profimedia-0007443432

Kako pogosto si čistite ušesa? Kaj pa, če bi vam povedali, kako redko bi si jih v resnici morali, in da pri tem sploh ne bi smeli uporabljati vatiranih palčk? 

Vatirane palčke so nevarne

Preden se lotimo vprašanja, kako pogosto bi morali očistiti ušesno maslo, poglejmo najprej s čim to storiti. Čeprav si ušesno maslo večina ljudi čisti z vatiranimi palčkami, jih stroka ne priporoča. 

"Uporaba vatiranih palčk ni priporočljiva, saj potiska ušesno maslo navznoter proti bobniču in lahko povzroči začepitev in ujet zrak," so zapisali na spletni strani Gluhi in naglušni Dolenjske. Nadalje priporočajo izpiranje sluhovoda s toplo vodo ali fiziološko raztopino, ki se dobi tudi v razprišlu v lekarni.

Znani so tudi primeri počenega bobniča med čiščenjem ušesnega masla z vatiranimi palčkami. 

Dovolj je, če ušesno maslo očistimo trikrat na mesec

Ušesno maslo je tam z razlogom. Deluje antibakterijsko in preprečuje vnetja ušesa, preprečuje tudi glivične okužbe. S prepogostim čiščenjem ušesnega masla si torej lahko naredimo več škode kot koristi. 

Ameriški pediater dr. Dale Tylor priporoča, da si čistimo ušesno maslo zgolj po toplem tušu, ko toplota stopi ušesno maslo, in še to le trikrat na mesec. Če uporabljamo vatiranega palčke, priporoča, da s prsti primemo palčko tam, kjer so konča vata. S tem preprečimo morebitne poškodbe ušesa. Maslo zgolj nežno obrišemo. 

Preverite še, zakaj so ljudje s krvno skupino 0 nekaj posebnega, pa tudi, kakšna je vaša srečna teža.

Sorodni članki

Ste obsedeni s čistočo?

Do kod sega razumna higiena in kje je meja, onkraj katere sledi samouničenje.

Kako pogosto bi morali umivati, čistiti in prati rjuhe, modrčke, lase ...?

Na telefonu (ki se ga vsak dan dotaknemo vsaj 150-krat), prenosniku, rjuhah, kavbojkah ... po mnenju mikrobiologov in drugih strokovnjakov mrgoli bakterij in bacilov. Toda, kako pogosto…

Poskrbite za zdravje svojih ušes

Vsak četrti že trpi za težavami z ušesi. Na srečo je na voljo nekaj dobrih terapij – in učinkoviti preventivni ukrepi.

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri