movember

V mesecu novembru v podporo gibanju Movember na marsikaterem moškem obrazu zrastejo brki. Poslanstvo gibanja Movember je ozaveščanje o zdravju moških, konkretno, spodbujanje raziskav o raku na prostati in drugih rakih, ki ogrožajo moške, njegov zaščitni znak pa so brki.

Movember je svetovno gibanje, ki se vse od leta 2003, z začetkom v Avstraliji, po svetu odvija v mesecu novembru. Njegov namen je ozaveščanje o boleznih moških, predvsem o rakih prostate in mod ter duševnem zdravju in preprečevanju samomorov.

Rak prostate je najpogostejši rak pri moških v Sloveniji, pa tudi v Evropi, in po podatkih na spletni strani Onkološkega inštituta Ljubljana število obolelih za to vrsto raka pri nas in v svetu narašča.

Ob koncu leta 2014 je imelo v Sloveniji rak prostate 11.133 moških.

Po podatkih nacionalnega registra raka za obdobje od leta 2010 do leta 2014 v povprečju za rakom prostate na leto umre 376 Slovencev, kar 1480 pa jih vsako leto na novo zboli.

Večino moških pa na žalost pokoplje, po domače rečeno, neumnost. Namreč moški obiščejo zdravnika le pol toliko krat kot ženske, navadno ignorirajo čudne občutke v telesu in upajo, da bodo izginili sami od sebe. Če bi zdravniku pogosteje zaupali svoje težave, bi bila številka umrlih veliko nižja.

Poglejte, kateri so štirje znaki, ki kažejo na raka prostate in če jih opazite tudi pri sebi, nujno obiščite zdravnika!

Brkati tek z dobrodelno noto pa se pripravlja tudi letos, že 6. leto zapored.

Na Prešernovem trgu v Ljubljani se bomo zbrali zadnjo soboto v novembru (25. 11.) in odtekli za dober namen. Tek ni tekmovalen, ampak promocija Movember gibanja, promocija in spodbujanje zdravega načina življenja in nenazadnje tudi prijetno druženje na teku.

Pridružite se in tudi vi podprite gibanje!

Več o gibanju Movember si lahko preberete na spletni strani movembertek.si.

Preberite še: 8 naravnih načinov za znižanje krvnega tlaka.

Priporočamo tudi: Na tekaški pozdrav ali na martinovanje? Zakaj ne oboje?

Sorodni članki

Približuje se najbolj brkati tek v Sloveniji

Ljubljano bodo preplavili brki in nasmehi za dober namen! Pridružite se Movember teku po Ljubljani, ki bo 26.11.2016 ob 11…

Ljubljano bodo znova preplavili brki! Pridružite se Movember teku

Ljubljano bodo znova preplavili brki in nasmehi za dober namen! Vabljeni na najbolj brkati tek v Sloveniji - Movember tek.

Movember tek - dobrodelni tek s stilom!

24. novembra bomo tekli za zdravje moških!

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri