Vitamin C - dnevni odmerek je življenjsko pomemben

6. 10. 2013
Deli
Vitamin C - dnevni odmerek je življenjsko pomemben (foto: Profimedia)
Profimedia

Pri vitaminu C večina ljudi pomisli na citrusovke, vendar je v domačih sortah zelenjave, sadežih in zeliščih prav tako veliko te vitalne snovi.

Dnevni odmerek vitamina C je življenjsko pomemben

Ne skrbi le za močan obrambni mehanizem telesa, potrebujemo ga tudi za elastičnost kože in vezi ter za trdnost zob in kosti.

Vitamin sodeluje tudi pri proizvodnji hormonov sreče, torej skrbi za dobro voljo.

Pomemben vidik je še, da vitalna snov nevtralizira proste radikale. To so agresivne kisikove spojine, ki dnevno nastajajo v telesu. Prosti radikali veljajo za glavni razlog staranja.

Najboljša vira sta sadje in zelenjava

Ni nujno, da je eksotično ali citrusovke. Tudi lastni vrt ponuja zadostno izbiro.

Za zaužitje priporočljivih 100 miligramov na dan zadostuje že dobro prgišče črnega ribeza ali porcija špinače.

Tudi paprika, bezeg, brokoli ali druge vrste zelja naj dajejo potrebno dnevno porcijo.

Največ vitamina C je v zrelem, čisto sveže pobranem sadju in zelenjavi. Najbolje ju je zaužiti surovo ali le rahlo dušeno, kajti vročina uniči del občutljivih snovi.

Če dnevno pojeste najmanj tri odmerke sadja in zelenjave, vam ni treba skrbeti za oskrbo s pomembno vitalno snovjo. Drugače je pri dietah ali pri ljudeh, ki pogosto jedo hitro hrano ali pripravljene jedi.

Kaj povzroči pomanjkanje vitamina C?

V primeru izjemnega pomanjkanja vitamina C pride do skorbuta – obolenja, ki se ga je prej nalezlo veliko mornarjev. Njihovi zobje so zgnili in počutili so se slabo. To je sicer preteklost, vendar se še danes pojavljajo rahla pomanjkanja.

Tipični za to bolezen so krvavenje dlesni, pogosti prehladi, utrujenost, težave z zbranostjo, izpadanje las in gube.

Torej hitro sezite po svežem sadju in hitro se boste počutili spet zdravi. Vitamina C nikoli ne morete zaužiti preveč. Odvečna količina se izloči.

Vsebnost vitamina C v sadju in zelenjavi

(vsebnost je izražena v miligramih/100 g)

  • V vodstvu je avstralska grmičasta sliva s pribl. 3.100 mg
  • Šipek: 1.250 mg
  • Jagode rakitovca: 700 mg
  • Črni bezeg: 260 mg
  • Koper: do 210 mg
  • Peteršilj: 160 mg
  • Kodrasti kapus: 150 mg
  • Brokoli: 115 mg
  • Rdeča paprika: 110 mg
  • Koromač: 95 mg
  • Špinača: 90 mg
  • Jagode: 80 mg
  • Limona: 50 mg
  • Rdeče zelje: 50 mg
  • Sveži grah je pravi užitek in poleg vitamina C vsebuje veliko vitamina B1.
  • Pol gomolja koromača nam daje dnevno potrebo vitamina C.
  • Črni ribez spada med domačimi sadeži med najboljše glede vitamina C. Le 100 gramov daje presenetljivih 180 miligramov.
  • Peteršilj poznamo kot kuhinjsko zelišče, vendar kot zdravilna rastlina poživlja zaradi velike vsebnosti vitamina C in blaži menstrualne težave pri ženskah.

Novo na Metroplay: Kako hitro in enostavno pripraviti uravnotežen obrok? | Žana Hrastovšek