija - ko žalost preraste v nekaj več

Na svetu ni človeka, ki od časa do časa ne bi bil žalosten ali melanholičen. Žalost je namreč povsem normalen in običajen človeški odziv na težje življenjske preizkušnje, kot...

Kako vemo, da to ni le zimska depresija

Dnevi se sicer že daljšajo, vendar je oblačnih dni v teh mesecih več kot sončnih, in to poleg vsega preostalega še dodatno pripomore k temu, da pride do izraza zimska depresija...
None

Prikrita depresija ali distimija

Morda trpite za obliko depresije, ki je poznana manj kot 30 let in prizadene ljudi, ki imajo na videz vse, a se še vedno počutijo tako, kot da ne bi imeli ničesar.

Izbor uredništva

Zakaj bi morali na dan narediti 10.000 korakov in več

Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) in številni zdravniki ter drugi strokovnjaki pravijo, da bi 10.000 korakov...

Več...

18 korakov, kako zopet najti voljo

Ko smo depresivni, se je tako težko premikati, iti pod tuš in se preobleči, kaj šele se odpraviti na pohod ali tek. Čeprav...

Več...

Zakaj so doživetja vredna več kot materialne dobrine

Mera za uspeh danes ni več imeti najboljši avto in nepremičnino. Veliko mladih to ne zanima več.

Več...

Najbolj brane vsebine

Dovolite vaši mački spati z vami v postelji? Poglejte, kakšne posledice ima lahko to za vas in vašega ljubljenčka!

Spadate med tiste, ki med spanjem obožujejo toplino teh kosmatih princesk in princev ali zagovarjate nasprotno?
Več...

Valentino iskreno o odnosu z očetom

V koprski športni dvorani Arena Bonifika se bodo 3. februarja 2018 z nepozabnim koncertom poklonili Primorcu Danilu Kocjančiču, glasbeni legendi in enemu od največjih avtorjev slovenske glasbe, ki je pred petimi leti po dolgem zdravljenju izgubil boj z zahrbtno boleznijo.
Več...

Zato bi morali vsak dan delati plank!

Ena vaja, ki vključuje celo telo in ima mnogo pozitivnih učinkov. Veste, zakaj bi se je morali lotiti vsak dan?
Več...

Veste, zakaj bi morali vsak večer pred spanjem na stopala nanesti eterična olja? (VIDEO)

Stopala so popolni del telesa za nanašanje eteričnih olj. Pa veste zakaj?
Več...

Doma pripravite mazilo, ki vam pomaga zaspati

Če vam skrbi pogosto ne dajo spati in včasih tudi več noči zaporedoma zrete v strop, namesto da bi sladko sanjali, je čas, da preizkusite ta recept.
Več...

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri