zdrava-starost

Pravzaprav staranje ni edini razlog, zakaj z leti postanemo okorni in obilnejši. To se zgodi zato, ker živimo drugače kot v mladosti. S čim se lahko tem spremembam uprete?

1. S hrano, bogato s flavonoidi

Flavonoidi so vrsta polifenolnih spojin in veljajo za močne antioksidante. Upočasnjujejo staranje in spodbujajo kognitivne sposobnosti: mišljenje, razumevanje, pomnjenje, govorno izražanje, računske procese, orientacijo v prostoru itd. Učinki delovanja flavonoidov so vidni dolgoročno in ob rednem uživanju. Kje jih najdemo?

 • v citrusih
 • v češnjah
 • v jagodičevju (brusnice, robide, jagode, maline, josta, ribez, borovnice, kosmulja)
 • v jabolkih
 • v grenivkah
 • v brokoliju
 • v peteršilju
 • v zeleni
 • v čebuli
 • v poru
 • v paradižniku
 • v zelenih čajih
 • v kakavu

Jagodičje

2. S telesno aktivnostjo

Fizična aktivnost krepi naše srce in preprečuje nastanek krvno-žilnih bolezni. Poleg tega pospešuje metabolizem, ki se z leti upočasni. Če se boste gibali, se boste starostnim spremembam najbolje zoperstavili.

Priporočljivi so vsakodnevni sprehodi. Niti ni pomembno, ali se trikrat dnevno sprehajate krajši čas, recimo 10 minut gor in dol po stopnicah, ali pa hodite 30 minut, eno uro ali še daljši čas ... brez prekinitev. Gibanje v obeh primerih učinkuje.

Preberite: Kaj se zgodi, če hodite pol ure na dan

3. Z miselno aktivnostjo

Slabši spomin velja za običajen znak staranja. Ni pa povsem neizbežen. Če boste ohranili igrivost in radovednost, trenirali svoje možgane, se vam bo to tudi v starosti obrestovalo. Reševanje križank, sudokuja in rebusov, igranje šaha in drugih družabnih iger, branje, spremljanje dokumentarnih filmov ... Vse to bo vaše mišljenje in koncentracijo stimuliralo.

Toda naučite se tudi meditirati, izprazniti glavo odvečnih misli. Kadar počivate, se zares izklopite. Tako se boste izognili begajočim mislim, zmedi.

Poskusite: 10 korakov do umiritve

4. Redno nadzorujte svoje zdravje

Hodite na redne preglede k svojemu osebnemu zdravniku, diabetologu itd. Prebirajte literaturo na temo zdravja in dobrega počutja, se tudi sami na tem področju izobražujte, da boste naslednjič vedeli, kaj svojega zdravnika vprašati. Redni pregledi so najboljša preventiva. Le tako lahko kar najhitreje ukrepate in se pozdravite.

Zdravniški pregled

5. Odpovejte se modnim dietam

Da o stradanju, ker bi se radi znebili kilogramov, sploh ne govorimo! Če drastično zmanjšate energijsko vrednost zaužite hrane, začne telo shranjevati zaloge. Menjavanje diet ali njihovo (neuspešno) ponavljanje pa mu lahko povzročita nepopravljivo škodo.

Poleg tega odrekanje predpisani dnevni energetski vrednosti zaužite hrane pomeni, da telesu odrekate normalno delovanje vseh organov. Ste vedeli, da srce za vsak svoj utrip potrebuje toliko moči, kot bi jo vi potrebovali, če bi želeli s prsti ene roke sploščiti teniško žogico?

Vsi življenjski procesi zahtevajo energijo. Jejte zdravo in glede na vsebnost hranil uravnoteženo, priporočljivo je imeti 5 obrokov dnevno ob vedno istih urah. Če trpite za katero od motenj hranjenja, mednje sodita tudi obsedenost z nizko težo in prenajedanje, pa čim prej poiščite strokovnjaka, ki vam bo znal svetovati in pomagati. 

6. Z vsem naštetim začnite že danes!

Zakaj bi zdrave navade to postale šele v starosti? Če boste o tem razmišljali že danes, boste že danes zdravo zaživeli. Imejte vse našteto pogosto v mislih in z lahkoto boste odpravili škodljive razvade.Sorodni članki

Koliko kalorij zares porabimo?

Porabljanje kalorij je pravzaprav stalen proces, ki poteka v našem telesu. Naše telo iz hrane pridobi potrebno energijo za dnevne aktivnosti, s katerimi porablja kalorije.

Zato bi hoja morala postati navada

Hoja ponuja mnogo pozitivnih učinkov, zaradi katerih bi se vsak dan morali odpraviti na vsaj 20 minuten sprehod. Toliko časa lahko najde vsak, ki si tega le želi. Zato brez…

10 preprostih, a zdravih strategij za dolgo življenje

Seks trikrat na teden - 3 dodatna leta. Zdrave dlesni - 6,4 leta dlje. Abstinenca - 2 leti dlje.

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri