jeza-custva

Čustva so povezana z delovanjem naših organov. O tem je pisala že tradicionalna kitajska medicina.

Slednja opisuje kako lahko vsako čustvo, ki je pretirano, moti delovanje določenega organa. Dlje časa in bolj močno kot smo v določenem čustvenem stanju, bolj se ta učinek kopiči in delovanje organa, na katerega vpliva, se podira.

Če so torej čustva pretirana ali potlačena, povzročijo neravnovesje v telesu, kar lahko vodi v bolezeni.

Čustvo je energijski dogodek

Tako pozitivna kot negativna čustva povzročajo v določenem delu telesa naraščanje energije - ko smo srečni, srce bije pospešeno, ko smo jezni, dihamo hitro, ko nas je strah, se 'skrčimo vase' ... Vsa ta energija pa se jasno odraža tudi na srcu, ledvicah, jetrih ...

Pomembno je obvladovanje čustev. Pri tem mora pravilno metodo, kako obvladovati čustva in kako doseči blaženo stanje, vsak poiskati sam. Pojte, plešite, potujte, hodite v hribe, vpišite se na boks, izvajajte jogo, meditirajte, slikajte ... Če boste delali to, kar vas veseli in osrečuje, boste najpreprosteje uravnavali stres, negativna čustva in dosegli ravnovesje.

Biti v ravnovesju pomeni biti srečen in zadovoljen brez zunanje spodbude, naš um in duh pa postaneta ustvarjalna, ker se ne ukvarjata s seboj. Bolj kot bo naraščala zavest, lažje se bomo izogibali ustvarjanju takšnih čustev. In to seveda ni enako kot potiskanje čustev.

Vpliv jeze na jetra

Pretirano čustveno stanje torej prej ali slej vodi v bolezen, zato svoje zdravje in srečo vzemite v svoje roke.

Da jeza vpliva na zdravje jeter, nam pove že stavek 'Na jetra mi greš'.

Jeza proizvaja motnjo v našem energetskem sistemu na jetrih, ki ne prejemajo energije, ki jo potrebujejo, stara uporabljena energija pa se blokira in kopiči v njih. Takšno stanje lahko primerjamo s tem, da bi vdihnili svež zrak in ga ne bi izdihnili. Torej, ne glede na to, kako svež je bil zrak, moramo ga izdihniti. Jeza bo ustvarila to blokado in stara energija se bo zadrževala v jetrih.

Če se torej preveč jezimo in tudi če jezo potiskamo, bo ta motila prejemanje in sproščanje energije. Dan za dnem jetra tako izgubljajo svojo funkcijo in razvijejo se lahko tudi težje bolezni, kot so tumorji.

To seveda ne pomeni, da moramo jezo ignorirati. Namesto jeze izberite razumevanje in ukrepajte.

Preberite tudi Razstrupljanje jeter z limono.

 

Sorodni članki

Čustva so povezana z organi

Kljub velikemu napredku diagnostike nam merilni inštrumenti in znanost ne morejo razjasniti povezave med pritiskom prstov veščega terapevta na stopalo in rezultatov – npr. boljšega delovanja jeter...

7 čustev, ki se leta in leta nabirajo ter najedajo vaše zdravje

Zaradi dolgotrajnih duševnih vznemirjanj ali nenadne akutne psihološke travme čustvene spremembe postanejo nenadzorovane in lahko povzročijo motnje normalnega pretoka energije v...

5 čustev, ki so povezana z 'zastrupitvijo' telesa

Za močan imunski sistem ni pomembno le ustrezno prehranjevanje in telesna aktivnost, ampak tudi ustrezno prebavljanje čustev.
Najbolj brane vsebine

7 ajurvedskih nasvetov za hujšanje in dobro počutje

Larissa Hall Carlson, učiteljica joge in specialistka za ajurvedo, ponuja 7 ajurvedskih nasvetov, da boste (po praznikih) lažje telo spet spravili v staro stanje in poskrbeli za dobro počutje.
Več...

Hujšanje ne bo uspešno, če ne boste poskrbeli za 5 pomembnih stvari

Medtem ko se osredotočate na željo po izgubi kilogramov, pozabljate na pomembne stvari, ki vas lahko vrnejo na staro pot.
Več...

7 vprašanj, ki si jih zastavite, če težko zaspite

Vsak večer ista zgodba – pred televizorjem ali ob knjigi začnete kinkati. Včasih vas preko dneva nakopičena utrujenost ujame že pri večerji. Odpravite se v posteljo … In potem ste nenadoma popolnoma budni.
Več...

Najslabši nasveti glede prehrane po mnenju nutricionistov

Kadar se lotite diete ali pa se zgolj skušate prehranjevati bolj zdravo, verjetno dobite na tone nasvetov od prijateljev, družinskih članov in neznancev v spletu, ki z gotovostjo trdijo, da imajo prav. Zbrali smo nekaj pogostih napak, ki jim ne verjemite in jih ne izvajajte. 
Več...

5 stvari, ki jih morate vedeti, če bi radi hitro shujšali

Na trgu je ogromno izdelkov, ki pri preoblikovanju telesa obljubljajo takojšnje rezultate. In potem so tu še hitre, predvsem pa stroge diete. Pa je res mogoče zdravo izgubiti konkretno količino kilogramov v zelo kratkem času in potem to težo tudi obrdžati?
Več...

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri