To so astrološka znamenja, ki se bojijo ponovno ljubiti
To so astrološka znamenja, ki se bojijo ponovno ljubiti
Najlepše kolesarske poti v Sloveniji
Najlepše kolesarske poti v Sloveniji
3 preprosta pravila, kako se znebiti maščobe na trebuhu
3 preprosta pravila, kako se znebiti maščobe na trebuhu

Lisina zelenjava tedna: Paradižnik - Solanum lycopersicum

12. 4. 2013 Vir: liza.aktivni.si

Ali ste vedeli, da paradižnik v resnici ni zelenjava? Botanično namreč spada med sadje. Leta 1893 pa ga je v ZDA vrhovno sodišče uvrstilo med zelenjavo zato, da so kmetje plačevali manjšo tarifo za transport.

Paradižnik izvira iz Južne Amerike – perujskih Andov. V Evropo ga je leta 1498 prvi prinesel Krištof Kolumb. Spada v družino razhudnikovk in je sorodnik tobaka, čilija, krompirja in jajčevca.

Obstajajo razne vrste paradižnika, ki se med seboj razlikujejo bolj po obliki in barvi kot po hranilni vrednosti.

Vsebuje veliko vode (okoli 94 %), poleg tega pa vsebuje tudi veliko vitamina A in C. Obogaten je tudi z minerali, še posebej s kalcijem, železom in magnezijem. Paradižnik je znan kot hrana, ki pogasi žejo, nas osveži in spodbudi tek. Največja svetovna proizvajalka paradižnika je Kitajska, v Evropi pa Italija.

Enostavni italijanski recept za paradižnikovo omako

Dva stroka česna rahlo prepražimo na olivnem olju. Ko zadiši, dodamo narezan, olupljen paradižnik (izven sezone lahko damo paradižnik iz pločevinke). Dodamo ščepec sladkorja in soli, na koncu še nekaj lističev sveže bazilike, ki smo jih zmeli med dlanmi. Počasi kuhamo 60 do 90 minut.

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri