Pazite se pokvarjencev

24. 6. 2004
Deli

Predstavljamo vam vodilno deseterico higiensko najodurnejše hrane!

Lačni in nič hudega sluteči se z

družino odpravite na nedeljsko kosilo. Naročite slastno ploščo za tri – mešano meso z dodatki: pomfritom, kuhanim rižem, čebulo, ajvarjem, olivami, zelo okusnimi prelivi . . In virusom hepatitisa A! Do tedaj zdravi in polni energije zbolite in čez mesec dni umrete zaradi akutne odpovedi jeter. Krut scenarij, kajne!

Virus hepatitisa A se prenaša fekalno-oralno. To pomeni, da se prenaša z umazanimi rokami, torej zaradi pomanjkljive higiene. Znaki so od zelo nespecifičnih – slabosti, bruhanja, driske, krčev – do hude zlatenice in akutne odpovedi jeter.

Po podatkih iz ZDA se vsak dan s hrano zastrupi približno 200. 000 Američanov! Najverjetneje se vsak posameznik vsaj enkrat na leto okuži z virusom, bakterijo ali parazitom v hrani.

Znanstveniki poznajo samo en popolnoma varen način, kako se izogniti zastrupitvi s hrano: preprosto moramo prenehati jesti! Lahko tudi obsedeno ovohavamo vsak grižljaj in upamo, da ga niso okupirali nevarni mikrobi. Mi vam pa ponujamo tretjo rešitev, da skupaj identificiramo in poskušamo sanirati 10 najogabnejših prehranskih izdelkov. Potem ko smo ugotavljali pogostnost izbruhov, ki jih povzročajo posamezni mikroorganizmi, nevarnost umazanije, ki jo imamo na vilicah, smo se dokopali do strategij, kako dekontaminirati glavne osumljence in hrano spraviti od trgovine do krožnika, ne da bi pri tem ogrozili svoje zdravje. Kaj pa, če vam kuha kdo drug? Tudi o tem . .

Piščanec

Umazanija: Ne ozirajte se na škodljivost kajenja, lučka za alarm mora utripati predvsem pri besedi piščanec. Po ameriških raziskavah je kar 42 % piščancev okuženih z bakterijo Campylobacter jejuni, 12 odstotkov pa s Salmonello enteritidis. Glede na to, da letno vsak mesojedec poje okoli 30 kilogramov piščanca, več kot govedine, svinjine in purana, je presenetljivo, da sploh še živimo!

V trgovini: Dobro je kupovati piščance, ki jih niso vzredili na velikih zaprtih farmah, ampak so v svojem življenju imeli več prostora za gibanje in dihanje. Tako je manj verjetno, da so bili okuženi z omenjenima bakterijama. Torej, na majhnih kmetijah pridelano meso!

Doma: Piščanca nikar ne umivajte s tekočo vodo, ker boste splaknili mikrobe in tako okužili preostalo hrano! Takoj ga dajte v pečico. Če uporabljate desko za rezanje, jo takoj sperite (in nož seveda tudi) s čistilom. Ko pečete bedra in prsi, naj bo temperatura v notranjosti višja kot 80 oC (pri celem piščancu pa naj se do te temperature ogreje sredica).

Govedina

Umazanija: Že nedolžen košček lahko vaš želodec popolnoma iztiri. Raziskave v ZDA so pokazale, da je kar 53 odstotkov hamburgerjev okuženih s bakterijo Clostridium perfringens, 30 odstotkov z različnimi stafilokoki, 12 odstotkov pa z Listerio monocytogenes. Začuda v mesu niso odkrili E. coli.

V trgovini: Poiščite meso, pridelano v Sloveniji. Spomin na BSE je še svež.

Doma: Vse zrezke posipajte s svežim origanom. Dokazano je namreč, da ima ta začimba izjemne antibakterijske učinke, predvsem uničuje E. coli. Še ena pomembna malenkost: debeli zrezki so od zunaj pečeni, še preden temperatura v sredini doseže 70 stopinj.

Puran

Umazanija: Med ptiči je nosilec največ nesnage. Na infekcijskih stavnicah zadene kar vsak četrti puran – četrtina vseh je kontaminirana z listerijo, kampilobaktrom ali klostridijem. Še več, v njem je pogosto tudi salmonela.

V trgovini: Na velikih puranjih farmah purane hranijo z antibiotiki, zato se v njih razraščajo na antibiotike rezistentne bakterije. Privoščite meso, ki je pridelano na majhnih kmetijah. V trgovini morajo imeti ustrezno oznako. Še eno pravilo, ki naj velja tudi za piščanca in govedino: zahtevajte, naj meso dobro zavijejo in dajo še v posebno vrečko, da se z mikrobi slučajno ne bi kontaminirali drugi izdelki v nakupovalnem vozičku.

Doma: Čas je, da resetirate svoje možgane: "Vsa perutnina je okužena! " In zahteva posebno higiensko obravnavo. Poleg tega predvsem iz kuhinje odstranite vse kuhinjske krpe, ki so potencialno gojišče bakterij.

Ostrige

Umazanija: Ideja o ostrigah kot močnem afrodiziaku je že presežena, dejstvo o močnem diarejiku pa je še kako aktualno! V njih se skriva celo bogastvo mikrobov. Še vedno lačni?

V trgovini: Kakršenkoli nasvet je zelo nehvaležen. Od vašega poguma in želje po tej hrani je odvisno, ali se bo znašla na vašem krožniku.

Doma: Preprost nasvet: jejte le dobro prekuhane školjke.

Jajca

Umazanija: Postopek pasterizacije je sicer zelo zmanjšal nevarnost okužbe, vendar tveganje kljub temu obstaja. Zlasti v vročih poletni mesecih se poleg salmonele v slastnih omletah in kremnih rezinah zelo radi skrivajo stafilokoki. Zaradi uporabe surovih ali premalo pripravljenih jajc.

V trgovinah: Na škatli sta čarobni rešitvi beseda pasterizirano in datum pakiranja. Nato pretipajte vsako jajce posebej, če ni mogoče zlomljeno – idealno gojišče za bakterije.

Doma: Ne zlagajte jajc na vrata hladilnika, ampak škatlo postavite v najhladnejši del (na najnižjo polico). Ko jajce ubijete, si takoj temeljito umijte roke. Dobro jih skuhajte ali popecite.

Melone

Umazanija: Do 10 odstotkov melon vsebuje salmonele ali šigele (slednja povzroča krvavo drisko oziroma grižo). Ker jih zaužijemo surove, se bakterije nemoteno naselijo in razmno- žujejo v prebavilih. To je glavni razlog, da se je z melonami zastrupilo toliko ljudi kot s perutnino in govedino skupaj.

V trgovini: Navadne odrgnine ali zareze so pomembna vhodna pot za mikroorganizme. Da ne govorimo o polovičkah, ki jih tako radi prodajajo v trgovinah. Po možnosti melono razpolovi trgovec, ne da bi si prej umil rok.

Doma: Preden jo razrežete, jo temeljito operite s krtačko, s čistilom za pomivanjem posode in temeljito splaknite pod tekočo vodo.

Breskve

Umazanija: Za breskve velja pregovor Lepe, toda strupene. Sadež je poln pesticidov že nekaj tednov, preden dozori. Čeprav je na jabolkih več vrst pesticidov, pa so tisti na breskvah nevarnejši, saj bolj prodrejo v sadež.

V trgovini: Domači izdelki vsebujejo manj strupov kot industrijsko pridelane breskve.

Doma: Temeljito oprani sadeži vsebujejo kar za polovico manj škodljivih snovi.

Že pakirana zelena solata

Umazanija: Ne nameravamo vas prestrašiti, toda solata v hamburgerju je nevarnejša od govedine! Preslabo oprana solata je kriva za 11 odstotkov vseh zastrupitev s hrano.

V trgovini: Pakirana solata sama po sebi ni nevarnejša od na trgu kupljene solatne glave. Uporabnike zavaja dejstvo na embalaži, da je že temeljito oprana. Patogeni organizmi se naselijo skozi celofan.

Doma: Narezane lističe je treba temeljito oprati pod tekočo vodo. Ne režite jih z istim nožem kot piščanca.

Hladni narezek

Umazanija: Idealno gojišče za številne mikrobe, zlasti za listerijo. Ta bakterija zelo dobro raste, tudi če meso hranimo v idealnih razmerah. Listerija najbolj uspeva pri nizkih temperaturah, da, tudi v hladilniku.

V trgovini: Težko je od mesarja zahtevati, naj umije nož, preden vam postreže.

Doma: Meso, ki ga ne pojeste sveže pripravljenega, vrzite v smeti. Resda ni poceni, vendar pa je vaše zdravje dragocenejše! Preden si naredite sendvič, mesne izdelke premažite z gorčico. Dve uri "paca" uniči kar 90 odstotkov najpogostejših bakterij.

Čebula

Umazanija: Sicer zelo okusen in nepogrešljiv dodatek večini jedi, vendar je lahko poguben za vaša jetra. Poleg virusa hepatitisa A so v čebuli radi še šigele, kriptosporidiji in seveda salmonele.

V trgovini: Čebula mora biti shranjena v hladilniku, ker na sobni temperaturi mikrobi ponorijo.

Doma: Pipo odprite do konca, da močan curek odstrani vidno umazanijo. Nato še olupite vrhnje sloje, da odstranite čim več nesnage. Vendar ne smete pozabiti, da vsi postopki – razen temeljitega kuhanja ali pečenja – opravijo le polovično delo.

Mateja Strbad

Novo na Metroplay: Župnik Martin Golob | "Duhovnik je lahko čisto normalen človek!"