To so astrološka znamenja, ki se bojijo ponovno ljubiti
To so astrološka znamenja, ki se bojijo ponovno ljubiti
Najlepše kolesarske poti v Sloveniji
Najlepše kolesarske poti v Sloveniji
3 preprosta pravila, kako se znebiti maščobe na trebuhu
3 preprosta pravila, kako se znebiti maščobe na trebuhu

Preživite vod za odstrel

27. 7. 2006

7 ukrepov za obvarovanje kariere.

Večina delovnih mest ima omejen rok trajanja. Fantje pridejo v službo sveži in hrustljavi kot žemljice in nekaj časa takšni tudi ostanejo. Potem jim zagon rahlo upade in so vsak dan bolj togi. Ne mine dolgo, da po­stanejo povsem trdi in zreli za odpad.

To se lahko zgodi vsakomur, ne glede na to, kako pame­ten in spreten je. Največkrat ni nihče kriv za to. Šefi se me­njavajo. S posli gre čedalje slabše. Oblast prevzamejo tepci in ple­nilci. V takih okoliščinah se spotakne tudi najhitrej­ša antilopa in postane lahek plen za hijene vseh sort.

Toda nekateri so sposobni preživeti. In za vedno ostati na vrhu, ne glede na okoliščine. Kot denimo Dimitrij Ru­pel ali pa Mitja Rotovnik. Kaj imajo, česar drugi nimajo? Verjetno obvladajo sedem pravil, ki jih zavarujejo pred od­strelom. Zdaj jih boste poznali tudi vi.

Pravilo ŠT. 1:

Spoznaj svojega šefa

Ključna točka samoohranitve je seveda to, da svoje naloge odlično opravljate. Če ne, skrbno shranite svoj življenjepis, ker ga boste vsakih nekaj let potrebovali. Če pa ste v tem, kar počnete, odlični, je za vašo poslovno dolgoživost nujno poznavanje šefa, zadovoljevanje šefa, in seveda to, da se iz­kažete absolutno nujno potrebni za šefov blagor.

Ko se ta zjutraj zbudi z neznosnim glavobolom, mora pomisliti: “Tole zadevo bo prevzel Novak, ” če ste vi seveda Novak. Ko je šef žalosten, naj takoj pomisli: “Kaj ko bi šla z Janezom po službi na pijačo? ” Janez ste kajpada vi. Poznam smehljajočega se fanta na uglednem položaju, ki je na slu­ž­benih zabavah vedno diskretno trezen, da lahko odpelje šefa domov. Marsikdo bi lahko več kot zadovoljivo oprav­ljal nje­gove delovne naloge, toda nihče ni tako dober taksist.

Pravilo ŠT. 2:

Spoznaj svojega prihodnjega šefa

Tudi šefi niso večni, pa naj je to še tako tragično za nas, ki jim posvečamo toliko časa in ljubezni. Nedavno se mi je zgodilo, da so moj oddelek preprosto odpravili, šefa pa pre­mestili na delo na terenu. Če bi bil še njegov dečko, bi me scvrli, tako kot so njega, pa še bolj hrustljavo.

Toda še za časa njegove vladavine sem se s skodelico kave v roki sprehajal od pisarne do pisarne in spoštljivo moževal z višjimi uslu­ž­benci, ki bi nekega dne lahko za­sed­li njegovo mesto in mi koristili.

Med njimi je bil tudi kolega, ki mu bom rekel kar Jože. Jože je bil bolj samotarski, nikakor ne v sre­dišču pozornosti in ne preveč pri­ljubljen. Meni pa je bil všeč. Imel je neverjetno domišljijo in si je ve­nomer predstavljal, kaj bi se zgo­dilo, če bi se na primer združili z Microsoftom, ali pa, če bi nas so­financirala vlada. In ko so doteda­njega šefa odstavili, je firma nje­govo funkcijo zaupala prav Jožetu. Prav zato, ker je bil naj­bolj utrgan vizionar v hiši. Uganite, koga je najprej pokli­cal, kaj bi se dalo narediti? Mene, kajpak. Čez leto dni sem bil med četverico ljudi, ki so edini preživeli spremembo oblasti.

Pravilo ŠT. 3:

Spoznaj sebe

Lepo se je igrati z velikimi možmi v dragih oblekah, ki delajo v ele­gantnih pisarnah. Poleg tega mo­rate poznati svoje delovne zmo­ž­nosti: kdo ste, kaj lahko dosežete, kaj bi želeli doseči, koga imate ra­di, koga sovražite. V poslovnem svetu ste najpomembnejši element prav vi.

Če tole berete, ste prav gotovo vsaj malo ambiciozni. Če nimate notranjega gonila, ne razmišljate o strateških ozadjih našega početja, ampak preprosto molzete plačo in sekate pivo z vodko, kadar vas od­pustijo. Spoznavanje samega sebe je morda najpomembnejše in edi­no, kar šteje, ko si ustvarjate kari­ero. Nikoli se ne neha, nikoli ne zastari. In vedno je škodljivo, če ga zanemarite.

Poznate znameniti stavek Clin­ta Eastwooda iz filma Past za in­špe­k­­torja Callahana? Takoj zatem, ko nekomu odpihne glavo, zamo­mlja: “Moški mora poznati svoje meje. ” Vrežite si to v pisalno mizo.

Poznal sem nekega povprečnega tipčka, recimo, da mu je bilo ime Kalan. Kalan je kar dobro delal ti­sto, kar naj bi pač delal. In vsem je bil še kar všeč. Ni pa poznal svojih omejitev. Prijavil se je za vsa­ko nalogo, ki so jo ponudili. Hotel je biti na vsakem možnem sestanku.

Nekega dne je predsednik upra­ve vabil na pogovor o neki stvari, ki ga je trenutno zanimala – ki pa žal ni zanimala nikogar od nas. Kalan se je čutil dolžnega, da se zadeve udeleži. Tema sestanka so bili mednarodni plačilni instrumenti. Kalan ni vedel ničesar o mednarodnih plačilnih instrume­ntih. Po koncu sestanka je predsednik potegnil našega šefa na stran in mu rekel: “Znebi se tega tepca! ” In se ga je.

Pravilo ŠT. 4:

Spoznaj okolico

Ozrite se okrog sebe. Če je vse, kar vidite, cesta, ki vodi do vaše pisar­ne, kiosk s hitro prehrano, kjer si kupujete malico, in en ali dva bi­feja vmes, veste premalo, da bi bili odporni proti odstrelu.

Ne vem sicer, kje ste v službi, toda če niste ravno pastir v Tri­glav­­skem narodnem parku, se stvari hitro spreminjajo. Tehnologija se bliskovito razvija. Internetna po­djetja nam odžirajo vsakdanji sen­dvič. V velikanskih hangarjih v Indiji proizvajajo gore cenenih oblačil, medtem ko so številne ši­vilje iz vaše rodne vasi brez slu­žbe in se poskušajo prekvalificirati v prodajalke. Ljudje okrog vas upo­rabljajo tehnične skovanke, ki so jih izumili pred petimi minutami. Kaj za vraga se dogaja?

Če ne veste, se poučite. Šefi v zrelih letih se zanesejo na fante, ki jim znajo odpreti priponko elek­tronske pošte, in se tresejo, da jih ne bi zapustili.

Pravilo ŠT. 5:

Ljubi svojega bližnjega

Šefi so se­ve­da pomembni. Poznavanje pro­izvodnje tudi. Toda če ignorirate ljudi, ki bi morali biti na vaši stra­ni, boste hitro odleteli. Zakaj? Ker nihče ni nezmotljiv. In vsakdo potrebuje pomoč, kadar zamoči. In nekoga, da ga opozori, kadar je v nevarnosti, da zamoči. Tisti, ki se samo klanjajo nadrejenim in teptajo podrejene, se v vi­harnih časih potopijo. Zanesljivo.

Prijateljstva na delu skleneš ta­ko, da znaš prisluhniti sočloveku. Morda se vam to zdi preprosto, a je za številne uspešne ljudi prese­netljivo težko. Tudi če niste pri­srčni in vas drugi niti naj­manj ne zanimajo, se pretvarjajte. Ko vam bo maslo me­zelo z glave in boste potrebo­vali druge, da vas očistijo.

Pravilo ŠT. 6:

Ubij svojega sovražnika

To ne bi smelo biti pretežko. Vem, da ste bili doma miroljubno vzgo­jeni, toda zagotavljam vam, da ne gre drugače. Bo zdaj šlo?

Veliki filozof moči Niccolo` Ma­chiavelli je že pred 500 leti ugotovil, da je za govna edino zdravilo smrt. To je svetoval knezu, ki je želel obdržati oblast. To ste vi. Ugotovil je kako uspešni vladarji odstranijo sovražnike. Ne izženejo jih. Ne pregovarjajo se z njimi. Ne izganjajo jih. Ne rjovejo nanje. Po­tegnejo jih na stran in jim odsekajo glavo. Sek. Zgodovina pozna na ducate zgodb o potencialnih so­vražnikih, ki so jih pustili pri živ­ljenju, pa so se vrnili in povzročali težave. To ni lepa stran poslovnega življenja. Toda če želite prežive­ti dlje si opašite nekaj ostrih nožev.

Obstaja veliko načinov, kako la­hko koga ubijemo v skladu s po­slovnimi pravili. Lahko ga dolgo črnite v očeh nadrejenih, ki upo­števajo vaše mnenje (stavite lahko, da on počne isto). Poskrbite, da ne bo povabljen na ključne sestanke, ki so v vaši pristojnosti (stavite lahko, da on počne isto). Lahko tu­di počakate na pravi trenutek za napad in udarite po njem brez sla­be vesti, oklevanja ali stra­hu (in stavite lahko . . no, saj veste).

Svet brez kretenov. Za to se bo­jujete. Vztrajajte. To ni sprint, to je maraton.

Pravilo ŠT. 7:

Imejte odprte oči

Andy Grove, bivši šef Intela in eden od nepremagljivih je ne­koč rekel: “Paranoja ima svoj smi­sel. Poslovni uspeh nosi v sebi seme lastnega uničenja. Mislim, da je menedžer odgovoren predvsem za to, da venomer preži na napadalce in da v takem obrambnem duhu vzgaja tudi podrejene. ” To je naj­verjetneje ključna lastnost dolge in uspešne kariere.

Se vam zdi takšno življenje sre­čno? Ali ne bi bilo idealno, če bi se vsi uspeli razumeti med seboj? Zakaj nam dolgega preživetja ne bi za­gotavljalo že uspešno delo sa­mo, brez vseh teh političnih in vo­ja­ških oslarij?

Dobra vprašanja. Vso srečo vam želim pri iskanju odgovorov. Toda dokler jih ne najdete, se bom trd­no okle­pal svojega meča. Se vidi­mo na bojišču.

Robert Ravnikar

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri