Kako zimo preživeti brez odvečnih kilogramov?

30. 11. 2012
Deli
Kako zimo preživeti brez odvečnih kilogramov? (foto: Shutterstock.com)
Shutterstock.com

Hladnejši dnevi kar kličejo po bolj kalorični hrani, ob daljšem temnem delu dneva pa se pogosto tudi težko upremo priboljškom, ki nam nudijo ugodje – a le ob zaužitju. Nikar ne izničite vsega truda z nakopičenjem kilogramov in obremenitvijo telesa s kaloričnimi priboljški.

Poleti in jeseni je prijetneje najti prostor in čas za rekreacijo, tudi hrana je lažja. Pozimi pa mnogi ne najdejo prave volje za rekreacijo, dnevi so kratki in pogosteje 'zadišijo' priboljški.

Kako zimo preživeti brez odvečnih kilogramov?

Večno odpovedovanje ni koristno

Še manj je želeno. Privoščite si raje toplo, hranilno juho, ki vas bo pogrela in nasitila. Pomislite na žametno mehko juho iz na primer korenja ali buče, morda gosto juho iz kostanjevega pireja ali pa gostljato krompirjevo juho.

Vse te juhe lahko po želji pripravite z mesom ali brez njega. Juho obogatite z zelišči, saj bodo ta dala značilen okus in vznemirila brbončice.

Kakovostne maščobe

Pozimi zelo dišijo mastna živila, saj telo išče dodatne vire energije za toploto. Namesto da se predajate prazni hrani, ki vas zadovolji le trenutno, ali se po drugi strani iz strahu pred kilogrami povsem odpovedujete maščobam, raje izberite kakovostne maščobe in si pripravite bogato solato iz sveže zelenjave, to pa obogatite z avokadom, rezinami lososa ali pršuta oziroma s pustimi koščki pečenega piščanca ali purana.

Tudi feta sir ali drugi kakovostni siri obogatijo hranilno vrednost solate.

Kakovostne maščobe uporabljajte tudi pri kuhanih obrokih. Ti naj bodo raznovrstni, najbolje iz čim bolj sveže zelenjave, s polnovrednimi ogljikovimi hidrati, obogatite pa jih s pustim mesom ali bogato ribo, tako bo telo dobilo veliko energije za toploto.

Ogljikovi hidrati

Med polnovrednimi oglji­kovimi hidrati pa so najbolj priporočljive testenine in kruh iz polnovredne moke, čim bolj neprede­lani riž, ješprenj, proso. Z malo domišljije lahko pripravite malo drugačno, a pestro ričoto, riž z zelenjavo v zvitkih, proseni narastek z zelenjavo in podobno.

Tekst: Nataša Purkat

Novo na Metroplay: Župnik Martin Golob | "Duhovnik je lahko čisto normalen človek!"