zadihanost

Vas muči težka sapa? Težko dohitevate prijatelje, ko se odpravite na skupni sprehod? Morda vam že hoja v drugo nadstropje predstavlja izziv? So vam v zadnjem letu zdravniki že izmerili pljučno funkcijo? Potem bi bil čas za to!

15. novembra obeležujemo svetovni dan kronične obstruktivne pljučne bolezni - KOPB. Bolezen, ki pri več kot polovici bolnikov ostaja dolgo neodkrita. A ker lahko bolezen vodi v hudo invalidnost, je zgodnje odkrivanje in zdravljenje ključnega pomena pri ohranjanju kakovosti življenja.

Naredite to zase.

Prepoznajte simptome KOPB!

KOPB je bolezen, ki se začne potiho in napreduje počasi in vztrajno. Njene zgodnje znake pa pogosto pripišemo staranju ali kajenju, ki je glavni vzrok za pojav te bolezni. 

Najpogostejši bolezenski znak pri KOPB je namreč težka sapa (dispneja, naduha). Poleg kašlja in izkašljevanja. V začetku se pojavlja predvsem med telesnim naporom in zmanjšuje bolnikovo zmožnost za običajna vsakodnevna opravila.

Težka sapa se razvija postopoma, zato ne pritegne bolnikove pozornosti, čeprav je pljučno delovanje takrat že precej oslabljeno. Običajno jo bolniki pripišejo staranju in se počasi začnejo izogibati telesnim naporom, ostajajo doma, se ne družijo z bolj aktivnimi prijatelji. Ko bolezen preide v hudo stopnjo, jim že najobičajnejše aktivnosti, kot sta sedenje in hranjenje, pomenjo izreden napor. V tej stopnji se morajo bolniki pogosto zdraviti s kisikom na domu, kar pomeni, da je omejeno njihovo gibanje.

Takih bolnikov je v Sloveniji več kot 400, vseh bolnikov s KOPB pa med 50.000 in 100.000!

Vendar je KOPB mogoče učinkovito obvladati, zlasti če bolezen odkrijemo na začetni stopnji. Bolniki z blažjo stopnjo bolezni pridobijo največ!

Več informacij dobite na spletni strani Društva pljučnih in alegrijskih bolnikov Slovenije www.dpbs.si.

Sorodni članki

Pljučna hipertenzija: Pravočasno prepoznajte simptome

Pljučna hipertenzija je bolezen, za katero je značilen povišan krvni tlak v pljučnem ožilju. Simptomi so številni, a pogosto spregledani, saj so prav takšni značilni tudi za...

Delovna skupina za srčno popuščanje

Delovna skupina za srčno popuščanje pri Združenju kardiologov Slovenije bo v okviru European Heart Failure Awareness Day-Evropski dan o ozaveščanju za srčno popuščanje pripravila...

Življenje s parkinsonovo boleznijo

Neozdravljiva in napredujoča, po številu obolelih druga najbolj pogosta nevrodegenerativna bolezen, močno prizadene kakovost življenja bolnikov in tudi njihovih skrbnikov.

Izbor uredništva

Zakaj bi morali na dan narediti 10.000 korakov in več

Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) in številni zdravniki ter drugi strokovnjaki pravijo, da bi 10.000 korakov...

Več...

18 korakov, kako zopet najti voljo

Ko smo depresivni, se je tako težko premikati, iti pod tuš in se preobleči, kaj šele se odpraviti na pohod ali tek. Čeprav...

Več...

Zakaj so doživetja vredna več kot materialne dobrine

Mera za uspeh danes ni več imeti najboljši avto in nepremičnino. Veliko mladih to ne zanima več.

Več...

Najbolj brane vsebine

Dovolite vaši mački spati z vami v postelji? Poglejte, kakšne posledice ima lahko to za vas in vašega ljubljenčka!

Spadate med tiste, ki med spanjem obožujejo toplino teh kosmatih princesk in princev ali zagovarjate nasprotno?
Več...

Horoskop: To je 6 najbolj samozavednih astroloških znamenj

Samozavedanje je zelo pomembna lastnost posameznika in četudi jo mnogi včasih zamenjujejo za samozavest in celo egocentričnost, se od njiju zelo razlikuje.
Več...

Če začenjate s hujšanjem, se nujno držite teh napotkov!

Če se lotevate hujšanja, bi jedilnik morali sestaviti glede na svoje potrebe in upoštevati, kaj želite spremeniti. Katerokoli dieto izberete, ne pozabite na te napotke.
Več...

Zato bi morali vsak dan delati plank!

Ena vaja, ki vključuje celo telo in ima mnogo pozitivnih učinkov. Veste, zakaj bi se je morali lotiti vsak dan?
Več...

7 stvari, ki jih naredite vsako jutro

Za lepo jutro in še lepši dan poskrbijo tudi takšne malenkosti. Kar preizkusite.
Več...

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri