To so astrološka znamenja, ki se bojijo ponovno ljubiti
To so astrološka znamenja, ki se bojijo ponovno ljubiti
Najlepše kolesarske poti v Sloveniji
Najlepše kolesarske poti v Sloveniji
3 preprosta pravila, kako se znebiti maščobe na trebuhu
3 preprosta pravila, kako se znebiti maščobe na trebuhu

Moč samoozdravitvenih moči in kako jih aktivirate

Moč samoozdravitvenih moči in kako jih aktivirate (foto: Profimedia.si) Profimedia.si
11. 9. 2015 Vir: liza.aktivni.si

Naše telo se vsako sekundo skoraj neutrudno regenerira kar samo. Popravi defekte v naši dedni zasnovi DNK, obnovi celice, uravnava napačne obremenitve, uniči klice ali pa poskrbi, da se zlomljene kosti ponovno zrastejo skupaj. Dr. Jaz je ves čas na delu in tako poskrbi, da nam gre (spet) dobro. Kako pa ga lahko pri tem optimalno podpremo?

Zdravilo ljubezen

Naklonjenost deluje kot zdravilo.

Spletite si mrežo prijateljstev. Študije dokazujejo, da se nahod in rane zdravijo hitreje, če čutimo varnost. Tesni odnosi (tudi ljubezen do nas samih ali pa do hišnega ljubljenčka) okrepijo našo odpornost in toleranco za stres. Če čutne celice v koži zaznajo dobrodejne dotike, se ustvari hormon oksitocin in težave izginejo.

Saj veste: medtem ko se nam pod stresom zategnejo vse mišice telesa, se v obratni smeri sprosti vsako vlakno mišice, če nas kdo tolaži ali pa nas objame. Neka študija je tudi dokazala, da je pri pacientih, katerih zdravnik je prijazen, terapija veliko uspešnejša kot sicer.

Pozitivna pričakovanja

Zaupanje prinaša uspešno zdravljenje. Znanstveniki že dlje časa ugotavljajo, da pozitivna naravnanost znižuje ravni stresa in omogoči boljšo ozdravitev.

V neki študiji so pacientom podrobno pojasnili potek operacije vstavitve srčne zaklopke in poznejše okrevanje. Od njih so nato zahtevali, naj si predstavljajo, kaj vse bodo po operaciji spet lahko brez težav počeli. Naučili so se tehnik, kako vedno znova priklicati pozitivna pričakovanja. Izjemen rezultat: pozitivno fokusiranje je prineslo boljši potek zdravljenja.

Placebo učinek

Domišljija lahko zdravi: tudi zdravila pogosto delujejo bolje, če verjamemo vanje. Celo tista, ki sploh nimajo nobene učinkovine (placebo).

V nekem zanimivem poskusu o placebo učinku so bili prostovoljci izpostavljeni vročinskemu dražljaju. Nato so jim nanesli kremo brez učinkovin, povedali pa so jim, da gre za učinkovito zdravilno mazilo. In res, mazilo je imelo zdravilen učinek. Tako kot barviti obliži na poškodovani koži otrok je tudi ta krema imela samoozdravitvene učinke.

Zanimivo je tudi, da se samoozdravitveni procesi sprožijo tudi, če vemo, da gre za placebo zdravilo.

Miselne tehnike

Odmislite bolečine. Če nam misli kar naprej krožijo okrog naše bolečine, se ta le še okrepi. Za pobeg iz peklenskega kroga se moramo naučiti miselnih tehnik, ki nam preusmerijo pozornost: meditacije, vaje sproščanja in podobno.

Fitnes za telo in dušo

Drža in razpoloženje vplivata drug na drugega. Samoozdravitvene moči lahko krepimo tudi z rednim gibanjem. To so lahko joga, plavanje ali pa dolgi sprehodi, lahko pa vzdržljivostni trening, vaje za mišice in podobno – vse to nam pomaga popraviti napačno držo, preprečiti bolečine in bolezni. Naša zunanja drža vpliva na našo notranjo!

Postavite se pred ogledalo in povesite ramena. Kako se počutite? Nato pa se vzravnajte in popravite ramena. Stavite, da vam bo na ustnicah zaigral nasmešek? Ko dvignemo prsni koš, se nam avtomatično popravi tudi naše razpoloženje. Večkrat se spomnite na ta učinek.

Poleg miselnih tehnik in športa našega notranjega zdravnika aktivira tudi zdrava prehrana – dovolj vode (približno 1,5 litra dnevno), zelenjava in sadje, manj gotovih izdelkov, mesa in sladkorja ter odpoved cigaretam. Ta 'mešanica' nas varuje tudi pred rakavimi in srčnimi obolenji.

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri