To so astrološka znamenja, ki se bojijo ponovno ljubiti
To so astrološka znamenja, ki se bojijo ponovno ljubiti
Najlepše kolesarske poti v Sloveniji
Najlepše kolesarske poti v Sloveniji
3 preprosta pravila, kako se znebiti maščobe na trebuhu
3 preprosta pravila, kako se znebiti maščobe na trebuhu

Razstrupite in razmastite jetra!

Razstrupite in razmastite jetra! (foto: Shutterstock.com) Shutterstock.com
30. 3. 2014 Vir: Lisa

Velik del holesterola nastaja v jetrih, v telo pa ga vnašamo tudi s hrano. Sicer je holesterol nujno potreben za normalno delovanje številnih funkcij v telesu, vendar je pomembno paziti na razmerje med 'dobrim' in 'škodljivim' holesterolom v krvi.

Jetra opravljajo izjemno pomembno vlogo – so nekakšen filter v telesu, prek katerega gre vsa hrana, pijača in vsa zdravila, ki jih zaužijemo.

Iz telesa izločajo strupe in odpadne snovi ter skladiščijo hranilne snovi. Če so iz različnih vzrokov obremenjena, svoje funkcije ne morejo več brezhibno opravljati. Pri okvari jeter telo ni več sposobno razstrupljati krvi in sprejemati hranljivih snovi za nadaljnjo uporabo.

Zamaščenost jeter

V Sloveniji je zamaščenosti jeter, tako alkoholne kot nealkoholne, žal vse več. Nabiranje maščobe okoli pasu, prevelika telesna teža, težave s presnovo maščob in glukoze v krvi lahko kažejo na zamaščena jetra.

Zamaščena jetra obdana z maščobnim obročem in kot taka ne morejo več pravilno delovati in filtrirati vseh snovi ter jih ločiti na tiste, ki jih je treba spraviti v obtok ali uskladiščiti, in na snovi, ki jih je treba izločiti.

Posameznik z zamaščenimi jetri, ki ne spremeni prehrane in načina življenja, tvega, da stanje zamaščenosti jeter napreduje v vnetje jeter, kar pa je že bolezensko stanje.

Pogosto so za nealkoholno zamaščena jetra krivi nepravilna prehrana (kombinacija hrane, hrana, prebogata z nasičenimi maščobami, predelana hrana), uživanje preveč hrane in premalo gibanja.

Holesterol

Preveč 'škodljivega' holesterola namreč lahko pomembno pripomore k razvoju bolezni srca in ožilja. Pomembno je vedeti, da zdrava (nezamaščena jetra) ne tvorijo preveč holesterola.

Za svoje zdravje in razstrupljanje jeter lahko veliko storimo z rednim gibanjem in uživanjem sveže in nepredelane hrane.

Ko je na voljo veliko sezonskega sadja in zelenjave, je veliko lažje uživati priporočenih pet zelenjavno-sadnih obrokov dnevno. Namesto izdelkov iz bele moke izberite raje polnozrnate, jedilnik obogatite s svežimi ribami, bogatim virom maščobnih kislin omega 3, ter oreščki.

Zaščita jeter

Za obnovo in zaščito jeter je priporočljivo tudi jemanje kakovostnega in preverjenega prehranskega dopolnila na osnovi pegastega badlja.

Pri razstrupljanju telesa je zelo pomembno urediti prebavo, saj se morajo strupi in druge odpadne snovi čim prej izločiti.

Preventiva in pomoč

Občasna razstrupljevalna kura je priporočljiva za vse, ki uživate veliko predelane, mastne ali ocvrte hrane, občasno ali redno pijete alkoholne pijače, imate povečano koncentracijo holesterola v krvi ali jemljete veliko zdravil.

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri