utrujenost-telovdba

Sestavni del vsake športne vadbe je tudi počitek. Pravzaprav je nujno potreben za revitalizacijo organizma pred ponovnim naporom. Zato je pomembno, da vemo, kdaj si privoščiti počitek.

V času počitka pridobivamo goriva za energijske procese, v organizmu se ponovno vzpostavi ravnovesje, zacelijo se mikrotravme in sintetizirajo nove snovi, ki bodo pripomogle k manjšemu stresu pri naslednjem enakem naporu.

Če strnemo: med počitkom oz. obnovo se v telesu odvijajo prilagoditveni procesi, ki so nujno potrebni pred ponovno vadbo, dražljajem, ki se manifestira kot lažje premagovanje naslednjega napora – boljše forme ali kondicije.

Zaradi prej omenjenih dejstev je torej nujno, da vemo, kdaj si privoščiti počitek in da ne smemo zaradi tega imeti slabe vesti.

Utrujenost in izčrpanost sta tista mejnika v naporu, ko je nadaljevanje aktivnosti pri enaki intenzivnosti nemogoče oziroma nevarno.

Razlog za izčrpanost

V nasprotju z utrujenostjo je izčrpanost veliko bolj splošen in dolgotrajnejši pojav.

Po navadi je razlog za izčrpanost dolgotrajen napor in izčrpavanje glikogenskih rezerv, ki v primeru daljšega časovnega obdobja (nekaj dni) lahko poruši hormonsko ravnovesje, kar lahko pripelje tud do pretreniranosti.

Pretreniranost pa je pojav, ki nastopi zaradi neuravnovešenosti med naporom in počitkom.

Ločimo:

  • kratkotrajno in
  • dolgotrajno pretreniranost.

Kratkotrajno lahko z zmanjšanjem intenzivnosti in obsega vadbe ter primerno prehrano odpravimo v največ dveh tednih. Vidni pokazatelj kratkotrajne pretreniranosti je povečanje frekvence srca v mirovanju. Vadeči enako obremenitev premaguje z večjim naporom.

Pri dolgotrajni pretreniranosti pa gre za porušenje hormonskega delovanja in delovanja vegetativnega živčevja ter lahko traja tudi več mesecev. Športniku se močno zmanjša zmogljivost za premagovanja napora, zmanjša se apetit, pojavi se izguba telesne teže. Nenehno je prisoten občutek izčrpanosti, razdražljivosti, motivacija za vadbo močno upade itd.

Za odpravo dolgotrajne pretreniranosti je po navadi treba močno zmanjšati količino vadbe, poskrbeti za sprostitev, kakovostno prehrano in motivacijo.

Lahko pa se zaradi pretreniranosti in izčrpanosti soočimo s poškodbami ali bolezenskim stanjem. Zato je pomembno, da vsako vadbo načrtujemo, ji prilagodimo režim prehrane in rehidracije ter tudi počitka.

Smotrna je uporaba prehranskih dopolnil, ki zmanjšujejo vadbeni stres oz. omogočijo hitrejšo revitalizacijo mišičja in živčevja. Ker gre za ekstremne procese, je načrtovanje vadbe pametno zaupati strokovnjakom ter jih vključiti vanjo.

Anže Avbelj, osebni trner

Sorodni članki

Kako kljub utrujenosti ostati aktiven

Verjetno je edina vaja, na katero pomislite, ko ste utrujeni, valjanje po kavču. A naj vas opomnimo – prav telesna aktivnost bo poskrbela za več energije.

Nevarnost pretiravanja - pretreniranost

V naši zavesti je zakoreninjena potreba po delu. Kadar ne treniramo 'trdo', potem to ni pravo delo! Kako prepoznati in preprečiti pretreniranost in s tem narediti…

Tekaški test

Vse štiri članice akcije Bodi aktivna so se udeležile tekaškega testa v laboratoriju za fiziologijo športa na fakulteti za šport v Ljubljani, na katerem sta bila strokovnjak…

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri