Jejte maščobe

1. 5. 2013
Deli
Jejte maščobe (foto: Shutterstock.com)
Shutterstock.com

Ste vedeli, da vsak drugi človek na svetu umre zaradi srčno-žilnih bolezni in da je vzrok pogosto uživanje prevelikih količin maščob? Vendar maščob vseeno ne smemo izločiti iz prehrane.

Maščobe so prav tako kot beljakovine in ogljikovi hidrati ključna sestavina, ki je potrebna za normalno delovanje našega telesa.

Te zagotavljajo nemoten potek osnovnih fizioloških procesov v telesu:

  • dajejo energijo za delovanje telesa,
  • raztapljajo vitamine, topne samo v maščobah: A, C, E in K,
  • so ključne sestavine pri gradnji celične stene,
  • pomembne so pri uravnavanju hormonskega ravnotežja v telesu in tudi pri uravnavanju telesne temperature.

Pomanjkanje maščob v organizmu lahko vodi do resnih bolezni, zato jih nikakor ne smemo izključiti iz svoje prehrane.

Po smernicah Svetovne zdravstvene organizacije (SZO) naj bi odrasli 15-30 % svojih dnevnih potreb po energiji dobili prav z maščobami. To pomeni, da lahko zdrava odrasla oseba zaužije od 37 do 70 g maščob dnevno.

Po drugi strani seveda drži, da lahko neprimerno uživanje maščob povzroča debelost, srčno-žilne bolezni in težave s presnovo.

Zaradi teh bolezni naj bi na svetu vsako leto umrlo kar 17,5 milijona ljudi. Tudi v prihodnje naj bi število še naraščalo, tako naj bi število smrti zaradi srčno-žilnih bolezni do leta 2015 naraslo na 20 milijonov.

Težava je pri izbiri maščob!

Ljudje uživamo preveč nasičenih maščob, kar lahko povzroči povišan holesterol, s časom pa tudi srčno kap in druge srčno-žilne bolezni.

Če vemo, katere maščobe uživamo, in če se izogibamo slabim maščobam, naredimo veliko dobrega za svoje srce.

Dobre in slabe maščobe

Da bi lahko jedli maščobe, ki so dobre za nas, moramo poznati različne vrste maščob ter razlikovati med nasičenimi in nenasičenimi maščobami.

Posplošeno to pomeni, da imamo dve vrsti maščob:

  • živila živalskega izvora navadno vsebujejo veliko nasičenih maščob,
  • medtem ko nenasičene maščobe najdemo predvsem v živilih rastlinskega izvora.

Nasičenim maščobam lahko preprosto rečemo "slabe maščobe", ker zvišujejo raven holesterola v krvi, čezmerna poraba povzroča debelost in srčno-žilne bolezni.

Nenasičene maščobe so "dobre maščobe", ker imajo nekaj ugodnih fizioloških učinkov, poleg tega pa ne zvišujejo holesterola v krvi.

Koliko slabih maščob je dovoljeno?

Tretjina dnevno zaužitih maščob je lahko nasičenih, kar predstavlja nekje 21-27 g. Preostanek naj bodo nenasičene maščobe.

Nasveti
  • Uživajte manj maščob živalskega izvora: obrežite maščobo z mesa in uživajte pusto meso.
  • Izberit e manj mastno meso: perutnino (brez kože), lahko šunko in piščančje prsi.
  • Na kruh si namažite margarino namesto masla, smetanovih namazov in drugih namazov iz živalskih maščob.
  • Sir nastrgajte, namesto da ga narežete na kose.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord