10 razlogov, zakaj (ne) imeti aktivno dekle
10 razlogov, zakaj (ne) imeti aktivno dekle
Modrosti naših babic: vlaganje v kozarce in pripravljanje ozimnice
Modrosti naših babic: vlaganje v kozarce in pripravljanje ozimnice
6 znakov, da ste izjemno občutljiva duša
6 znakov, da ste izjemno občutljiva duša

Najboljše kontracepcijske metode za vsako starost

10. 2. 2014 Vir: liza.aktivni.si

Pred spolnimi boleznimi nas ščitijo kondomi. Ti so tudi nujni pri spolnih odnosih z različnimi partnerji.

V trdnejših partnerskih zvezah za zaščito še vedno poskrbijo predvsem ženske, in to najraje s takšnimi sredstvi, ki ne motijo procesa ljubljenja. Vsaka se na podlagi lastnih meril in pogovora pri ginekologu odloči za obliko, ki ji najbolj ustreza. Veliko vlogo pri tem igrata starost in življenjski položaj.

15+

Ja varnemu seksu in ne otroku: tabletka, obliž in obroček

Gre za čas preizkušanja, mlade ženske odkrivajo spolnost, nastopi redni mesečni ciklus, o otroku pa še ne razmišljajo. Visoko varnost zagotavljajo hormonske metode, kot so na primer kontracepcijske tabletke – v veliki meri gre za kombinirane preparate, ki vsebujejo dva hormona, gestagen in estrogen.

Nujen je obisk ginekologa, ki bo glede na starost pacientki tudi svetoval, katera vrsta tabletke bi bila zanjo najprimernejša.

Za tiste, ki utegnejo pozabiti na redno vsakodnevno jemanje, so bolj varni kontracepcijski obliži ali obroček. V nasprotju s kontracepcijsko tabletko ne povzročata občutka slabosti in ne motite jemanja antibiotikov, ker njuna absorpcija ne poteka prek želodčno-črevesnega trakta.

Zaradi visokih odmerkov hormonov obstaja nevarnost tromboze, zato se ti dve sredstvi ne priporočata kadilkam.

30+

Ni še želje po otroku: tablete in hormonski vsadki

Če ženska ni izpostavljena dejavnikom tveganja, kot so kajenje, prekomerna telesna teža, visok krvni tlak in mot­nje koagulacije krvi, v zdravniškem oziru nič ne govori proti hormonskim zaščitnim sredstvom.

Če še nimate želje po otroku, vam lahko zdravnik pod kožo nadlakti vstavi hormonski vsadek – ta istočasno izloča gestagen, ženski ni treba skrbeti za redno uživanje tabletke, mesečne krvavitve pa so slabotnejše.

Po prihodu otroka: mini tabletka in spirala

Tabletke z estrogenom povzročajo zastoj nastajanja mleka, zato se doječim materam priporoča mini tabletka. Ta vsebuje gestagen, ki zgosti sluz v materničnem vratu in omogoči prodiranje spermijev ter oslabi mesečno krvavitev.

Odločilno za zaščito je jemanje ob vedno isti uri – že triurni zamik lahko povzroči zmanjšanje zaščite. Če ženska v naslednjih petih letih ne načrtuje novih zanositev, ginekologi priporočajo zaščito s hormonsko spiralo, ki se še lažje vstavi po porodu, ker se razširi maternično ustje.

Nič več hormonov: naravna zaščita

V tem primeru se priporoča temperaturna metoda, ki ne posega v naravni ciklus. Ženska si mora vsako jutro ob istem času izmeriti telesno temperaturo in jo vnesti v poseben koledarček. Iz izmerjene vrednosti lahko izračuna, kdaj nastopi ovulacija.

Predpogoj za uspešno izvajanje te metode sta redni ciklus in veliko discipline.

Na trgu je tudi kar nekaj avtomatskih merilnikov temperature, ki olajšajo redno merjenje: na primer ovularni obroček in pa različni mini računalniki za merjenje in beleženje vrednosti.

40+

Ne načrtujete več povečanja družine: bakrena spirala ali naravni hormoni

Po zadnji nosečnosti nekateri ginekologi priporočajo vstavljanje bakrene spirale, ki poskrbi za ustrezno kontracepcijsko zaščito za obdobje treh do petih let.

Podobna je bakrena žička, ki se nekoliko drugače usidra v maternico in je bolj primerna tudi za mlajše ženske.

Če ima ženska po vstavljanju težave z bolečimi rednimi mesečnimi krvavitvami ali pa težave pred meno, ki povzročajo suhost nožnice, je treba poseči po hormonski spirali ali tabletki z naravnim estrogenom.

50+

Še vedno je na prvem mestu varnost

Zadnja krvavitev se pri ženskah pojavi nekje okoli 50. leta. Po letu dni brez mesečne krvavitve bi lahko z gotovostjo trdili, da ženska več ne more zanositi. Do takrat pa mora poskrbeti za običajno kontracepcijsko zaščito – bodisi s tabletko z naravnim estrogenom bodisi s spiralo.

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri