torta_1

Veliko ljudi pozna napade volčje lakote, zelo pogosto prav kmalu po obroku. Kaj vse se skriva za nenadno željo po hitri prehrani, slanih prigrizkih ali sladkem – in kako to željo potešiti na zdrav način.

Želja po hitri prehrani ali sladkem je pogosto pogojena s stresom – naša duša si v takšnih trenutkih zaželi nekaj, kar bi jo hitro potolažilo. Večina pa ne ve, da se za takšnimi napadi lakote lahko skriva tudi pomanjkanje pomembnih mineralnih snovi.

Za vsem tem pa se lahko skrivajo tudi drugi razlogi. Poglejmo, kateri.

Če si želite mastnih in slanih prigrizkov

Če si želite predvsem slanih prigrizkov, vam lahko primanjkuje natrija, mineralne snovi, ki v vašem telesu regulira vodo in krvni tlak.

Ocvrt krompirček seveda ni najboljša rešitev. Kaj pravite na nekaj oliv, ki bodo hitro zadovoljile vašo željo po slanem?

Na dolgi rok pa boste za potrebe telesa poskrbeli z mineralno vodo, ki vsebuje natrij (200 mg na liter).

Želja po siru

Za željo po siru se običajno skriva pomanjkanje kalcija ali fosforja.

Mineralne snovi so pomembne za stabilne kosti in zobe, beljakovine pa blokirajo izločanje snovi, ki povzroča lakoto.

Sir si lahko v miru privoščite, le manj mastnega izberite, zraven pa priporočamo tudi zelenjavo.

Pri pacientih z migreno je lahko želja po siru znak za prihajajoči napad.

Preberite še: 14 stavkov, ki jih raje ne recite osebi, ki se spopada z migrenami

Vam primanjkuje energije

In si nenadoma zaželite nekaj sladkega?

Drug razlog je lahko pomanjkanje selena. Ta element potrebujemo za delovanje ščitnice in energijsko presnovo.

Najboljši viri selena:

Privoščite si suho sadje. Seveda nikar pretiravat. Selen najdete v ovsenih kosmičih, kokoših in kokosovih orehih. S sladkorjem boste dobili le prazne kalorije in še večjo lakoto.

Masten burger ali velik zrezek?

Si pogosto zaželite mesa? Pravzaprav ni nič narobe, če močno željo po mesu začutite približno dvakrat tedensko. Na dolgi rok pa bo potrebno verjetno zapolniti zaloge železa. Ta je nujen za tvorjenje krvi in transport kisika do celic.

Zaloge železa zapolnite s polnozrnatimi izdelki, stročnicami in zeleno listno zelenjavo. Najbolje v kombinaciji z vitaminom C (na primer v pomarančah), ki izboljša absorpcijo.

Želja po testeninah

V želji po testeninah se skriva neuravnotežena prehrana. Mogoče vam primanjkuje serotonina. Testenine bliskovito povišajo raven sladkorja v krvi in ga tudi hitro znižajo – in lakota je spet tu.

Kompleksni ogljikovi hidrati iz polnozrnate moke umirijo volčjo lakoto, krvni sladkor je na konstantnem nivoju, poleg tega pa preprečujejo tudi željo po sladkem.

Čokolada

Si v mislih nenadoma predstavljate, kako se vam v ustih topi košček slastne čokolade z lešniki? Telo verjetno zahteva več magnezija.

Nobene težave ni, če ostanete pri koščku ali dveh! Dnevno ena vrstica čokolade z najmanj 70 % kakava zadosti željo po sladkem, zaradi polifenolov pa zaščiti celo srce.

Misliji z oreški, ovseni kosmiči in jogurt za zajtrk na dolgi rok preprečujejo pomanjkanje železa in volčjo lakoto.

1 kalorija (cal) = 4,1868 džula (J)*
* Džul ali joule je enota za delo in energijo v mednarodnem sistemu enot SI, zanjo se uporablja oznaka J.

Sorodni članki

Dieta glede na prehranski tip

Vsak človek ima čisto individualno presnovo, ki določa, katera živila presnavlja hitro in katera počasi. S hitrim testom boste izvedeli, kateri tip ste, kako lahko najbolj učinkovito…

Čustveno hranjenje - zakaj in kako prenehati?

Poznate tisti občutek, ko ne jeste takrat, ko ste lačni, ali občutek krivde, ko se prenajedate z neprimerno hrano ob neprimernem času?

Ste na koži, pri počutju in razpoloženju opazili te spremembe?

Želja po živilu, za katerega bi še pred dobrim tednom trdili, da ga ne bi poskusili (ali pa celo želja po nečem, kar ni živilo), bolečine, ki jih ne znate razložiti, izpuščaji na…

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri