prijateljici-pogovor-caj

Stari kitajski pregovor Raje brez hrane tri dni kot le en dan brez čaja kaže, da so številni koristni učinki pitja pravih čajev znani že iz zgodovine. Najnovejša sodobna spoznanja pa le še potrjujejo tradicijo, da so zeleni, črni, rdeči, beli idr. čaji prijetni za pitje, koristni učinki pa se kažejo ob ugodnem vplivu na zdravje in splošnem dobrem počutju.

Zakladi čajnega grmička

Pravi čaj je seveda samo tisti, ki je narejen iz lističev čajnega grmička. Poznamo različne postopke obdelave čajnih listov in na koncu posameznega procesa dobimo določeno vrsto čaja – črnega, zelenega, oolong, belega, temnega ali dimljenega.

Kdor je do zdaj posegal le po čajih v filter vrečkah ali tistih, ki se jih prevaža sem ter tja prek posrednikov, preden pridejo do končnega kupca, naj si dovoli nove užitke.

Blagodejne učinkovine pravih čajev

Če vas do zdaj ni nihče opozarjal, kako pomembno je uživati čaj, vas bomo zdaj mi.

S pravim čajem podarimo telesu ogromno antioksidantov, zato obred s skodelico čaja vzemite kot nujno dnevno opravilo in ga ponovite večkrat na dan vse leto. Za vaše zdravje gre!

Šele z rednim pitjem večje količine čaja, še posebej bel­ega in zelenega, zmanjšamo možnost nastanka rakavih obolenj ter bolezni srca in ožilja. Učinek antioksidativne­ga delovanja polifenolnih spojin je tudi upočasnjeno staranje, kar dokazuje več kliničnih študij.

Prave čaje se najpogosteje pije nesladkane. Najnovejša spoznanja kažejo celo, da zeliščno zdravljenje z zelenimi čaji pomaga pri premagovanju nekaterih kožnih težav. Nedavne raziskave so namreč potrdile blagodejne učinke zelenega čaja pri ljudeh, ki trpijo zaradi zmernih do obsežnih aken.

Zeleni čaj pomaga tudi blažiti razna vnetja in hormonsko delovanje ter pomaga pri razstrupljanju telesa, vse to pa koristi tudi tistim, ki imajo težave z aknami.

Podobno kot zeleni čaji imajo številne koristne učinke tudi črni čaji. Koristni so pri premagovanju zobne gnilobe, med drugim pa tudi povečujejo zmožnost koncentracije in pomagajo zmanjšati vrednosti holesterola v krvi. 

  • Pu er impérial

Temni čaj (pu er) pospešuje prebavo ter pripomore k zniževanju telesne teže in holesterola. Zelo cenjen v kitajski medicini.

  • Srebrne iglice

Z belim čajem, narejenim iz izključno srebrnih listnih popkov, zaužijemo največ antioksidantov.

  • Ryokucha midori

Ta prvovrsten japonski zeleni čaj, bogat z vitaminoma B in E, je bil nekoč najljubša pijača samurajev.

Nekateri so za vroče, drugi niso

Prelivanje čajnih lističev s prevročo vodo je usodna napaka, saj s tem porušimo ravnotežje spojin v poparku, uničimo aminokisline in vrhnje note. Z neprim­erno temperaturo vode se te dragocene zdravilne lastnosti izgubijo, poleg tega čaj ne razvije pričakovanega okusa.

Prevroča voda škodi zelenim in belim čajem, ker s tem uničimo nekaj dobrega za zdravje – aminokisline –, ki so po celotnem postopku obdelave čajnih lističev v teh dveh vrstah čajev še vedno prisotne.

Po drugi strani pa voda s 95 stopinjami Celzija prija oolongom, ker so se pri takšni vročini njihovi zelo zviti lističi sposobni popol­noma razviti.

Kofein v pravih čajih

Nepoznavalci odklanjajo prave čaje, češ da je tudi v teh kofein – enako kot v kavi. Pri tem pa prezrejo najpomembnejše: v pravih čajih kofein ni tako skoncentriran kot v kavi.

Kofein, ki ga je v črnem čaju manj kot v kavi, tako le pomaga spodbuditi prekrvavljenost možganov, toda brez obremenitev srca. Večja prekrvavljenost možganov pa pomeni večjo in boljšo miselno dejavnost.

Manjši čajnik, boljši okus

Pri pripravi čaja je treba upoštevati tudi volumen poparjenih čajnih lističev. Ko suhe lističe prelijemo z vodo, se ti razvijejo in zato v čajniku zasedejo več prosto­ra.

Tega ne smemo pozabiti, še posebej ko pripravljamo čaj oolong, saj njegovi listki zavzamejo kar enajstkrat večji volumen kot takrat, ko so še suhi in zviti.

Čajnih lističev, ki potrebujejo svoj prostor, da se razvijejo, nikoli ne zapiramo v mala cedila, ampak jih pustimo svobodno plavati v čajniku, da lahko razvijejo vse svoje arome. Priporočljivo je skuhati manjšo količino čaja naenkrat, kajti znano je, da ima čaj, pripravljen v manjšem čajniku, boljši okus.

Sorodni članki

Različni čaji, različna priprava

S pravilno pripravo in z rednim pitjem čaja boste svojemu telesu podarili nekaj, kar bi si vzelo sámo, če bi si le lahko.

Napaka: Zelenega in belega čaja nikar ne pripravljajte tako!

Pri pripravi zelenega in belega čaja številni delajo naslednjo napako, ki uniči njun sicer zelo pozitiven učinek na naše zdravje. 

Ko čaj se kupuje, naj nos sodeluje

Ko se boste odločali, v katero daljno deželo bi se s skodelico čaja v roki najraje umaknili, prepustite izbiro svojemu nosu. Ne glede na to, katerega boste posvojili, vas bo obogatil...
Najbolj brane vsebine

7 ajurvedskih nasvetov za hujšanje in dobro počutje

Larissa Hall Carlson, učiteljica joge in specialistka za ajurvedo, ponuja 7 ajurvedskih nasvetov, da boste (po praznikih) lažje telo spet spravili v staro stanje in poskrbeli za dobro počutje.
Več...

Zakaj bi se morali odpraviti na sprehod v soju polne lune

Danes si privoščite nočni sprehod v soju polne lune. 
Več...

3 stvari, ki jih morate narediti, preden vstopite v razmerje

Za nekaj stvari morate poskrbeti, že preden najdete idealnega partnerja.
Več...

Hujšanje ne bo uspešno, če ne boste poskrbeli za 5 pomembnih stvari

Medtem ko se osredotočate na željo po izgubi kilogramov, pozabljate na pomembne stvari, ki vas lahko vrnejo na staro pot.
Več...

Najslabši nasveti glede prehrane po mnenju nutricionistov

Kadar se lotite diete ali pa se zgolj skušate prehranjevati bolj zdravo, verjetno dobite na tone nasvetov od prijateljev, družinskih članov in neznancev v spletu, ki z gotovostjo trdijo, da imajo prav. Zbrali smo nekaj pogostih napak, ki jim ne verjemite in jih ne izvajajte. 
Več...

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri