avp_pas_feb2019_zlozenka_web

Javna agencija RS za varnost prometa bo v prihodnjem tednu začela z nacionalno preventivno akcijo Varnostni pas. Namen akcije, ki bo potekala od 4. do 17. marca 2019, je povečati delež pripetosti z varnostnim pasom med vožnjo, podučiti, kako se pravilno namesti varnostni pas, dvigniti kulturo zavedanja pomembnosti uporabe varnostnega pasu ter posledično zmanjšati najhujše posledice prometnih nesreč.

Po podatkih študije, ki jo je pred časom predstavila Agencija, bi lahko dosledna uporaba varnostnega pasu v povprečju vsako leto rešila kar 10 življenj.

Nacionalni preventivni akciji, ki je namenjena opozarjanju na pomembnost pripetosti z varnostnim pasom vseh potnikov v vozilu, se bo pridružila policija, ki bo v tem času izvajala poostren nadzor ter 88 Svetov za preventivo in vzgojo v cestnem prometu, ki delujejo v okviru lokalnih skupnosti po vsej Sloveniji.

Pripeti se pomeni preživeti

Uporaba varnostnega pasu je obvezna, ne glede na izgovore. Namesto teh, naj voznik in potniki pred vožnjo pomislijo na varnostni pas in se pripnejo na vsaki, tudi najkrajši vožnji. Pripeti se pomeni preživeti, izpostavlja Agencija, kjer so pripravili tudi novo kreativno kampanjo: Ne razbijaj si glave z izgovori. Uporabi varnostni pas.

Tretjina smrtnih žrtev ni uporabljala varnostnega pasu, med žrtvami največ mladih

V prometnih nesrečah je v osebnih vozilih na slovenskih cestah leta 2018 umrlo 15 ljudi (9 voznikov in 6 potnikov), ker niso bili pripeti, kar 28 pa se jih je hudo poškodovalo. Kar tretjina smrtnih žrtev med vozniki in potniki v osebnih vozilih ni uporabljala varnostnega pasu. Zaskrbljujoče je, da je bilo od 15 umrlih, ki v času prometne nesreče niso bili pripeti, 7 mladih v starosti od 15 do 29 let.

Delež pripetosti smrtnih žrtev med potniki (38 %) je bil za več kot 30 % slabši kot pri voznikih (70 %). Med telesno poškodovanimi vozniki je bil delež pripetosti boljši, saj je 79 % hudo telesno poškodovanih uporabljalo varnostni pas v času prometnih nesreč, delež lažje telesno poškodovanih z uporabo varnostnega pasu pa je 94 %.

Dosledna uporaba varnostnega pasu zmanjša tveganje za smrtno žrtev

Varnostni pas in zračna blazina pri trku upočasnita in preprečita gibanje telesa proti trdim delom v vozilu in tako prevzameta velik del sile, ki se sprosti ob trku. Posledice za potnike so blažje, kot bi bile brez uporabe teh varnostnih pripomočkov. Dosledna uporaba varnostnega pasu zato zmanjša tveganje za smrtno žrtev kar za polovico. Skoraj toliko zmanjša tudi tveganje za hude poškodbe ter za skoraj četrtino zmanjša tveganje za nastanek lažjih poškodb, tako pri voznikih kot pri sopotnikih na sprednjih sedežih. Agencija za varnost prometa poudarja, naj se vozniki in potniki pripnejo na vseh vožnjah, tudi na najkrajših in na vseh sedežih v vozilu, tudi na zadnjih.

Na zadnjih sedežih pripetih vse več potnikov

Agencija že 14 let uspešno izvaja projekt Pasavček, s katerim spodbuja k uporabi varnostnih pasov ter pravilni in dosledni uporabi otroških varnostnih sedežev med najmlajšimi udeleženci v prometu, torej pri otrocih, manjših od 150 cm. Opazovanja na terenu so pokazala pozitiven trend, saj se je stopnja pripetosti otrok iz 54 % v letu 2005 zvišala na 94 % v letu 2018. Pozitiven trend agencija beleži tudi pri drugih potnikih na zadnjih sedežih, pri katerih se je delež pripetosti zvišal iz 68 % v letu 2016 na 78 % v letu 2018. Agencija opozarja na dosledno pripetost otrok na zadnjih sedežih ter redno uporabo otroških varnostnih sedežev na vseh, tudi na najkrajših poteh.

Preventivne aktivnosti v času nacionalne akcije

V času nacionalne preventivne akcije bodo v okviru 88 Svetov za preventivo in vzgojo v cestnem prometu po vsej Sloveniji razdelili več kot 13.000 gradiv, s katerimi bodo voznike spomnili na pomen uporabe varnostnega pasu in odgovornost za varnost vseh potnikov v vozilu. V srednjih šolah Šempeter pri Gorici, Ljutomer, Celje in Maribor bodo potekale preventivne delavnice za dijake.

V letošnjem letu v projektu Pasavček sodeluje kar 927 vrtčevskih skupin in šolskih oddelkov, kar pomeni skupno več kot 18.000 otrok, ki se aktivno preko projektnega dela učijo o varni vožnji in pravilni pripetosti. Pasavček otroke in njihove starše na zabaven in poučen način uči, kaj je red: Red je vedno pas pripet!

V času nacionalne akcije bodo v okviru projekta potekale dodatne aktivnosti s spremljanjem pripetosti otrok in drugih potnikov v osebnih vozilih, za sodelujoče skupine bo v marcu izvedenih preko 50 lutkovnih predstav Pasavček v prometu. Večji dogodek bo potekal 13. marca 2019 v Mariboru, predvidoma se ga bo udeležilo skoraj 700 otrok.
Sorodni članki

Vedno ustavite na prehodu za pešce

Poletje se počasi izteka in šolske počitnice. Naše ceste bodo s septembrom, lanski je bil najuspešnejši zadnjih nekaj let, z le eno smrtno žrtvijo,  zopet polne otrok, na...

Ste vedeli, da lahko tudi zdravila vplivajo na varno vožnjo?

Alkohol, droge in druge psihoaktivne snovi vplivajo na doživljanje resničnosti, spremembo čustvovanja, vedenja in razmišljanja. Poskrbite, da za volan sedete povsem trezni in...

Previdno, motoristi na cesti!

Pred nami so lepi in sončni dnevi, ki na ceste privabljajo številne motoriste.  Ker so le-ti slabše vidni in pogosto vozijo prehitro, jih drugi vozniki hitreje spregledajo ali...
Najbolj brane vsebine

3 nepričakovani znaki, ki kažejo na depresijo

Depresija se kaže na različne načine, nikoli ne vpliva le na razpoloženje. Pogosto spregledani znaki so naslednji …
Več...

Koliko škode naredi sladkor našemu telesu?

Preveč sladkorja lahko hitro poskrbi, da bomo spoznali grenko plat življenja.
Več...

Idealno živilo za hujšanje (nasvet osebnega trenerja)

Kolikokrat ste se že lotili diete z namenom, da shujšate? In kot zakleto so se po končani dieti, ki je ... khm ... trajala le nekaj dni, kilogrami veselo vrnili?
Več...

35 malenkosti, ki moškim v razmerju pomenijo ogromno

Je vaš partner in vaš najboljši prijatelj, zaupata si, odkrila sta, kaj imata skupnega in kaj ne … A ne pozabite, tudi če sta v zvezi že dolgo, mu z majhnimi in preprostimi dejanji večkrat pokažite, da ga ljubite, cenite ali pa ga popolnoma obnorite.
Več...

3 pravila zajtrka, ki vam lahko pomagajo hujšati (+ odličen recept za zajtrk)

Ko izgubljate odvečne kilograme, je pomembno, kaj jeste skozi cel dan. Ne naredite napake že pri prvem (najpomembnejšem) obroku.
Več...

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri