motovilec

Motovilec vsebuje obilo železa, magnezija, kalija ter vitaminov A in C, ki varujejo pred stresom, srčno-žilnimi obolenji in slabokrvnostjo.

Motovilec spada med najdražje jesensko-zimske solatnice in je na voljo vse do prvih spomladanskih dni. Njegovi mehki temnozeleni listi, zraščeni v rozeto, so glede na sorto široki ali ozki, okrogli ali podolgovati. Za vse je značilna oreškasta aroma, ki je pri sortah z manjšimi listi močneje izražena.

Vsebuje obilo železa, magnezija, kalija ter vitaminov A in C, ki varujejo pred stresom, srčno-žilnimi obolenji in slabokrvnostjo. Listi in koreninice vsebujejo tudi eterično baldrijanovo olje, ki na prebavila deluje pomirjevalno.

Uvelega in porumenelega motovilca ne kupujte

Svež ima čvrste, rahlo svetleče temno zelene liste. Zaprt v posodi se v hladilniku obdrži nekaj dni, nato pa dobi neprijeten vonj.

Motovilec čistimo tako, da manjše rozete pustimo cele in jim odrežemo koreninico ter odstranimo poškodovane in porumenele liste, večje rozete pa razdelimo na liste. Dobro ga operite v mrzli vodi, saj so na listih pogosto ostanki zemlje. Motovilca ne namakajte, ampak ga le prelijte z vodo in takoj nato poberite iz nje.

Motovilec je odličen kot samostojna solata

Ali pa tudi v družbi drugih solatnic. Vendar ga pred pripravo vedno dobro odcedite in osušite. Da ne zakrijete njegove fine arome, je najbolje, da ga pripravite z lahko polivko iz olja in kisa.

Če ga boste zabelili s preveč olja, bodo nežni listki postali sluzasti. Ravno tako se k motovilcu ne podajo težki jogurtovi ali majonezni prelivi. Idealna je polivka iz orehovega olja, ki poudari aromo, in limoninega soka, ki še poveča učinek železa v telesu.

Sorodni članki

9 dejstev o motovilcu

Imate radi motovilec? Motovilec spada med jesensko-zimske solatnice in je na voljo vse do prvih spomladanskih dni. Poglejmo si, zakaj si ga to zimo čim večkrat privoščimo! 
None

Motovilec je zakon !

Motovilec vsebuje zdravju koristne snovi – poleg vitaminov A in C, ki krepita imunski sistem, ter B6, ki odpravlja utrujenost, vsebuje še železo, magnezij in kalij ter folno kislino...

Čistilni radič

Ta značilna zimska solatnica, ki jo poznamo v rdeči in zeleni barvi vsebuje pomembne minerale, kalcij, železo, fosfor in kalij ter vitamine A, C in nekatere iz skupine B. Radič...
Najbolj brane vsebine

12 stvari, ki jih samozavestni ljudje ne delajo

Prijemi, s katerimi poskrbite za več samozavesti in boljše počutje.
Več...

4 načini, kako slišati sebe (in to ni meditacija)

Vsi lahko prisluhnemo svoji intuiciji, le naučiti se moramo prepoznati, kateri glas je pravi. 
Več...

Kaj lahko vprašate partnerja namesto “Kako si?” - 20 vprašanj

Komunikacija je eden pomembnejših stebrov razmerja, zato poskrbite, da bo med vama tekla gladko.
Več...

6 zdravilnih lastnosti kakija

Kaki je prava mala zakladnica hranilnih in zdravih sestavin. Poglejmo si, na kaj vse blagodejno vpliva. 
Več...

Cimet - top začimba, ki nas zdravi

Nekoč izredno cenjena začimba danes postaja priljubljeni pripomoček v boju proti raznim tegobam, ki se tičejo zdravja in lepote. Preberite, na kakšne načine lahko uporabite cimet.
Več...

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri