10 razlogov, zakaj (ne) imeti aktivno dekle
10 razlogov, zakaj (ne) imeti aktivno dekle
Modrosti naših babic: vlaganje v kozarce in pripravljanje ozimnice
Modrosti naših babic: vlaganje v kozarce in pripravljanje ozimnice
6 znakov, da ste izjemno občutljiva duša
6 znakov, da ste izjemno občutljiva duša

Resnična zgodba steroidarja

12. 1. 2012

Pripoved anonimnega "zasvojenca" s steroidi (6 let, 15 kilogramov mišic).

Ob koncu leta 1997 se je iztekalo moje 12-letno obdobje težkih treningov. Rezultati so bili očitni. Pri 170 centimetrih sem z začetnih 55 prišel na 115 kilogramov. S 43-centimetrskim premerom rok sem bil med močnejšimi fanti v našem fitnesu. Tudi pri počepih nisem bil slab, 250 kilogramov je bila moja običajna obtežitev, nad glavo pa sem z lahkoto dvigal 75 kilogramov. Sodeloval sem tudi na nekaj bodibilding tekmovanjih in v revijah se je včasih pojavila moja slika.

Vseeno pa nisem bil niti blizu postavi, o kateri sem sanjal vse od srednje šole. Hotel sem biti večji in bolj definiran, a je kazalo, da se po naravni poti tega ne bo dalo doseči. Prvi steroidni cikel sem začel pred šestimi leti, ko sem bil star 27 let. Moja žena se seveda ni strinjala s tem, a mi jo je uspelo prepričati, da moje zdravje ni v nevarnosti. Že po nekaj tednih sem pridobil skoraj 10 kilogramov samih mišic. Tudi močnejši sem postal za skoraj 30 odstotkov. Mišice so imele polnejši videz, kot bi jih napihnil z zrakom ali napolnil z vodo. Zdelo se mi je, da bi lahko vadil ure in ure, če bi želel.

Spolni apetit mi je udaril prek vsake meje, zato se je žena začela pritoževati nad mojimi naraščajočimi potrebami. Drugi, neprimerno neprijetnejši stranski učinki so bili voda, ki se je zadrževala v obrazu, in nagnusni mozolji, ki so se razširili prek celotnega hrbta in ramen. Najhujši udarec pa je doživel moj ugled v klubu. V njem sem treniral skoraj štiri leta in ves čas sem glasno navijal proti steroidom. Pa sem čez noč postal gospod Hinko. Izgubil sem skoraj vse prijatelje. Zdaj, čez 6 let in približno 12 ciklov, tehtam dobrih 120 kilogramov. Pred tekmovanji ponavadi shujšam na 105 kilogramov. Obseg rok se je povečal na 48 centimetrov in končno se mi zdi, da sem tak, kot sem si vedno želel biti.

Moje mišice so bile zelo drage. Za steroide sem potrošil približno 30. 000 evrov. Poleg vsega imam na mnogih delih telesa, kjer so mišice hitreje rasle, brazgotine, zadnja plat pa je razbrazdana od stotine vbodov. Pred nekaj meseci – po ciklu, pri katerem sem steroide jemal oralno – je krvni test pokazal poškodbo jeter, podobno tisti, ki nastane pri hepatitisu. Jetra so se mi do zdaj skoraj v celoti zacelila, vendar pa je začela žena vztrajati, naj steroide preneham jemati. Pravi, da obstaja točka, kjer moram opustiti željo po tem, da bi bil večji, in se osredotočiti na zdravje, jaz pa se ne strinjam z njo. Prav tako jemanje steroidov vedno teže skrivam pred starejšima otrokoma.

Želite moj nasvet o steroidih? Če niste čisto blizu svojega maksimalnega genetskega potenciala, potem ne zapravljajte časa in denarja. Pri prezgodnji uporabi steroidov se ne boste nikoli naučili pridobivati mase naravno. Če ste mlajši od 23 let, prav tako pozabite nanje. Poleg tega, da imate dovolj svojega naravnega testosterona, lahko jemanje umetnega slabo vpliva na vaš telesni razvoj, zlasti na višino. Za povrh večina fantov, ki se odloči za “en sam poskusni cikel”, ostane na steroidih še dolga leta. In če mislite, da ste pri tem izjema, ste postali član zelo velikega kluba. Ko enkrat začneš, težko končaš.

“Jemati ali ne jemati” je ena od pomembnejših življenjskih odločitev, zato dobro premislite, kako se boste odločili. Pazite tudi, da vam želja po “biti večji” ne bo uničila poslovne kariere in razbila družine, saj velike mišice ne plačujejo računov. In nikoli vas ne bodo ljubile tako močno, kot vi ljubite njih. Preberite cel članek Goljufive mišice

Peter Kapele

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri