To so astrološka znamenja, ki se bojijo ponovno ljubiti
To so astrološka znamenja, ki se bojijo ponovno ljubiti
Najlepše kolesarske poti v Sloveniji
Najlepše kolesarske poti v Sloveniji
5 slastnih pudingov s chia semeni
5 slastnih pudingov s chia semeni

Povej mi, kakšno pico ješ, in povem ti, kdo si

Povej mi, kakšno pico ješ, in povem ti, kdo si (foto: Shutterstock) Shutterstock
4. 4. 2018 Vir: liza.aktivni.si

Salama, zelenjava ali tunina: vsak od nas ima najljubšo vrsto pice. Te pa med drugim tudi izdajajo kar nekaj o vas.

Pica margerita

Klasika med picami. Kdor ima rad to preprosto kombinacijo sira in paradižnikove omake, velja za človeka, ki trdno stoji na svojih nogah, je iskren in pošten.

Pica s šunko

Najljubša pica Slovencev. Radi jo imajo samozavestni, netežavni uživači, ki so radi v središču pozornosti. So priljubljeni in imajo večinoma velik krog prijateljev.

Pica capricciosa

Mešanica je tisto pravo: šunka v kombinaciji z zelenjavo skriva večinoma zares uravnotežen značaj.

Pica s feferoni

Kdor ima rad pekočo pico, tudi v življenju ni polovičarski. V teh ljudeh se skriva veliko idej – več akcije, toliko bolje. Vendar pa se tudi hitro dolgočasijo.

Pica hawaii

V Italiji nad njo niso ravno najbolj navdušeni. Kombinacija ananasa in šunke kaže na ljudi, ki so pripravljeni tvegati in so ekstrovertirani. Ni jih tako zlahka spraviti s tira.

Vegetarijanska pica

Ti ljudje so zadržani in plahi, vendar tudi zelo zanesljivi.

Pica s tunino

Bi pico ali nekaj ribjega? Če mora biti na pici tunina, jo običajno izberejo ljudje, ki so občasno nekoliko neodločni.

Pica štirje letni časi

Ti ljudje so radi sredi dogajanja in so vedno v iskanju nekih dodatnih spodbud v vsakdanjiku.

Pica s pršutom in rukolo

To so trendsetterji med jedci pic. Stavite, da se bodo kmalu navdušili nad popolnoma novim okusom pice?

Pica margerita

  • 500 g kvašenega testa za pico 
  • 3 žlice olivnega olja 
  • 400 g paradižnika iz pločevinke 
  • 300 g mocarele 
  • 3 ščepce soli 
  • 1 ščepec popra 
  • 8 listov bazilike

Pečico segrejemo na 220 °C. Vzhajano testo za pico razpotegnemo do roba namaščenega pekača in pokapamo z olivnim oljem. Po testu enakomerno razporedimo paradižnikove koščke, vendar pazimo, da okoli pustimo centimeter praznega roba. Posolimo in nato enakomerno obložimo z mocarelo, po vrhu pa pokapljamo z oljem.

Pico pečemo v ogreti pečici 12 do 15 minut. Ko je pečena, jo vzamemo iz pečice, potresemo z malo popra in okrasimo z lističi bazilike.

Testo za pico

  •  0,5 kg bele moke (tip 400)
  • čajna žlica soli
  • 1 vrečka kvasa v prahu
  • 1 čajna žlica sladkorja
  • 0,5 dl oljčnega olja
  • 3 dl mlačne vode
  • avtomat za peko kruha

Priprava: V avtomat za peko kruha gre najprej moka, nato vse preostale sestavine. Uporabim program za pripravo testa za testenine. Program mora zagotoviti vzhajano testo. Vzhajano testo lahko uporabite takoj ali pa ga prekrijete s folijo za živila, da se ne izsuši, in ga shranite za kakšen dan v hladilniku. Nekateri ga tudi zamrznejo. Mimogrede, testo bo odlično, tudi če ga pripravite na klasičen, ročni način. Tudi kvas je lahko navaden. Zaradi priročnosti je v receptu uporabljen suhi kvas. Tudi zato, ker je lahko vedno pri roki.

Foto: Shutterstock

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri