zlatenica1

Oče je na spletu objavil ljubko fotografijo svoje hčerke po prvem kopanju. Eden izmed komentatorjev, po poklicu pediater, je prepoznal nevarno obolenje, katerega simptome je pomembno pravočasno prepoznati. 

Vir: Imgur

Oče je želel na družbenih omrežjih v šali pokazati, kako zelo sumničavo in nezadovoljno ga je pogledala njegova hčerkica po tem, ko jo je prvič okopal. In medtem, ko so bili odzivi večinoma v šaljivem duhu: "Oh, očka, izdal si me,", je eden izmed komentatorjev, po poklicu pediater, na fotografiji opazil nekaj, kar večina izmed nas verjetno nikoli ne bi. Takole je zapisal:

"So njene oči malo rumene?"

"So njene oči malo rumene? Zdi se mi tako, a težko rečem, ker je cela fotografija nekoliko rumena. Verjetno ni nič, lahko pa bi bil znak neonatalne zlatenice. Če so njena koža in oči malo rumene, rajši preverite pri prediatru. Sem paranoični pediater, vzemite mojo opazko z rezervo."

Oče je potrdil, da ima deklica res zlatenico in da jo skrbno opazujejo. Čeprav je zlatenica pri novorojenčki dokaj pogosta, je lahko zelo nevarna, če se ne spremlja njenega poteka in po potrebi ne zdravi. Povzroči lahko tudi hude poškodbe možganov. 

To so simptomi zlatenice:

- rumena do zelenkasta obarvanost kože;

- rumeno obarvanje beločnic (ta znak je bolj zanesljiv od rumene obarvanosti kože, ki se pri temneje pigmentiranih ljudeh kaj hitro spregleda);

- temno obarvan seč;

- srbež po telesu (posledica kopičenja žolčnih kislin v plazmi in posledičnega odlaganja le teh v tkivih).

Zakaj se pojavi zlatenica in kako jo zdravimo?

Zlatenica je pri novorojenčkih simptom nezadostno razvitih jeter. Običajno se zdravi z izpostavljanjem otroka jutranjemu in popoldanskemu soncu ali z obsevanjem pod lučko. Le izjemoma in v res hudim primerih je potrebna izmenjalna transfuzija. Če je zlatenica posledica bolezni, je treba zdraviti vzroke. Pri starejših otrocih je zlatenica običajno znak okvar jete ali hepatitisa, lahko pa je tudi posledica nekaterih zdravil.

Preverite še, katerih kozmetičnih snovi ni priporočljivo mešati.

Sorodni članki

Kaj razkriva barva urina

Če ste med odvajanjem opazili, da je vaš urin nenavadne barve, nikar ne zaženite panike. Obarvanost je lahko tudi posledica prehrane, zdravil ali dehidriranosti. Vseeno pa…

Hepatitis - 'nema' nevarnost. Odkrijte jo pravočasno!

Vnetja jeter se dolgo časa ne opazi, in to je tisto, kar je najbolj nevarno. Toda pred okužbami se lahko zaščitimo.

Kaj lahko doma, brez zdravil, naredite za omilitev kašlja pri otroku

Zbrali smo nekaj nasvetov, kako pomagati otroku, ko se pojavi kašelj.

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri