shutterstock_626082683

Skoraj vsak drugi moški po 40. letu ima občasno eno od oblik motnje erekcije in se nemalokrat sooča z izzivom,kako biti pripravljen za uspešen spolni odnos. Spolna dejavnost je odraz splošnega zdravja, pomeni sprostitev in povečuje kakovost življenja, zato motnja erekcije pomembno vpliva na zdravje in kakovost življenja moškihin tudi njihovih partnerjev. V današnjem času lahko motnje erekcije s pomočjo sodobnih zdravil večinoma uspešno zdravimo in tako povrnemo moško moč.

Krka,tovarna zdravil, d. d., Novo mesto je svoji ponudbi kakovostnih in učinkovitih zdravil za zdravljenje motnje erekcije dodala novo zdravilo z učinkovino tadalafil. Krka,tovarna zdravil, d. d., Novo mesto je svoji ponudbi kakovostnih in učinkovitih zdravil za zdravljenje motnje erekcije dodala novo zdravilo z učinkovino tadalafil. Spada med tako imenovane zaviralce encima fosfodiesteraza tipa 5, ki uravnavajo pretok krvi v spolnem udu in s tem omogočajo erekcijo ali pa jo izboljšajo.

Glavna prednost učinkovine tadalafil je dolgotrajno delovanje. Učinek traja do 36 ur. Hrana ne vpliva na začetek delovanja. S tadalafilom je bilo zdravljenih že več milijonov moških, v kliničnih raziskavah o učinkovitosti in varnosti pa je sodelovalo več tisoč moških z motnjo erekcije.

Zdravljenje motnje erekcije predstavlja za posameznika tako psihično kot tudi finančno breme, saj so cene zdravil razmeroma visoke, bolnik pa jih moram plačati sam.

Mojca Prah Klemenčič, direktorica Regije Slovenija, ob tem pravi: »Vemo, da se motnja erekcije lahko zdravi z zdravili, ki so na podlagi predpisanega recepta na voljo samoplačniško. Mesečni strošek za posameznika in za par pogosto predstavlja veliko finančno breme, zato so dobrodošla dostopnejša, a enako kakovostna in varna zdravila. Krkina zdravila za zdravljenje erektilne disfunkcije, tudi najnovejši tadalafil, kot tudi ostala zdravila za druge bolezni, omogočajo, da je zdravljenje dostopnejše večjemu številu bolnikov, kar je pomemben prispevek k boljšemu zdravju in boljši kakovosti življenja posameznikov in njihovih bližnjih.«

Motnja erekcije ali erektilna disfunkcija je nezmožnost doseganja in vzdrževanja erekcije za uspešen spolni odnos. Včasih je bila ta motnja bolj znana pod imenom impotenca. Motnja erekcije se pojavlja v več oblikah: kot trajna nesposobnost doseganja erekcije, kot nesposobnost doseganja dovolj čvrste erekcije za zadovoljivo penetracijo in kot nesposobnost vzdrževanja erekcije tako dolgo, kot je potrebno za uspešno dokončanje spolnega odnosa. V Sloveniji se že vsak peti moški srečuje z motnjo erekcije, kar predstavlja 130.000 moških. Med 18. in 70. letom starosti ima težave 10% moških, po 40. letu pa več kot 50 %.

Če posameznik opazi težave z motnjo erekcije pri sebi ali pri svojem partnerju, naj jih zaupa svojemu zdravniku, da mu bo pomagal prepoznati bolezen in svetoval ustrezno rešitev. Prav prve preiskave lahko odkrijejo, da so vzrok težavdruge sočasne bolezni. Raziskave kažejo, da je motnja erekcije lahko zgodnji opozorilni znak za sladkorno bolezen in srčno-žilne bolezni, ki lahko pozneje povzročijo srčni infarkt ali možgansko kap. Zdravnik zato ob pregledu preveri, ali ima bolnik še kakšno drugo bolezenin jo začne ustrezno zdraviti. Zdravljenje je simptomatsko in pomembno za izboljšanje samopodobe in samozavesti bolnika ter za ohranjanje dobrega partnerskega odnosa, saj močno olajša posledice bolezni in upočasni njeno napredovanje.

Urolog asist. Bojan Štrus, dr. med., poudarja: »Že več kot 15 let so na voljo zdravila, ki erektilne disfuncije sicer ne ozdravijo, večini pa med jemanjem omogočajo zadovoljivo erekcijo ob spolni stimulaciji. Učinkovine so po mehanizmu delovanja podobne, bistveno pa je, kako hitro jih telo razgrajuje in izplavlja iz telesa. Poznamo kratkodelujoče učinkovine, kot so sildenafil, vardenafil in avanafil, ter dolgodelujoče, med katere spada tadalafil. Dolgodelujoče učinkovine so v telesu do 36 ur, kratkodelujoče pa se izločijo približno po 6 do 8 urah. V tem časovnem okviru bo imel moški približno eno uro po zaužitju dobro erekcijo le, če bo ustrezno spolno stimuliran. To pomeni, da mora biti za učinkovitost prisotna ustrezna stimulacija iz možganske skorje.«

Erektilno motnjo lahko tako uspešno odpravimo z zdravili, ki so na trgu dostopna na podlagi recepta, samoplačniško. Mesečni stroški so tako za posameznika kot za par pogosto veliko finančno breme.

Asist. Bojan Štrus, dr. med pri tem oddaja: »Na tržišču je že veliko zdravil različnih proizvajalcev. Večina jih vsebuje kratkodelujoče učinkovine. Sedaj pa je na voljo tudi prvo tovrstno zdravilo iz slovenske farmacevtske družbe KRKA z dolgotrajnim učinkom in vsebuje učinkovino tadalafil. Ker so vsa zdravila za zdravljenje samoplačniška, pričakujemo, da bo tudi novi izdelek cenovno ugodnejši in tako bolj dostopen našim bolnikom.«

Motnja erekcije zelo poslabša počutje in kakovost življenja moškega, ki ga prizadene, pa tudi življenje njegove partnerke in družine. Pomemben korak na poti k uspešnemu odpravljanju te motnje je zato zagotovo namenjanje večje pozornosti intimnosti in dotikov med partnerjema.

Najpomembnejši dotik je tisti, ki se zgodi med partnerjema in ustvarja novo življenje. Intimnost – spolnost kot koncentrat najpomembnejšega dotika – je v sodobni družbi morda pomembnejša, kot je bila kdajkoli, poudarja dr. Aleksander Zadel, klinični psiholog, in doda: »V današnjem tempu življenja s slabimi prehranjevalnimi ali gibalnimi navadamiter drugimi zdravstvenimi težavami se nam lahko hitro zgodi, da nas na cedilu, poleg volje in prepričanj, pusti tudi naše telo. Fiziološka sposobnost za spolne odnose je pomemben element osebne samozavesti, občutka lastne vrednosti in pozitivne samopodobe. Če imamo težave z erekcijo, se prej omenjeni življenjski stil, ki oddaljuje partnerja drug od drugega, lahko še potencira. Odtujevanje od partnerja ima pogosto za posledico tudi odtujevanje od samega sebe.Pogum, ki ga potrebuje posameznik, da se lahko zaupa osebnemu zdravniku in/ali psihologu, je lahko prvi korak do zdrave in izpolnjujoče spolnosti.«

Koristne informacije o motnji erekcije, njenih znakih, poteku in zdravljenju lahko preberete na spletni strani www.midva.com.

V decembru 2017 in januarju 2018 pa se lahko posvetujete tudi s strokovnjakom urologom na brezplačni številki 080 2 69 2, in sicer vsak četrtek med 17.in 18.uro.

Sorodni članki

Erektilna disfunkcija - kaj so lahko pravi vzroki?

Erektilna disfunkcija ali težave z erekcijo že pri 30-ih letih doletijo 11 odstotkov moških. V čem vse se lahko skrivajo pravi vzroki?
None

Kaj storiti, ko spodnji prijatelj prične 'stavkati' ?

Ameriške študije so pokazale, da ima kar 30 miljonov američanov težave z erektilno disfunkcijo. Zadnja evropska študija, narejena v Španiji, kaže na prisotnost ED pri...
None

Vrnite si užitke

Tudi največje življenjske radosti poznajo svoje manj sončne trenutke. Pri seksu eden takih nastopi takrat, »ko bi, pa ne moreš«. Se dogaja - nekaterim. In se zgodi - prej ali slej skoraj...
Izbor uredništva

Doma pripravljene vode z okusom - 16 odličnih receptov

Ste v trgovini kdaj vzeli v roke plastenko vode z okusom in preverili njene sestavine?

Več...

Zakaj srečni pari ne delijo svojega življenja na družbenih omrežjih?

Živimo v zanimivih časih, ko objave na profilih družbenih omrežij pogosto pomenijo več kot to, kar se dogaja v realnosti.

Več...

7 opozorilnih znakov, da ne poslušate svojega srca

Preverite, ali ste zares sposobni poslušati sebe?

Več...
Najbolj brane vsebine

Ideja za izlet: Rabeljsko jezero

Radi bi se šli nekam ohladiti, sprostiti, se sončiti, morda veslati... Z družino, psom ali prijatelji. Pa ne veste, kam? Rabeljsko jezero je odlična destinacija. 
Več...

Poletna torta z grškim jogurtom in jagodičjem (brez dodanega sladkorja in peke!)

Če si grški jogurt radi privoščite za sladico ali zajtrk, vam bo všeč tudi lahka torta brez peke. Ker ima malo sestavin in je priprava povsem preprosta, jo lahko naredite tudi na počitnicah ali kot piknik sladico.
Več...

Hujšanje: 8 nasvetov, ki jih upoštevajte, če se številka na tehtnici ne premakne

Videti je preprosto – manj hrane, več gibanja. Strategija, ki so jo preizkusili številni in tudi dosegli odlične rezultate. Vsem pa ta način ne prinese rezultata, ki si ga želijo. Če ste med njimi, je morda čas, da preizkusite drugače. Morda je čas, da ...
Več...

Ideja za izlet: Mašun - ki ponuja številne možnosti za sprehode in rekreacijo v naravi

Čudovita sončna sobota, preživeta v objemu prostranih notranjskih gozdov!
Več...

8 nasvetov, kako izstopiti iz cone udobja

Običajno nas je strah sprememb, zato veliko ljudi raje biva v navidezno varni coni udobja. A v coni udobja ne bomo naredili ničesar velikega. 
Več...

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri