10 razlogov, zakaj (ne) imeti aktivno dekle
10 razlogov, zakaj (ne) imeti aktivno dekle
Modrosti naših babic: vlaganje v kozarce in pripravljanje ozimnice
Modrosti naših babic: vlaganje v kozarce in pripravljanje ozimnice
6 znakov, da ste izjemno občutljiva duša
6 znakov, da ste izjemno občutljiva duša

Ingver proti kronični utrujenosti

Ingver proti kronični utrujenosti (foto: Profimedia) Profimedia
15. 12. 2009

Redno uživanje ingverja med drugim pomaga proti kronični utrujenosti, nekateri opažajo tudi izboljšanje spomina, zelo pomemben pa je tudi kot eden izmed antioksidantov.

Ingver spada med korenovke, trajnica zraste do približno pol metra visoko. Uporablja se ga v kulinariki, cenjen pa je tudi v zdravilstvu, in sicer kot začimbo, svežega, sušenega, kandiranega, kot eterično olje in tinkturo.

Poleg uživanja je pomembna tudi njegova zunanja uporaba: pri revmatičnih in podobnih bolečinah se na boleče mesto vtira oziroma maže tinkturo ali eterično olje.

Ingver je že iz davnih časov zelo znan kot afrodiziak. Uživanje ingverja naj bi tako spodbudilo spolno moč. Iz ingverja je mogoče narediti tudi pivo, sami pa lahko naredite celo liker.

Uporaba ingverja v kuhinji

Svežega se uporablja narezanega na lističe ali sesekljanega, sušenega se običajno uporablja mletega, eterično olje se uživa na kocki sladkorja nekajkrat na dan, tinkturo se uživa običajno pred jedjo, kandirani ingver se uživa kot bombon, poznamo pa tudi konzerviranega (na primer v šeriju, kisu ali sladkornem sirupu).

Ingver kot začimba se dobro poda k zelo raznovrstnim jedem, verjetno so najbolj znani ingverjevi piškoti, toda uporabite ga lahko tudi z mletim mesom, divjačino, pri klobasah, tudi s piščancem in raco, ob tem pa tudi pri pripravi rib, ljubitelji ga imajo radi tudi z rižem in zelenjavo.

Ingver se običajno uživa tudi z vse bolj priljubljenim sušijem. Pomaga namreč pri prebavi in uničuje bakterije v surovem mesu. Ljubitelji azijskih jedi pa lahko poskusite kombinacijo ingverja in pomarančne lupine, ki da jedem še posebno žlahten azijski pridih.

Ingverjev sok

Iz ingverja lahko naredite tudi sok, s katerim začinite jedi z ribami, poda pa se tudi k lupinarjem. Koreniko ingverja najprej ostrgajte oziroma olupite, nato pa ga naribajte ali narežite na tanke rezine, te pa zmečkajte v stiskalnici za česen in ožemite. Tako dobite ingverjev sok.

Mleti ingver je močnejši

Pazljivo z ingverjem, če ga uporabljate v prahu. V primerjavi s svežim ingverjem ima manj arome, kar vas lahko zavede, saj je njegov okus celo dvakrat močnejši od okusa svežega ingverja.

Recept za ingverjeve piškote poiščite na povezavi Slastni ingverjevi piškoti 

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri