depresija

Negativne misli na trenutke prevzamejo vse izmed nas, klinična depresija pa je diagnoza na povsem drugem nivoju. Obstaja nekaj stvari, ki jih lahko storite za osebo s to boleznijo.

Vedeti morate, da bo oseba, ki trpi za depresijo, najboljšo pomoč dobila pri strokovnjakih, kljub temu pa ji lahko stojite ob strani. Vendar bo potrebna več kot rama za jokanje.

Kontakt
Pomembno je, da ste z osebo v rednem stiku. Povabite jo naj se pridruži skupinskim aktivnostim, saj sama ne bo nikdar izrazila te želje. Depresivni ljudje so namreč prepričani, da so svetu povsem odveč, zato ne želijo motiti drugih s svojo prisotnostjo. Izberite aktivnosti, ki prinesejo občutek izpopolnitve in zadovoljstva, saj bodo pozitivno vplivale na depresijo. Vendar bodite pripravljeni, da bo oseba potrebovala nekaj časa, preden se ji bo aktivnost zdela zanimiva.
Osredotočite se na majhne cilje
Dajte osebi razlog, da vstane iz postelje. Že to je namreč pogosta težava, saj ne najdejo niti ene stvari, zaradi katere bi se bilo vredno truditi. Skupaj postavita majhne cilje, ki jih lahko dosežeta v enem dnevu. Tudi vstati iz postelje je lahko med njimi. Vse kar bo osebi dalo vedeti, da se trud izplača. Za motivacijo lahko po določenem številu izpolnjenih ciljev ponudite aktivnost, ki je osebi zelo všeč. Tudi če ne bo izgledala navdušeno, ji bo skrivaj vzbudilo zanimanje.
Rešitev je v zdravljenju

Čeprav depresija ni fizična poškodba in je mnogokrat ne jemljemo resno, zahteva strokovno zdravljenje. Le to prinese prave rezultate. Ne pozabite na to, ko boste hoteli pomagati. Tudi za vas bo vse skupaj prineslo veliko čustveno breme, saj ljudje s takšno diagnozo ne morejo »prespati« težav in zjutraj nanje pogledati drugače. Hitro se lahko srečate z negativnimi mislimi, ko boste opazili, da le vaša pomoč ni dovolj. Vendar šteje in je ob pomoči strokovnjakov dobrodošla.

Pogovor
Dajte bližnji osebi vedeti, da ste tu zanjo. Bodite dober poslušalec in si vzemite čas, ko se želi pogovoriti. V tem primeru bodite pozorni na znake in besede, ki izražajo popolno brezupnost, morda celo nakazujejo na samomor. Tudi vi lahko odločilno prispevate k napredku, ko poskrbite za varnost osebe in svoja opažanja predate terapevtu.
Podpirajte terapijo

Tudi tu se lahko zgodi, da oseba zanika bolezen, čeprav ima potrjeno diagnozo. Izrazite svojo pomoč v obliki razlage, da je zdravljenje nujno potrebno. Ponudite prevoz in svojo prisotnost ter predvsem bodite potrpežljivi, ko boste že 43-krat razlagali, zakaj ljubljena oseba ne sme izpustiti srečanja z zdravnikom.

Izobrazite se

Ko gre za bližnjo osebo, vedno želimo imeti vse informacije, poznati simptome in možnosti ozdravitve. Zato pobrskajte za knjigami in berite, berite, berite. Ko boste o bolezni poizvedovali na spletu, se izogibajte blogom, kjer kroži veliko število neresničnih govoric. Osredotočite se na spletne strani, kjer svoja mnenja podajajo strokovnjaki. Ne pozabite pa, da smo si vsi različni, zato tudi bolezen na vsakega deluje drugače.

Preberite tudi: 

Sorodni članki

Depresija: Ko žalost preraste v nekaj več

Depresija - ko žalost preraste v nekaj več

Na svetu ni človeka, ki od časa do časa ne bi bil žalosten ali melanholičen. Žalost je namreč povsem normalen in običajen človeški odziv na težje življenjske preizkušnje, kot...

Kako vemo, da to ni le zimska depresija

Dnevi se sicer že daljšajo, vendar je oblačnih dni v teh mesecih več kot sončnih, in to poleg vsega preostalega še dodatno pripomore k temu, da pride do izraza zimska depresija...
None

Prikrita depresija ali distimija

Morda trpite za obliko depresije, ki je poznana manj kot 30 let in prizadene ljudi, ki imajo na videz vse, a se še vedno počutijo tako, kot da ne bi imeli ničesar.

Izbor uredništva

Kaj nas pohodništvo uči o življenju?

Pohodništvo je odlična fizična aktivnost, ki povrh vsega ustvarja nepozabne spomine. Omogoča priložnosti, da se umirimo...

Več...

NAGRADNI KVIZ: Si prava oseba za brezstično kartico?

Uporaba brezstične kartice v Sloveniji nenehno narašča, saj vedno več ljudi to storitev prepoznava kot varno, enostavno, hitro...

Več...

5 pravil psihologije za enostavnejše življenje

Razumeti psihologijo ni tako preprosto. Pa vendar na njej temelji naše vedenje. Z vsako kretnjo sporočamo določene signale...

Več...

Najbolj brane vsebine

Top ideje za nepozaben jesenski izlet (pri nas in v okolici)

Nadpovprečno topla letošnja jesen je kot nalašč, da se, še preden jih pobeli sneg, odpravimo na izlet v katerega od najlepših slovenskih krajev. Za jesenski izlet priporočamo...
Več...

Ko najdete takšnega partnerja, ga ne izpustite iz rok

Pri iskanju osebe, s katero bomo preživeli vse življenje, vedno naletimo na vzpone in padce. Ko pa najdete nekoga, ki počne te stvari, ste lahko prepričani, da je to tisto pravo.
Več...

7 navad, ki nas postarajo

Sledi nekaj navad, ki jih moramo izločiti iz življenja, da zaustavimo ali omilimo proces staranja.
Več...

Obstaja nekaj, kar je pomembnejše od sreče

Sreče ni lahko začutiti. Ves čas jo imamo na dosegu roke, pa je ne znamo prijeti. Tudi okoli nas je toliko dražljajev, da si želimo vedno več, a je občutek sreče, zadovoljstva vedno krajši. Vendar obstaja nekaj, kar je še pomembnejše od sreče.
Več...

Kakšne spremembe se zgodijo, ko leto dni ne pijete alkohola?

Če se zavežete k odločitvi, da celo leto ne boste pili alkohola, boste kmalu pričeli opažati pozitivne spremembe. To ni nekaj, za kar boste prikrajšani, ampak nekaj, kar bo vaše življenje popeljalo na novo raven.
Več...

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri