utrujenost

Ali pa ga s kapjo niti ne povežemo, saj lahko zelo hitro izzveni.

Kap nastopi, kadar krvni strdek zamaši arterijo ali pa se žila pretrga in prekine dotok krvi v možgane. Zaradi kapi na svetu vsako leto umre več kot 5 milijonov ljudi. 

Kapi lahko povzročijo mnogo različnih simptomov (pri večini se ti razvijejo v nekaj sekudnah), med drugim nerazločen govor in težave pri hoji, šibkost in oteženo razumevanje. Lahko pa pride tudi do manj znanega simptoma – enostranske motnje vida. V tem primeru imate v vsakem očesu samo polovico vidnega polja. Če bi denimo gledali v prometni znak za »stop«, bi morda videli le črki O in P, medtem ko bi črki S in T ostali nevidni.

Ta pojav lahko traja samo par minut, preden se spet vzpostavi normalni vid, a je to znak, da je bil vidni korteks v zadnjem delu molžganov prizadet zaradi izgube dotoka krvi. CT slikanje in MRI bi lahko razkrila, da je del možganov, ki je odgovoren za vid, doživel prekinitev dotoka krvi. V takšni obliki lahko nastopijo manjše kapi, ki pa lahko pogosto vodijo v močnejšo kap.

Sodeč po raziskavah lahko tveganje za kap zmanjšamo s prehrano, polno sadja in zelenjave ter belega mesa. Poskusite z gobami, cvetačo in svetlimi breskvami. Poleg tega lahko jemanje dveh aspirinov v manjši dozi (81 mg) enkrat na dan pred spanjem zmanjša možnosti krvnih strdkov. Seveda pa se pred tem posvetutje z zdravnikom.

Hitrost ukrepanja ljudi, ki so okoli prizadetega je zelo pomembna! Preberite: Kako ukrepati v primeru možganske kapi

In preverite še: 5 opozorilnih znakov za možgansko kap

Sorodni članki
Najpogostejši vzrok kapi je krvni strdek, ki zapre žilo na predelu glave ali vratu.

5 opozorilnih znakov za možgansko kap

Možganska kap je kot blisk, ki preleti možgane in uniči 32.000 živčnih celic na sekundo. Zato je pri zdravljenju kapi hitro ukrepanje tako bistveno.

V mesecu maju obeležujemo Svetovni dan možganske kapi

V maju obeležujemo nekaj za zdravje pomembnih dni. Deseti dan v mesecu je na vrsti Svetovni dan možganske kapi. V nadaljevanju si preberite nekaj koristnih napotkov, ki se…

Kako ukrepati v primeru možganske kapi

Pri možganski kapi je zelo pomembna hitrost ukrepanja ljudi, ki so okoli prizadetega. Zato strokovnjaki pravijo, da si moramo vsi za prepoznavanje znakov možganske kapi…

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri