To so astrološka znamenja, ki se bojijo ponovno ljubiti
To so astrološka znamenja, ki se bojijo ponovno ljubiti
Najlepše kolesarske poti v Sloveniji
Najlepše kolesarske poti v Sloveniji
3 preprosta pravila, kako se znebiti maščobe na trebuhu
3 preprosta pravila, kako se znebiti maščobe na trebuhu

9 pomembnih vrednosti za vaše zdravje

10. 3. 2009

Kdor dobro pozna te vrednosti in jih tudi redno nadzira, lahko za več kot polovico zmanjša tveganje za različna obolenja.

K osebnemu zdravniku bi se morali odpraviti najmanj enkrat letno in preveriti težo, delovanje srca, kri in urin, ter se pozanimati, ali je treba narediti tudi kakšno specialistično preiskavo. Kdor dobro pozna ustrezne vrednosti, lahko bolezensko tveganje zmanjša celo za 60 odstotkov.

Če bolezensko stanje odkrijemo dovolj zgodaj ali če ob pravem času izvemo, da imamo nečesa preveč ali premalo, lahko še kaj ukrenemo. Lisa vam razkriva, katere vrednosti so za vas odločilne.

1 Krvni sladkor

Če njegova vrednost dlje časa vztraja pri 6, 5, obstaja nevarnost, da dobimo sladkorno bolezen. Običajna meritev pokaže le trenutno stanje. Odločilna je vrednost HbA1. Ta pokaže na gibanje vrednosti krvnega sladkorja v zadnjih šestih oziroma osmih tednih. Idealne vrednosti se gibljejo med 4, 5 in 6, 5.

2 Srce

Če je srce zdravo, mora v povprečju narediti 75 utripov na minuto. To je vrednost v mirovanju. Obremenitveni EKG v kratko odmerjenem času izmeri spremembe srčne funkcije. Pri EKG-ju, ki traja dlje časa, se evidentirajo nepravilnosti v zadnjih 24 urah.

3 Krvni pritisk

Idealna vrednost je 120/80 mmHg. Zdraviti je treba krvni pritisk, ki pri več merjenjih znaša 140/90 mmHg. Previsok pritisk namreč zvišuje tveganje za žilne bolezni ter ledvice in srce. Zmotno je prepričanje, da je v starosti krvni pritisk lahko nekoliko višji.

4 Sečna kislina

Normalne vrednosti ne smejo preseči 6 mg/dl, sicer vam grozi putika. Če telo izloča povečane količine sečne kisline, se v sklepih nakopičijo kristali, ki nato povzročajo vnetja. Pojavijo se putika in ledvični kamni.

5 Magnezij

S 300 mg na dan poskrbite za več energije v celicah. Mineralna snov magnezij je odgovorna za živčevje, sprostitev mišic in tudi za nastajanje zob in kosti. Nekateri celo namigujejo, da naj bi magnezij preprečeval sladkorno bolezen tipa 2. Dobri viri magnezija so polnozrnati izdelki, oreški, riba, zelena zelenjava, banane, čokolade ter magnezijevi izdelki, ki jih kupite v lekarni.

6 Ščitnica

Če njena vrednost znaša pod 0, 3 mU/l, govorimo o čezmernem delovanje ščitnice. Pri vrednosti nad 4, 5 mU/l gre za nezadost­no delovanje ščitnice. K postavitvi ustrezne diagnoze spada otip metuljaste žleze pod grlom in tudi ultrazvočna preiskava.

7 Obseg pasu

Tveganje za srčni infarkt se poveča, če obseg pasu preseže 88 cm. Maščoba ni enaka maščobi. Pomembno je tudi, kje je. Maščoba trebuha v nasprotju z maščobnimi blazinicami na rokah in nogah izloča različne hormone, ki povečujejo tveganje za obolenja srca in ožilja ter sladkorno bolezen. Za moške je meja 102 cm.

8 Holesterol

Če so vrednosti slabega holesterola višje od 150 mg/dl, se žile hitreje zožijo. Maščobni delci holesterola LDL otrdijo in zožijo arterije, zato se zviša tveganje za infarkt. Poprosite osebnega zdravnika, da vam preveri vrednosti slabega in dobrega holesterola.

9 Sol

Šest gramov belega zlata na dan je dovoljenih tudi pri težavah s krvnim pritiskom. Težava pa je v tem, da veliko ljudi dnevno poje več kot zvrhano žličko soli. Možna posledica je zastajanje vode, kar slabo vpliva na delovanje srca.

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri