10 razlogov, zakaj (ne) imeti aktivno dekle
10 razlogov, zakaj (ne) imeti aktivno dekle
Modrosti naših babic: vlaganje v kozarce in pripravljanje ozimnice
Modrosti naših babic: vlaganje v kozarce in pripravljanje ozimnice
6 znakov, da ste izjemno občutljiva duša
6 znakov, da ste izjemno občutljiva duša

Prva pomoč ob povišani ravni sladkorja v krvi z glikemično prehrano

Prva pomoč ob povišani ravni sladkorja v krvi z glikemično prehrano (foto: Profimedia) Profimedia
12. 4. 2017 Vir: liza.aktivni.si

Do kronične bolezni diabetesa pride, ko trebušna slinavka ne izdeluje dovolj insulina ali ko telo ne more učinkovito uporabiti insulin.

Pokazatelji povišanega sladkorja v krvi

Insulin je hormon, ki ga proizvaja trebušna slinavka, in celicam omogoča prevzem glukoze iz krvi ter njeno  predelavo v energijo. Neuspešna proizvodnja insulina, njegova neučinkovitost ali oboje povzroča povišano raven insulina v krvi (hiperglikemija), ki je povezana z dolgotrajno škodo v telesu ter odpovedjo nekaterih tkiv, vključno z ledvicami, krvnimi žilami, živci in očmi.

Razlika med diabetesom tipa 1 in tipa 2

  • Tip 1: je avtoimunska bolezen pri kateri telo ne proizvaja insulin, hormon, ki je potreben, da se sladkor prestavi iz krvi v celice za energijo. Ta je ponavadi diagnosticirana majhnim otrokom.
  • Tip 2:  je najpogostejši tip sladkorne boezni pri odraslih. Se pravi, da ne proizvajate dovolj insulina ali telo nanj ne reagira pravilno. Ni avtoimunsko stanje, temveč je povezano z debelostjo, ker so izvorne celice odpornejše na insulin.

Pri diabetikih se lahko nivo sladkorja v krvi poveča zaradi različnih  dejavnikov: pretiranega zdravljenja serij hipoglikemije (nizka raven sladkorja v krvi), preskakovanja odmerka ali jemanja napačnega odmerka zdravila za diabetes, premalo gibanja, stresa, prehlada, dehidracije, prenajedanje ali pretiranega hranjenje med obroki, lahko tudi zaradi nekaterih zdravil.

Znaki povišane ravni sladkorja v krvi

Povišana raven sladkorja v krvi še ni nujno znak, da imate diabetes. Prav tako v nekaterih slučajih osebe s hiperglikemijo ne čutijo nikakršne znake diabetesa.

Obstajajo pa pogosti simptomi visoke ravni sladkorja v krvi, ki kažejo na težave: pogosto uriniranje in ali uriniranje med nočjo, zamegljen vid, težave s koncentracijo, suha usta, impotenca, pogoste okužbe, počasna celitev ran, želodčne težave, stalna utrujenost ali izrazita utrujenost, povečana žeja, temni obroči na koži okoli vratu, pogoste glivične okužbe, stalna lakota, odvečne maščobe okoli trebuha in nabiranje teže, težave z živci.

Ženska

Zmanjšajte sladkor v krvi z  glikemično prehrano

Glikemični indeks oziroma GI govori o številu ogljikohidratov v hrani, ki povečuje raven sladkorja v krvi, lahko pa varira od 0 do 100. Živila z visokim GI se prebavijo precej hitreje od hrane z nizkim GI, s čimer uporaba le teh zmanjšuje raven insulina. Razen tega, so ta živila prav tako primerna za zmanjšanje odvečnih kilogramov.

Naša prehrana dramatično vpliva na naše zdravje, še posebej na raven sladkorja v krvi. Torej, če začutite naštete simptome hiperglikemije, je potrebono prevzeti določene spremembe v prehrani in poskušati vzdrževati zdravo ravnovesje naravno, še preden vaša prehrana povzroči dodatne zdravstvene zaplete.

Med živila z nizkim GI sodijo tista živila, ki imajo GI med   0 in 54. Ta živila bi morali jesti vsakodnevno:

jajca, humus, brokoli, rdečo čebulo, orehe, višnje, indijske oreščke, jogurt, grah, paradižnikov sok, jabolka, zeleno grozdje, ananasov sok, korenček, pomaranče, grenivke, fižol, avokado, tofu, papriko, kalčke, špinačo, česen, kislo zelje, zeleno solato, rabarbaro, redkvice, pistacije, arašide, olive, gobe, por, lešnike, ingver, koromač, kumare, bučke, cvetačo, rožiče, zelje, brstični ohrovt, jajčevce, artičoke, jagode, rdeči ribez, maline, zeleno lečo, češnje, črno čokolado (70% kakava), rumeno lečo, vse vrste otrobov, sladki krompir, integralne testenine, kokos, rž, paradižnik, bulgur, integralni kus - kus, ovsene kosmiče, čičeriko, fige, sezam, nektarine, kutine, mandlje, stročji fižol, mandarine.

Med živila z visokim GI sodijo živila, ki imajo Gi med 70 in 100 in lahko povzročajo zdravstvene težave, zaradi česa je najbolje omejiti njihovo uporabo v vsakodnevni prehrani, tistim z zelo visokim GI pa se potrebno povsem izogniti: koruznemu sirupu, pivu, dateljnom, glukoznemu sirupu, modificiranem škrobu, pečenemu krompirju, belemu kruhu, kuhanemu korenčku, kuhanemu korenu zelene, koruznim kosmičem, medu, rižu, riževem mleku, kokicam, tapioki, kuhani repi, kuhani buči, buči, lubenici, koruzni moki, olupljenemu kuhanemu krompirju, njokom, prosu, žgancem, ječmenu, amarantu, prepečencu.

Med živila z umerjenim GI sodijo tista živila, ki imajo GI med 55 in 69. Ta živila bi morali jesti v umerjenih količinah: papajo,  rdeči riž, kivi, kostanj, pšenični zdrob, dolgozrnati riž, melone,  kuhani olupljeni bulgur pšenico, kuruzo, sušene fige, svežo rdečo peso,  neolupljeni kuhani krompir, integralni kruh, kuhano rdečo peso, kus – kus (beli), javorov sirup, marmelado s sladkorjem, muesli s sladkorjem ali medom, ananas iz konzerve, suho grozdje.

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri