10 razlogov, zakaj (ne) imeti aktivno dekle
10 razlogov, zakaj (ne) imeti aktivno dekle
25 budističnih modrosti za mir v vaši duši
25 budističnih modrosti za mir v vaši duši
Modrosti naših babic: vlaganje v kozarce in pripravljanje ozimnice
Modrosti naših babic: vlaganje v kozarce in pripravljanje ozimnice

Najnasveti zoper bolečine

25. 3. 2004

Moški z zdravstvenimi težavami, ki jih poskušajo reševati. Hkrati pa težave tudi ustvarjajo. Vam zveni znano? Nič več. Tukaj je 52 nasvetov za rešitev vsakršne zdravstvene težave.

Za boljši spanec

Čim manj stresa

Če imate težave s spanjem, vam ponujamo dva preprosta recepta, ki vas bosta v hipu spravila do smrčanja.

Mnogi moški nosijo svojo službo s seboj v posteljo, tudi prepire s šefom. Če se vam dogaja, da se večkrat znajdete v takem položaju, naredite naslednje: 10 minut pred spanjem preprosto sedite mirno na istem mestu in premlevajte dogodke tistega dneva. Saj ne da bi rešili kak hud problem, jih boste pa vsaj razporedili in določili prednostne naloge za naslednji dan.

Budilka ob postelji vas zgolj opozarja na to, kako pozno je. Zaradi tega ste napeti in ne morete zaspati. Rešitev je preprosta: budilko obrnite proti steni.

Kako smrčite?

Če greste v posteljo dovolj zgodaj in ste naslednji dan kljub temu izčrpani, mogoče trpite za spalno apnejo (odsotnostjo dihanja). Prosite partnerja, naj prisluhne vašemu smrčanju. Te težave nimajo

vsi moški, ki smrčijo. Če smrčite enakomerno, kot da bi žagali drva, je z vami vse v redu. Če pa se posamezni hrki izmenjujejo z obdobji tišine, imate razlog za skrb. Mogoče ne dobite dovolj kisika. O težavi obvestite svojega zdravnika.

Žogica na hrbtu

Mnogi moški so t. i. položajni smrčači: smrčijo le, ko spijo na hrbtu in jim jezik zdrkne v dihalne poti. Zdravilo za to nadlogo je, da si v spalno srajco všijete žogico za golf. Kadarkoli se boste obrnili na hrbet, vas bo žogica začela tiščati.

Dva testa, ki vam lahko rešita življenje

Posnetek EKG-ja

Če jih še nimate 40 in ste v dobri kondiciji, prosite svojega zdravnika, naj vam pri naslednjem pregledu izmeri EKG. Izvid bo osnova za primerjavo, ko boste starejši. Fotokopirajte in pomanjšajte ga ter shranite v denarnici. Za vsak primer. Če vam bo kdaj srce ponagajalo, bodo zdravniki na urgenci lahko primerjali ”zdrav” EKG s patološkim.

Krvni tlak med treningom

Če bi radi ugotovili, v kakšni kondi- ciji je vaše srce, si med športno vadbo izmerite krvni pritisk. Izmerjena vrednost bo sicer višja kot v mirovanju, ampak – upoštevajoč nedavno raziskavo – je ta vrednost boljši pokazatelj vašega zdravja. Med telesno aktivnostjo se pritisk lahko dvigne nad 120/80. Zdravnik vam lahko pritisk izmeri med obremenitvenim testom. Nekoliko manj natančni bodo rezultati, če si pritisk izmerite sami med vožnjo sobnega kolesa ali med tekom na sobnem tekaškem traku.

Kako preživeti srčni napad?

Nizek pulz v mirovanju je zakon!

Moškemu z vitko atletsko postavo, ki vzdržuje srčno frekvenco v mirovanju na približno 52 utripov na minuto, se bo med 30. in 60. letom starosti nabralo okoli 850 milijonov srčnih utripov – v to številko so vključene tri ure maksimalnega srčnega utripa na teden.

Športno neaktivni moški s frekvenco 72 bodo v istem obdobju doživeli vrtoglavih 1, 1 milijarde utri- pov. Torej dodatnih 250 milijonov utripov, kar lahko skrajša življenje za celo desetletje.

Dolgotrajna aerobna telesna vadba lahko zniža srčni utrip v mirovanju kar za 20 utripov na minuto. Frekvenco v mirovanju si lahko izmerite zjutraj, ko še ležite v postelji. Utripe štejte 10 sekund. Dobljeno številko pomnožite s šest. Če dobite številko, večjo kot 60, je čas, da se poženete v gozd.

Kidanje snega? Brez skrbi!

Če ne želite, da vas med kidanjem snega doleti srčni infarkt, se odpovejte jutranji kavi in cigaretam, ker te snovi krčijo žile in zvišujejo frekvenco, kar dodatno obremenjuje srce.

Kako sporočiti?

Pokličite 112 in povejte, da imate bolečine v prsih. Če boste rekli, da imate srčni napad, vas bodo na drugi strani žice na dolgo in široko spraševali o simptomih.

Aspirin tudi, ko nimate vročine

Aspirin vam lahko reši življenje. 1 tabletka na dan lahko tako razredči vašo kri, da ste varni pred napadom. Škatlice tablet shranite na vseh mestih, kjer bi vam lahko prišle prav. Ne pozabite jih zamenjati enkrat na leto, npr. takrat ko svoji dragi kupujete darilo za rojstni dan.

Čudno, vendar resnično

Spremenite si ime

Ljudje, katerih krajšave imen in priimkov imajo pozitiven pomen (npr. denar od Dejan Nartnik, bogat od Boris Gatnik, perla od Pero Laznik) živijo štiri leta in pol dlje kot ljudje z nevtralnimi krajšavami. Nasprotno pa tisti, katerih krajšave imajo negativni prizvok (npr. grdi za Grega Dimec, luzer za Luka Zernik, toča za Tone Čar) umrejo tri leta prej.

Uporabite prvi toaletni prostor

Strokovnjaki so ugotovili, da je v javnih počivališčih najbolj čisto, z najmanj bakterij in največ toaletnega papirja tisto stranišče, ki je najbližje vhodu. Verjetno zato, ker imajo ljudje raje več intime. Ko se olajšate, pa vstanite, preden potegnete vodo! Kajti voda v kotličku je lahko okužena z mikrobi, ki povzročajo nalezljive bolezni (drisko, hepatitis).

Časopis pred gipsom

Če ste si zlomili roko, z debelim časopisom improvizirajte imobilizacijsko sredstvo! Zapestje položite na časopis, ki ga prepognete čez dlan v obliki črke u. Vse skupaj obvežite z ozkim trakom, ki ga strgate s kratke majice in ki je, mimogrede, odličen povoj.

Kdo je vzel moje ključe?

Strokovnjaki ugotavljajo, da moški različnih starostnih skupin različno interpretirajo izgubo avtomobilskih ključev. Mlajši po navadi krivijo koga drugega: ”Kdo je vzel te preklete ključe? ”, starejši pa navadno obtožujejo kar sebe: ”Joj, staram se! Spet sem založil ključe! ” V takih in podobnih primerih se nikoli ne sklicujte na svojo starost. Tako boste dlje ostali mladi. To je učinkovit mentalni trik.

Praskanje ”napačne” strani

Če trpite za srbečico in vas zelo srbi koža, se popraskajte na enakem mestu na drugi roki ali nogi. Tako boste prelisičili možgane, da bodo mislili, da praskate srbeče mesto.

Kako znižati visoko telesno temperaturo?

Vročina do 39 stopinj Celzija je mila in se lahko pozdravi z ogromno tekočine. Če pa bi si vročino radi na hitro znižali, si na roke ali na dimlje položite vrečo ledu. To je zelo učinkovita metoda nižanja povišane temperature, vendar pa nekoliko manj prijetna. Nato pojdite k svojemu zdravniku.

Jabolka – zdrava in hkrati koristna

Če ste klavstrofobični in vas je strah zaprtih prostorov, npr. dvigal, morate obvezno redno hoditi na tržnico. Če se kdaj zgodi, da obtičite v dvigalu, morate imeti s sabo kakšno slastno zeleno jabolko. To sadje namreč zmanjšuje klavstrofobične občutke.

Če boste kdaj prodajali hišo oziroma stanovanje, dajte na mizo košaro lepih, zelenih jabolk. Kupcu se bo prostor zdel večji – čudežna moč jabolk!

Stran s posebnimi mili!

Po zatrjevanju ameriškega zdravniškega združenja ni nikakršnega tehtnega razloga, da bi morali kupovati antibakterijska mila.

V združenju namreč zagotavljajo, da ni dokazov, da bi ta mila bolj varovala pred okužbami kot navadna. Še več: povzročajo več škode kot koristi: bakterije, ki naj bi jih antibakterijska mila dotolkla, postajajo močnejše in odporne proti obstoječim antibiotikom!

Drža – ravna kot avtocesta

Vas čaka dolga vožnja? Zamislite si, da vam nekdo za vrat vliva ledeno mrzlo vodo! Verjetno si lahko predstavljate, kako bi usločili hrbet! No, to naj bi bil najboljši položaj, medtem ko drvite po cesti.

Razkuževanje rane z medomPreden obvežete rano, nanjo nanesite malo medu. Če verjamete ali ne, je med odlično razkužilo. Nedavna raziskava je pokazala, da je zmožen uničiti skoraj vse seve večine bakterij, ki najpogosteje okužijo rane.

Poper ni le začimba!

Če v kuhinji še nimate popra, si ga priskrbite, še preden se naslednjič vrežete. Vreznino si najprej umijte s hladno tekočo vodo, milo uporabite, če ste pripravljali meso.

Nato rano posipajte s poprom. V trenutku bo prenehala krvaveti. Poper deluje protibolečinsko, antibakterijsko in antiseptično (je razkužilo). Nikakor vas ne bo peklo, če ste morda pomislili na to.

Stran z brki

Če ste nagnjeni k alergijam in imate brke, si jih dvakrat na dan umijte s tekočo vodo. V neki študiji so namreč ugotovili, da pacienti, ki upoštevajo ta napotek, porabijo manj antihistaminikov in dekongestantov . Razlog: odstranitev zagozdenih zrnc peloda.

Božanje za zniževanje pritiska

Da bi zmanjšali nevarnost srčno-žilnih bolezni, si priskrbite psa. Božanje psa ohranja nizek krvni pritisk, tudi ko ste pod stresom.

Težave enostavno odplaknite

Verjetno se zelo dobro zavedate, koliko olajšanja občutite, ko potegnete vodo na stranišču! Kaj si mislite o tem, da bi ta straniščna voda lahko odplaknila tudi vaše vire stresa? Zveni sicer nekoliko čudaško, ampak je zagotovo učinkovito. Preden greste spat, si na vidno mesto v kopalnici nastavite svinčnik in kos papirja. Naslednje jutro si vzemite nekaj časa in si zapišite vse ljudi in dogodke, ki so vam kdajkoli povzročili nelagodje ali celo strah. Seznam nato vrzite v školjko in potegnite vodo! Začudeni boste, kakšno bo to olajšanje.

Za manj zapletov v spodnji etaži

Jejte več lubenice.

Lubenica vam lahko pomaga, da se izognete raku na prostati. Sadež je rdeč z razlogom. Tako kot paradižnik vsebuje snov likopen, ki zmanjšuje tveganje za razvoj raka na prostati za 34 odstotkov. Večji kos lubenice vsebuje toliko likopena kot štirje paradižniki.

Nič več tekanja

Da vam driska ne bi priskutila potovanj, si priskrbite zaščito. Preden pijete sumljivo vodo, vzemite peptobizmol, ki ubija mikrobe in tudi skrajšuje drisko. Tablete v kovčku vzamejo manj prostora kot sirup. Dve tableti štirikrat dnevno bosta pretentali drisko.

Triki

Poskusil sem že vse metode. Kako naj si lajšam bolečine v križu brez zdravil?

Znanstveniki so ugotovili, da tisti moški, ki nosijo širok elastični pas pod spodnjo majico, s katerim si grejejo križ, občutijo 25 odstotkov manj bolečin v križu kot tisti, ki uživajo lekadol ali modifen. Toplota povečuje elastičnost in prekrvljenost mišic. V lekarni ali pa v trgovini z medicinskimi pripomočki se pozanimajte, ali imajo te skoraj čudodelne pasove.

Najboljši način, da se izognete raku na prostati

Vsak dan grizljajte brazilske oreščke, dokler vas ne pobere kakšna druga bolezen. V enem orehu je kar 90 mg selena – to pa je količina minerala, ki se je izkazala kot najbolj optimalna pri preprečevanju raka prostate. Znižuje ga kar za 60 odstotkov!

Kako zmanjšati nevarnost izbruha bolezni, ne da BI radikalno spreminjali svoje navade?

Ko vstanete, si stisnite dve do tri pomaranče in jih z užitkom popijte. Tudi ko se vrnete iz službe, zadevo ponovite. Raziskave zagotavljajo, da tolikšna količina svežega pomarančnega soka na dan zvišuje HDL (dober holesterol) kar za 21 odstotkov. Ta dodatni HDL je idealen za vaše srce, ker deluje kot čistilec LDL (slabega holesterola) iz vaših žil.

Koliko naj bo star vaš zdravnik?

Vprašajte ga, koliko je star

Najdite si zdravnika, ki bo približno iste starosti kot vi oziroma starejši ali mlajši za največ pet let. Tako se bosta soočala s podobnimi zdravstvenimi težavami, in zdravnik bo laže predvidel, katere preiskave in kakšno zdravljenje resnično potrebujete. Imeli pa boste tudi občutek, da vas bolje razume.

Nikoli ne čakajte na zdravnika!

aDober zdravnik se tudi v prostem času posveča svojim pacientom. Dogaja se, da je v obilici dela njegova čakalnica polna pacientov. Dolgotrajnemu čakanju se lahko izognete, če pokličete njegovo sestro in se pozanimate, kdaj in kako dela. Če je čakalnica polna, pridite pozneje, s seboj vzemite kakšno čtivo ali vmes skočite po opravkih. S tem ko se po telefonu pozanimate o čakanju, dajete vtis zelo zaposlenega poslovnega moža. To lahko pripomore k boljši obravnavi.

Previdno z antibiotiki!

V ZDA je več kot polovica receptov za antibiotike nepotrebna! Pacienti od svojih zdravnikov pričakujejo, da jim bodo predpisali kakšen antibiotik. Zdravniki pa jim radi ustrežejo. Mnogo zdravnikov jih predpisuje celo ob virusnih okužbah, kot je npr. gripa, čeprav dobro vejo, da nič ne pomagajo. (Antibiotiki ubijajo samo bakterije, proti virusom pa nimajo orožja. ) Jemanje teh zdravil po nepotrebnem samo povečuje odpornost bakterij nanje. Takrat ko pa boste antibiotike resnično potrebovali (vnetje sinusov, angina, pljučnica, hude okužbe kože), pa ti ne bodo učinkoviti in vam ne bodo pomagali premagati nadležnega sovražnika.

Stran z nesnago

Ko vam bo zdravnik s stetoskopom naslednjič hotel poslušati srce in pljuča, ga prosite, naj svoj pripomoček najprej umije in razkuži. Neka raziskava je namreč pokazala, da je kar 80 odstotkov stetoskopov v bolnišnicah okuženih z bakterijami, najpogosteje s stafilokoki.

Nič več kihanja in sopenja

Razredčite kapljice za nos

Če za odmaševanje nosu uporabljate kakšne kapljice, npr. operil, ne pretiravajte z odmerki. Že tridnevna uporaba lahko tako razdraži nosno sluznico, da postane rinitis (vnetje nosne sluznice) še hujši. Da bi se temu izognili, razredčite kapljice s prevreto vodo. Tako razredčena tekočina bo tudi zalegla, vendar jo boste lahko uporabljali kar šest dni.

Nevarnost grozi tudi iz košar

Iz vej spletene košare so na pogled sicer lepe, vendar so lahko skriti izvor plesni, torej so lahko alergogene. Težave se pojavijo, ko se košara premoči in tako postane idealno gojišče za rast plesni. Zato je priporočljivo, da kupite košare, ki so prevlečene bodisi s plastiko ali porcelanom.

Izkašljajte se

Če vas zagrabi hud kašelj, se nikar takoj ne nalivajte s sirupi proti kašlju (izogibajte se substanci dekstometorfan). Ti sirupi prekinjajo impulze iz možganov, in sicer iz centra za kašelj, tako da se dihala ne morejo očistiti. Kašelj je namreč obrambni mehanizem telesa in tako nujen za dobro delovanje pljuč. Zlasti še, če je kašelj produktiven (če izkašljujete gnojno ali sluzasto vsebino). Onemogočanje kašlja tako lahko naredi veliko škode: povzročitelji bolezni ostanejo v dihalih in dihalnih poteh, kjer se namnožijo in postanejo podlaga za zahrbtne sekundarne okužbe. V lekarni si raje kupite t. i. ekspektorans, sredstvo za izkašljevanje, ki bo nagnalo vsakršne mikrobe in tako očistilo dihala.

Izpihajte v pravo smer!

Vztrajno izpihovanje polnega nosa lahko celo podaljša trajanje prehlada. Izkazalo se je, da energično izpihovanje vsebine lahko nekaj sluzi potisne globlje v dihalne poti. Mikrobe požene direktno v sinuse, kar lahko zadevo poslabša. Zato si, takoj ko se pojavijo znaki prehlada, priskrbite antihistaminike.

Dva enostavna načina za zniževanje holesterola

Kozarec odvajala na tešče

Odvajalo metamucil in druge dietne vlaknine pomagajo, če je koncentracija holesterola le nekoliko zvišana. V neki študiji so ugotovili, da se tistim, ki osem tednov na tešče popijejo odvajalo, vmešano v vodo, LDL (slab holesterol) v povprečju zniža za 7 odstotkov.

”Dobra” margarina

Namesto masla ali klasične margarine uporabljajte Benecol. Ta margarina vsebuje sitostanol (imenovan tudi stanol), ki je sterol, sestavina rastlin, ki onemogoča absorpcijo holesterola v črevesju. Raziskava na kliniki Mayo je pokazala, da nekaj žličk Benecola na dan v osmih tednih zniža LDL za 14 odstotkov. Ko so ga sodelujoči v raziskavi nehali uživati, se je LDL povrnil na prejšnjo vrednost. Benecol lahko uporabljate tudi pri kuhanju.

Vitaminski nasveti

Dve dozi C-vitamina

Za krepitev imunskega sistema je boljše, če si dnevno količino vitamina C razdelite na dva kozarca, zjutraj in zvečer. Vitamin se v telesu namreč presnavlja 12 ur. Če si odmerek razpolovimo, je izkoristek boljši.

Npr. namesto ene 1000-miligramske vzemite dve 500-miligramski, kot že rečeno, zjutraj in zvečer. Strokovnjaki pravijo, da bi razdeljena doza utegnila bolj varovati pred rakom in srčnimi boleznimi.

Ne pretiravajte z železom

Če vaše multivitaminske tablete vsebujejo železo, jih zamenjajte. Moški ne potrebujejo dodatnega železa, saj ga s prehrano dobijo dovolj. Presežek železa v organizmu ustvarja proste radikale, ki okvarjajo arterije in so nevarni za srce.

Mateja Strbad

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri