10 razlogov, zakaj (ne) imeti aktivno dekle
10 razlogov, zakaj (ne) imeti aktivno dekle
Modrosti naših babic: vlaganje v kozarce in pripravljanje ozimnice
Modrosti naših babic: vlaganje v kozarce in pripravljanje ozimnice
6 znakov, da ste izjemno občutljiva duša
6 znakov, da ste izjemno občutljiva duša

Kri ni voda!

27. 3. 2003

Rdeče oči? Krvav nos? Krvavitev iz aorte? Pritisnite na krvaveče mesto in berite naprej.

Kri ni voda, je pa del izvirnega alarmnega sistema telesa - pomislite na rdečo zastavico. Ponavadi začne teči ravno ob nepravem času. Bi morali zagnati paniko? Nikoli. Vendar je znanje o rdeči poplavi in o tem, kaj v resnici pomenijo nenačrtovani madeži na vaši srajci, v kopalnici ali na kakem kraju zločina, bistveno. Kakršnekoli bližnjice so le začasni obliži.

Opozorilo:

Angorski zajec v ogledalu vam je nenavadno podoben

Vzroki pordelega očesa (konjunktivitisa) so bakterijske ali virusne okužbe in reakcije na dražeče snovi, kot so onesnažen zrak, cvetni prah ali dim. Konjunktivitis ali po slovensko rdeče oko je vnetje očesne veznice, ki je nekakšna membrana, ki obdaja notranjo stran vek in pokriva tudi oko.

Če bi lahko prisegli, da slišite škripanje, ko zamižite, poskusite tole: med reklamami očem privoščite hladne obkladke. Se še vedno počutite, kot bi imeli v očeh smirkov papir? Obiščite očesnega zdravnika, da vam predpiše antibiotike - najbrž se borite z bakterijsko okužbo. In nehajte si drgniti oči, ker je to najhitrejša pot, da okužbo še poslabšate ali jo razširite po soseski.

Opozorilo:

Urinirate rdeče

Med odmorom skočite na WC, in medtem ko drugi fantje odvajajo žlahtno penino, vi točite paradižnikov sok. Bljak! Prisotnost krvi v urinu imenujemo hematurija. Ocenjujejo, da 10 odstotkov prebivalstva od časa do časa odvaja krvav urin in večinoma so vzroki benigni - napaka v vodovodu, ki se zgodi, ko se nekaj trdega (na primer ledvični kamni ali kamni v mehurju) drgne ob nekaj mehkega (na primer ob tkivo mehurja).

Vemo, da ste brihten fant, toda domača lekarna ni pametna odločitev. "Ker je zgodnje odkrivanje ključnega pomena, " pravijo urologi, "domnevamo, da gre za raka, dokler domneve ne potrdimo ali ovržemo. " Najboljša rešitev za vaše skrbi in vaš potoček je obisk pri zdravniku.

Lahko pa je pot do ponovne kakovosti gorskega izvira le večja pazljivost pri goltanju tablet. Nekatera zdravila, ki ovirajo strjevanje krvi, celo aspirin, so lahko vzrok, da se pojavi kri v urinu.

Opozorilo:

Iz nosa teče kri

Večina spontanih krvavitev iz nosa je neškodljiva, trdijo zdravniki. Pogosto so vzrok krastice v konici nosu, še posebno v suhem in hladnem vremenu. Zdi se, da je vaš rilec bogato obdarjen z drobnimi žilicami, ki se prepletajo po notranji površini nosu. Dihanje mrzlega zraka povzroči omrzline - nosna sluznica se poškoduje in razpoka, in tako lahko krvavitev in stalne madeže na vaši srajci sproži že kihanje. Drugi možen vzrok, še posebej če vam iz nosu teče pogosto, je visok krvni tlak.

Nekateri zdravniki priporočajo, da pozimi v nosu narahlo obrišete vatirano palčko z vazelinom ali denar v nogavici porabite za vlažilnik zraka. Lahko pa bi zamenjali pršilo za nos, ki ga uporabljate. Steroidna nosna pršila, ki jih dobimo na recept, krčijo krvne žile, zato je krvavitev verjetnejša. Poskusite z razpršilom s solno raztopino, če se vaš zdravnik strinja.

Kako ustavite poplavo, če jez popusti? S pritiskom. Sedite pokončno in se rahlo nagnite naprej, da vam kri ne bo tekla v žrelo, razen če ste iz Transilvanije. Pet minut enakomer-no stiskajte konico nosu. Se dolgočasite? Čas hitreje mine, če imate pri sebi novo izdajo Men's Healtha.

Opozorilo:

Imate krvave bradavičke

Ne, prav nič nočemo vedeti o vašem spolnem življenju. V resnici se lahko vsak občutljiv predel kože, ki se nenehno drgne ob hrapavo površino - na primer kratko majico - vname ali poškoduje do te mere, da zakrvavi. Ta pojav je znan pod imenom "tekaške bradavičke", ker se pogosto primeri tekačem. Pred maratonom na prizadeto mesto nanesite tanek sloj vazelina. Ali pa tecite v svilenem telovniku. Zanimivo, da lahko enako tresenje pri teku povzroči poškodbe sečnega mehurja, tako da se v urinu pojavi kri, kar včasih imenujejo tudi "tekaški mehur".

Opozorilo:

Bruhali ste v krvavo rdeči barvi

Določiti pravi vzrok bruhanja krvi je zelo težko.

Za pravilno diagnozo so zelo pomembne okoliščine, toda notranja krvavitev - to namreč imate - je zmeraj zelo resna stvar, pravijo zdravniki. Če bruhate kri, to lahko pomeni hudo obliko gastritisa, razjedo na dvanajstniku ali celo poškodbo požiralnika. Vaš zdravnik bo uporabil upogljivo kamero (široko odprite usta! ) ali pa bo zmešal barijev koktajl (stopite k rentgenu, čas je za predstavo! ), da bo našel mesto okvare. Popravilo je nato lahko zdravljenje razjede z zdravili ali pa z vodovodarsko metodo - z električno sondo bodo kavterizirali mesto krvavitve.

Opozorilo:

V školjki ste našli paradižnikovo mezgo

Blato je idealen diagnostični pripomoček. Prvo vprašanje, ki vam ga bo postavil zdravnik: "Kakšne barve je vaše blato? " Krvavitev v vašem gastrointestinalnem traktu se lahko kaže kot krvavo blato, pravijo strokovnjaki. Temno blato pomeni zaradi kisline spremenjeno kri iz razjede na želodcu; svetlejši burgundec nakazuje, da vam spušča nekje niže v traktu (črevesno vnetje, npr. kolitis); živo rdeča opozarja na bolezen v danki - karkoli od hemoroidov do tumorja. Težava je v tem, da se hemoroidi in rak kažeta v popolnoma enaki barvi.

Vsako "krvavečo zadnjico" upoštevajte kot alarmni zvonec. Najboljše bo, da zdravnik pregleda vašo mavrico in vam prihrani morebitno zadrego pri preučevanju barvne lestvice v trgovini z barvami.

Opozorilo:

V vašem ejakulatu je kri

"Tega si najbrž niste izmislili, " je rekel urolog. "Kri v ejakulatu. " (Še tega je bilo treba. ) Smešno, toda kri v semenski tekočini ali hematospermija je pogostejši pojav, kot ste si mislili. Če jih imate pod 40, je najverjetnejši razlog ta, da ste pretiravali pri kolesarjenju na maratonu Franja ali pa ste staknili spolno prenosljivo bolezen. Antibiotiki so vaša izstopnica iz Kluba čudakov. Če ste bliže 50, pojdite na pregled za raka na prostati.

Opozorilo:

Na letalu vas začno boleti noge

Kot da potovanje z letalom ne bi bilo že dovolj peklensko mučenje, nas lahko doleti še globoka venska tromboza. Raziskovalci pravijo, da naj bi ta sindrom ekonomskega razreda nastal zaradi utesnjenega prostora in prisiljene imobilizacije, ki jo morajo prenašati ljudje (beri: sardine) v letalskih sedežih. Ker se pretok krvi v nogah zelo upočasni, lahko nastanejo strdki. Če ti odplavajo v kak del vašega telesa - najverjetneje pljuča - se lahko nočni let čez lužo sprevrže v kratek dopust v bolnišnici.

Zdravniki priporočajo, da smo na dolgih po-tovanjih pozorni na občutljivost, zatekanje ali rdečino v nogah. Predlagajo, da pred vkrcanjem v letalo vzamemo aspirin, s plastenko vode redno skrbimo za hidracijo, predvsem je po-membno gibanje. Kolikor morete, raztegujte noge, pa čeprav s hojo do stranišča in nazaj, ali izmenoma krčite in sproščajte mišice meč.

Marko Mihelak, ilustracije: Steve Wacksman

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri