zadihanost-bolecina-pljuca

Manjše zdravstvene težave ali pomanjkanje kondicije od časa do časa občuti vsak. Vprašanje pa je, ali se to pojavlja redno in je treba takoj k zdravniku ali lahko težavo enostavno ignoriramo?

S samotestiranji lahko hitro ugotovite, ali ste telesno zdravi.

Samotestiranje pljuč

Potrebujete šiviljski meter in svečo. Prižgite jo in jo poskusite ugasniti z razdalje 80 cm.

Če vam je uspelo, svečo še nekoliko oddaljite in še enkrat poskusite pihniti. Če vam ne uspe, si jo približajte.

  • Kaj pove razdalja?

Večji je odmik, toliko večja je prostornina vaših pljuč. Zelo dobrih je 120 cm, srednje pa od 80 do 100.

Če vam je uspelo svečo ugasniti z razdalje 70 cm, naj zdravnik posluša vaša pljuča. Morda prehlad zožuje dihalne poti ali pa ste v slabi kondiciji.

Kako zdravo je vaše srce?

Zjutraj si v miru s kazalcem, sredincem in prstancem izmerite utrip na zapestju. Utripe štejte 15 sekund. Rezultat pomnožite s štiri in dobili boste frekvenco srca.

Če je vaša srčna frekvence med 60 in 90, je vaše srce zdravo. Tudi za vrednosti tik pod 100 si po pravilih še ni treba delati skrbi.

Če pa je vaš utrip pogosto zelo hiter ali pa ga komaj čutite inče sumite na težave s srcem, se morate posvetovati z zdravnikom.

Za izboljšanje

Redni vzdržljivostni športi ali hitri sprehodi in kolesarjenje povečajo kapaciteto pljuč in okrepijo srčno mišico. Seveda, če sumite na težave, se prej raje posvetujte z zdravnikom.

Preberite tudi: Srčni utrip in intenzivnost treninga

Sorodni članki

Kako oceniti svojo tekaško formo?

Nekaj preprostih, a vseeno dovolj zanesljivih metod, kako spremljati stanje svoje tekaške kondicije.

Srčni utrip med vadbo

Srčni utrip oz. povečana srčna frekvenca med vadbo pomeni prilagoditev telesa na napor in služi kot objektivno merilo napora pri tekaški vadbi. Če želimo primerno načrtovati treninge…

Tako ugotovite, v kako dobri formi ste v resnici

Štetje korakov, porabljene kalorije, teža, pretečena razdalja … Kako veste v kako dobri formi ste v resnici? Naučite se spremljati …

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri