1-december-dan-boja-proti-aidsu

1. december je dan, ko lahko z nošenjem rdeče pentlje izrazimo svoje zavedanje o prisotnosti aidsa in solidarnost ter podporo okuženim. Ob svetovnem dnevu boja proti aidsu so se tudi letos aktivirali študentski klubi po vsej Sloveniji, ki bodo v podporo obolelim opozarjali in ozaveščali o tej smrtonosni bolezni.

Nacionalni inštitut za javno zdravje, ki vsako leto testira določeno število oseb, pri katerih obstaja tveganje za okužbo z virusom HIV, je v obdobju zadnjih 30 let zabeležil 726 okužb z virusom HIV. V Sloveniji je okužena manj kot ena oseba na 1000 prebivalcev, vendar število okuženih narašča, z njim pa tudi problem spolno prenosljivih bolezni.

Za preprečevanje širjenja virusa je pomembno že samo zavedanje o možnostih okužbe, odgovornost pri spolnih odnosih (uporaba kondomov), premišljena izbira partnerja in druga preventivna ravnanja.

V smeri ozaveščanja o problematikah s področja zdravstva deluje tudi Zveza študentskih klubov Slovenije (Zveza ŠKIS), ki bo ob dnevu boja proti aidsu v sodelovanju s 34 študentskimi klubi mlade informirala o virusu HIV in drugih spolno prenosljivih boleznih ter jih spodbujala k varni spolnosti in testiranju za virus HIV. Ključnega pomena za uspešnejše zdravljenje je namreč pravočasno odkrivanje okužbe.

Študentski klubi Slovenije bodo danes med mlade delili rdeče pentljice, kondome, brošure s pomembnimi informacijami o virusu HIV ter jih obveščali o lokacijah, kjer so še možna testiranja.

Svetovni dan boja proti aidsu prinaša sporočilo upanja, strpnosti, solidarnosti in razumevanja te bolezni. S projektom sporočajo, da se tudi mladi zavedajo pomena zdrave spolnosti ter izražajo solidarnost do obolelih.

Ljudje z aidsom so še vedno ljudje z dušo in srcem. Izoliranje okuženih iz družbe ter izmikanje pogovoru o aidsu ne prinašata rešitve, ampak zgolj potlačitev te problematike.

Sorodni članki

Svetovni dan boja proti aidsu: Okužbi se lahko izognete

1. december je dan, ko lahko z nošenjem rdeče pentlje izrazimo svoje zavedanje o prisotnosti aidsa in solidarnost ter podporo okuženim. Ob svetovnem dnevu boja proti aidsu…

Aids ostaja ena najbolj uničujočih pandemij

1. december je dan, ko javnost spomnimo, da aids ostaja ena od najbolj uničujočih pandemij v zgodovini človeštva.

HIV okužbi se lahko izognete

Vsak dan se s HIV okuži približno 16 tisoč ljudi; med njimi je najmanj sedem tisoč mladih med 10. in 24. letom starosti, kar pomeni, da se vsako minuto okuži pet mladih ljudi.

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri