10 razlogov, zakaj (ne) imeti aktivno dekle
10 razlogov, zakaj (ne) imeti aktivno dekle
Modrosti naših babic: vlaganje v kozarce in pripravljanje ozimnice
Modrosti naših babic: vlaganje v kozarce in pripravljanje ozimnice
6 znakov, da ste izjemno občutljiva duša
6 znakov, da ste izjemno občutljiva duša

Kako pomagati bližnjemu, ki trpi za depresijo

Kako pomagati bližnjemu, ki trpi za depresijo (foto: Profimedia) Profimedia
10. 10. 2017

Negativne misli na trenutke prevzamejo vse izmed nas, klinična depresija pa je diagnoza na povsem drugem nivoju. Obstaja nekaj stvari, ki jih lahko storite za osebo s to boleznijo.

Vedeti morate, da bo oseba, ki trpi za depresijo, najboljšo pomoč dobila pri strokovnjakih, kljub temu pa ji lahko stojite ob strani. Vendar bo potrebna več kot rama za jokanje.

Kontakt
Pomembno je, da ste z osebo v rednem stiku. Povabite jo naj se pridruži skupinskim aktivnostim, saj sama ne bo nikdar izrazila te želje. Depresivni ljudje so namreč prepričani, da so svetu povsem odveč, zato ne želijo motiti drugih s svojo prisotnostjo. Izberite aktivnosti, ki prinesejo občutek izpopolnitve in zadovoljstva, saj bodo pozitivno vplivale na depresijo. Vendar bodite pripravljeni, da bo oseba potrebovala nekaj časa, preden se ji bo aktivnost zdela zanimiva.
Osredotočite se na majhne cilje
Dajte osebi razlog, da vstane iz postelje. Že to je namreč pogosta težava, saj ne najdejo niti ene stvari, zaradi katere bi se bilo vredno truditi. Skupaj postavita majhne cilje, ki jih lahko dosežeta v enem dnevu. Tudi vstati iz postelje je lahko med njimi. Vse kar bo osebi dalo vedeti, da se trud izplača. Za motivacijo lahko po določenem številu izpolnjenih ciljev ponudite aktivnost, ki je osebi zelo všeč. Tudi če ne bo izgledala navdušeno, ji bo skrivaj vzbudilo zanimanje.
Rešitev je v zdravljenju

Čeprav depresija ni fizična poškodba in je mnogokrat ne jemljemo resno, zahteva strokovno zdravljenje. Le to prinese prave rezultate. Ne pozabite na to, ko boste hoteli pomagati. Tudi za vas bo vse skupaj prineslo veliko čustveno breme, saj ljudje s takšno diagnozo ne morejo »prespati« težav in zjutraj nanje pogledati drugače. Hitro se lahko srečate z negativnimi mislimi, ko boste opazili, da le vaša pomoč ni dovolj. Vendar šteje in je ob pomoči strokovnjakov dobrodošla.

Pogovor
Dajte bližnji osebi vedeti, da ste tu zanjo. Bodite dober poslušalec in si vzemite čas, ko se želi pogovoriti. V tem primeru bodite pozorni na znake in besede, ki izražajo popolno brezupnost, morda celo nakazujejo na samomor. Tudi vi lahko odločilno prispevate k napredku, ko poskrbite za varnost osebe in svoja opažanja predate terapevtu.
Podpirajte terapijo

Tudi tu se lahko zgodi, da oseba zanika bolezen, čeprav ima potrjeno diagnozo. Izrazite svojo pomoč v obliki razlage, da je zdravljenje nujno potrebno. Ponudite prevoz in svojo prisotnost ter predvsem bodite potrpežljivi, ko boste že 43-krat razlagali, zakaj ljubljena oseba ne sme izpustiti srečanja z zdravnikom.

Izobrazite se

Ko gre za bližnjo osebo, vedno želimo imeti vse informacije, poznati simptome in možnosti ozdravitve. Zato pobrskajte za knjigami in berite, berite, berite. Ko boste o bolezni poizvedovali na spletu, se izogibajte blogom, kjer kroži veliko število neresničnih govoric. Osredotočite se na spletne strani, kjer svoja mnenja podajajo strokovnjaki. Ne pozabite pa, da smo si vsi različni, zato tudi bolezen na vsakega deluje drugače.

Preberite tudi: 

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri