10 razlogov, zakaj (ne) imeti aktivno dekle
10 razlogov, zakaj (ne) imeti aktivno dekle
25 budističnih modrosti za mir v vaši duši
25 budističnih modrosti za mir v vaši duši
Modrosti naših babic: vlaganje v kozarce in pripravljanje ozimnice
Modrosti naših babic: vlaganje v kozarce in pripravljanje ozimnice

Zeliščni čaji proti prehladu

Zeliščni čaji proti prehladu (foto: Profimedia) Profimedia
11. 1. 2014

Težko dihanje, kašljanje, hripavost – val prehladov se vali. S čajem in zeliščnimi poparki lahko nežno premagate težave in okrepite hirajoč obrambni mehanizem telesa.

Mrzlo in vlažno vreme zunaj in suh ogrevan zrak znotraj – to je pravi izziv za naš imunski sistem. Le majhna slabost in povzročitelji bolezni imajo lahko delo. Dobro, če veste, katera zelišča in zeliščni poparki lahko pomagajo.

Čaji, ki pomagajo

Čaj iz šipkove lupine ali ribezovih listov krepi imunski sistem. Tudi plodovi rakitovca vsebujejo veliko vitalnih snovi, ki so potrebni za dobro delovanje imunskega sistema. Dnevno 1–2 jedilni žlici soka v čaju krepita telo.

Pri prvem praskanju v grlu pogosto lahko še odpravite prehlad. Idealen dodatek h kopelim je seneni drobir. Če se nalezete nahoda, se obnesejo parne inhalacije s kamilicami. V veliko skledo dajte prgišče cvetov, prelijte z litrom kropa in pustite stati deset minut. Paro vdihavajte pod brisačo.

Proti kašlju je zraslo več zelišč

Proti mučnemu dražečemu kašlju na začetku prehlada pomagajo lipovi cvetovi, ki vsebujejo sluz in čreslovino. Po dnevu ali dveh začne nastajati sluz.

Če jo dobro razgradite, je primeren timijanov ali lapuhov čaj. Z malo medu timijanov čaj pospešuje izločanje sluzi in je najboljše zdravilo pri trdovratnem kašlju.

Pri bronhitisu priporočajo cvetove arnike, ker pospešujejo prekrvavitev sluznice. Poprova meta je vsestranska rastlina za vse bolezni zgornjih dihalnih poti. Če vas boli grlo, je dobro, da večkrat na dan grgrate žajbljev čaj. Če prehlad spremljajo še glavobol in trganje v udih, pomaga oslad s salicilno kislino – vrsta naravnega aspirina.

Zeleni čaj je bogat z vitamini, mineralnimi snovmi in eteričnimi olji. Krepijo odporne sile telesa in pospešujejo zdravljenje. Pomembno: zalijte z vodo, vročo 70 stopinj, in – v nasprotju z zeliščnimi čaji – pustite stati 1–2 minuti. Kakovosten zeleni čaj je mogoče zaliti še enkrat.

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri