depresija

Negativne misli na trenutke prevzamejo vse izmed nas, klinična depresija pa je diagnoza na povsem drugem nivoju. Obstaja nekaj stvari, ki jih lahko storite za osebo s to boleznijo.

Vedeti morate, da bo oseba, ki trpi za depresijo, najboljšo pomoč dobila pri strokovnjakih, kljub temu pa ji lahko stojite ob strani. Vendar bo potrebna več kot rama za jokanje.

Kontakt
Pomembno je, da ste z osebo v rednem stiku. Povabite jo naj se pridruži skupinskim aktivnostim, saj sama ne bo nikdar izrazila te želje. Depresivni ljudje so namreč prepričani, da so svetu povsem odveč, zato ne želijo motiti drugih s svojo prisotnostjo. Izberite aktivnosti, ki prinesejo občutek izpopolnitve in zadovoljstva, saj bodo pozitivno vplivale na depresijo. Vendar bodite pripravljeni, da bo oseba potrebovala nekaj časa, preden se ji bo aktivnost zdela zanimiva.
Osredotočite se na majhne cilje
Dajte osebi razlog, da vstane iz postelje. Že to je namreč pogosta težava, saj ne najdejo niti ene stvari, zaradi katere bi se bilo vredno truditi. Skupaj postavita majhne cilje, ki jih lahko dosežeta v enem dnevu. Tudi vstati iz postelje je lahko med njimi. Vse kar bo osebi dalo vedeti, da se trud izplača. Za motivacijo lahko po določenem številu izpolnjenih ciljev ponudite aktivnost, ki je osebi zelo všeč. Tudi če ne bo izgledala navdušeno, ji bo skrivaj vzbudilo zanimanje.
Rešitev je v zdravljenju

Čeprav depresija ni fizična poškodba in je mnogokrat ne jemljemo resno, zahteva strokovno zdravljenje. Le to prinese prave rezultate. Ne pozabite na to, ko boste hoteli pomagati. Tudi za vas bo vse skupaj prineslo veliko čustveno breme, saj ljudje s takšno diagnozo ne morejo »prespati« težav in zjutraj nanje pogledati drugače. Hitro se lahko srečate z negativnimi mislimi, ko boste opazili, da le vaša pomoč ni dovolj. Vendar šteje in je ob pomoči strokovnjakov dobrodošla.

Pogovor
Dajte bližnji osebi vedeti, da ste tu zanjo. Bodite dober poslušalec in si vzemite čas, ko se želi pogovoriti. V tem primeru bodite pozorni na znake in besede, ki izražajo popolno brezupnost, morda celo nakazujejo na samomor. Tudi vi lahko odločilno prispevate k napredku, ko poskrbite za varnost osebe in svoja opažanja predate terapevtu.
Podpirajte terapijo

Tudi tu se lahko zgodi, da oseba zanika bolezen, čeprav ima potrjeno diagnozo. Izrazite svojo pomoč v obliki razlage, da je zdravljenje nujno potrebno. Ponudite prevoz in svojo prisotnost ter predvsem bodite potrpežljivi, ko boste že 43-krat razlagali, zakaj ljubljena oseba ne sme izpustiti srečanja z zdravnikom.

Izobrazite se

Ko gre za bližnjo osebo, vedno želimo imeti vse informacije, poznati simptome in možnosti ozdravitve. Zato pobrskajte za knjigami in berite, berite, berite. Ko boste o bolezni poizvedovali na spletu, se izogibajte blogom, kjer kroži veliko število neresničnih govoric. Osredotočite se na spletne strani, kjer svoja mnenja podajajo strokovnjaki. Ne pozabite pa, da smo si vsi različni, zato tudi bolezen na vsakega deluje drugače.

Preberite tudi: 

Sorodni članki

Depresija: Kako jo prepoznati (+ kako pomagati osebi, ki se z njo spopada)

Depresijo lahko hitro zamenjamo za slabo voljo, motnje spanja ali razdraženost in tako pustimo, da pokaže svoje zobe. Bodite pozorni na naslednje znake.
Depresija: Ko žalost preraste v nekaj več

Depresija - ko žalost preraste v nekaj več

Na svetu ni človeka, ki od časa do časa ne bi bil žalosten ali melanholičen. Žalost je namreč povsem normalen in običajen človeški odziv na težje življenjske preizkušnje, kot...
Depresija: Ko žalost preraste v nekaj več

O samomoru

Samomor oziroma prostovoljno in namerno dejanje, s katerim nekdo konča lastno življenje, je tragičen dogodek in pusti težke čustvene posledice na njihovih bližnjih in...
Izbor uredništva

Doma pripravljene vode z okusom - 16 odličnih receptov

Ste v trgovini kdaj vzeli v roke plastenko vode z okusom in preverili njene sestavine?

Več...

Zakaj srečni pari ne delijo svojega življenja na družbenih omrežjih?

Živimo v zanimivih časih, ko objave na profilih družbenih omrežij pogosto pomenijo več kot to, kar se dogaja v realnosti.

Več...

7 opozorilnih znakov, da ne poslušate svojega srca

Preverite, ali ste zares sposobni poslušati sebe?

Več...
Najbolj brane vsebine

Ideja za izlet: Rabeljsko jezero

Radi bi se šli nekam ohladiti, sprostiti, se sončiti, morda veslati... Z družino, psom ali prijatelji. Pa ne veste, kam? Rabeljsko jezero je odlična destinacija. 
Več...

Poletna torta z grškim jogurtom in jagodičjem (brez dodanega sladkorja in peke!)

Če si grški jogurt radi privoščite za sladico ali zajtrk, vam bo všeč tudi lahka torta brez peke. Ker ima malo sestavin in je priprava povsem preprosta, jo lahko naredite tudi na počitnicah ali kot piknik sladico.
Več...

Hujšanje: 8 nasvetov, ki jih upoštevajte, če se številka na tehtnici ne premakne

Videti je preprosto – manj hrane, več gibanja. Strategija, ki so jo preizkusili številni in tudi dosegli odlične rezultate. Vsem pa ta način ne prinese rezultata, ki si ga želijo. Če ste med njimi, je morda čas, da preizkusite drugače. Morda je čas, da ...
Več...

Ideja za izlet: Mašun - ki ponuja številne možnosti za sprehode in rekreacijo v naravi

Čudovita sončna sobota, preživeta v objemu prostranih notranjskih gozdov!
Več...

8 nasvetov, kako izstopiti iz cone udobja

Običajno nas je strah sprememb, zato veliko ljudi raje biva v navidezno varni coni udobja. A v coni udobja ne bomo naredili ničesar velikega. 
Več...

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri