Najpogostejši vzrok kapi je krvni strdek, ki zapre žilo na predelu glave ali vratu.

Možganska kap je kot blisk, ki preleti možgane in uniči 32.000 živčnih celic na sekundo. Zato je pri zdravljenju kapi hitro ukrepanje tako bistveno.

Hitrejša zdravniška oskrba pomeni tudi večje možnosti za ozdravitev. Moderne terapije zdravljenja pripomorejo predvsem k zaščiti možganskih celic.

Najbolj očitni znaki

1. Motnje vida. Prizadeti vidijo dvojno sliko in denimo ne morejo prijeti kozarca pred seboj. Poleg tega vidijo zabrisane oblike in imajo občutek, da gledajo skozi cev.

2. Motnje govora. Opozorilni znak je odsekana govorica, prizadeti vleče besede, uporablja napačne črke.

3. Močan glavobol. Bolečine zasekajo kot blisk skozi glavo, pogosto jih spremlja še slabost in bruhanje. Posebna pozornost velja, če jih spremljajo še vrtoglavica, motnje vida in govora.

4. Ohromelost. Ohromljen je običajno en del telesa. Prvi opozorilni znak je povešen kotiček ustnic.

5. Omotica. Tipična je nenadna neenakomerna, negotova hoja. Razlika z običajno in čas trajanja te težave sta uporabna napotka za zdravnike.

Preberite še Kako ukrepati v primeru možganske kapi

Sorodni članki

Opozorilni znak kapi, ki ga zlahka spregledamo

Ali pa ga s kapjo niti ne povežemo, saj lahko zelo hitro izzveni.

V mesecu maju obeležujemo Svetovni dan možganske kapi

V maju obeležujemo nekaj za zdravje pomembnih dni. Deseti dan v mesecu je na vrsti Svetovni dan možganske kapi. V nadaljevanju si preberite nekaj koristnih napotkov, ki se…

Pravilno si razložite opozorilne znake

Vsak od nas se občasno sreča z lažjimi zdravstvenimi težavami – redkeje pa gre za primere, ki zahtevajo obisk zdravnika.

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri