rak

Rak na modih je najpogostejše rakavo obolenje med mladimi moškimi. Obolelost v zadnjih letih močno narašča, ozdravljivost pa je skoraj 90-odstotna. Ključ do uspešnega zdravljenja je v zgodnjem odkrivanju bolezni.

Rak na modih je najpogostejši pri moški starih med 24 in 40 let. Moč ga je hitro in enostavno premagati, če je odkrit dovolj zgodaj. “V prvem stadiju je bolezen ozdravljiva v skoraj 90-odstotkih. Pri višjih stadijih pa bistveno redkeje, v približno 50-odstotkih. Poleg bistveno višje stopnje ozdravljivosti z zgodnjim odkrivanjem lahko preprečimo tudi možnost neplodnosti,” je povedal Gregor Pirc, predsednik onkološkega društva za moške OnkoMan. Poslanstvo društva je, da osvešča moške o zdravju in preventivi raka, ter nudi pomoč tako obolelim moškim kot njihovim bližnjim, ko se soočijo s težko boleznijo. 

Opazite prve simptome

Simptomi so lahko prepoznavni in jih moški zlahka odkrijejo, če se redno pregledujejo:

  • Modo se lahko poveča ali močno zmanjša;

  • Modo je trdo ter grčasto na otip

  • Moški občuti povečano težo in nelagodje v modih

  • V modih se lahko pojavi vnetje, ki ga ni mogoče pozdraviti z antibiotiki

  • Lahko se povečajo in začnejo boleti prsne žleze in povečajo bezgavke v levi nadključnični jami.
Video za samopregledovanje mod malo drugače

Za onkološko društvo OnkoMan je video z navodili za samopregledovanje mod posnela slovenski model in blogerka Anja Jenko. Drzen pristop, ki ga je kreativni direktor Drago Mlakar zasnoval za ozaveščanje mladih moških, je prinesel številne odzive na družbenih omrežjih.

Namen videa je, da spodbudi Slovence k vsakomesečnem pregledovanjuin opozori na prve simptome raka na modih. Vas zanima, kaj se skriva v njem? Anja pravi, da je v video vnesla nekaj dodatne spodbude za moške, da si bodo posnetek ogledali od začetka do konca in poskrbeli za svoje zdravje.

Več informacij o simptomih, nasvetih in kontaktih za pomoč na spletni strani društva OnkoMan.

Sorodni članki

Rak na modih

Rak na modih je sicer redek, toda to je slaba tolažba za vse, ki jih prizadene. Kaj ga povzroča, strokovnjaki ne vedo. Na modih se lahko razvijejo različne vrste raka, odvisno...
None

Moškost na nitki

Ko sva z dekletom urejala še zadnje papirje, da bi počitnice preživela v Združenih državah Amerike, tako kot prejšnje leto, sem dobil diagnozo – tumor na modu. Pozneje se je...

Rak debelega črevesa in danke

Rak debelega črevesa in danke se razvija počasi in brez simptomov, zato je ključno njegovo zgodnje odkrivanje.
Najbolj brane vsebine

3 nepričakovani znaki, ki kažejo na depresijo

Depresija se kaže na različne načine, nikoli ne vpliva le na razpoloženje. Pogosto spregledani znaki so naslednji …
Več...

Koliko škode naredi sladkor našemu telesu?

Preveč sladkorja lahko hitro poskrbi, da bomo spoznali grenko plat življenja.
Več...

Idealno živilo za hujšanje (nasvet osebnega trenerja)

Kolikokrat ste se že lotili diete z namenom, da shujšate? In kot zakleto so se po končani dieti, ki je ... khm ... trajala le nekaj dni, kilogrami veselo vrnili?
Več...

35 malenkosti, ki moškim v razmerju pomenijo ogromno

Je vaš partner in vaš najboljši prijatelj, zaupata si, odkrila sta, kaj imata skupnega in kaj ne … A ne pozabite, tudi če sta v zvezi že dolgo, mu z majhnimi in preprostimi dejanji večkrat pokažite, da ga ljubite, cenite ali pa ga popolnoma obnorite.
Več...

3 pravila zajtrka, ki vam lahko pomagajo hujšati (+ odličen recept za zajtrk)

Ko izgubljate odvečne kilograme, je pomembno, kaj jeste skozi cel dan. Ne naredite napake že pri prvem (najpomembnejšem) obroku.
Več...

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri