To so astrološka znamenja, ki se bojijo ponovno ljubiti
To so astrološka znamenja, ki se bojijo ponovno ljubiti
Najlepše kolesarske poti v Sloveniji
Najlepše kolesarske poti v Sloveniji
3 preprosta pravila, kako se znebiti maščobe na trebuhu
3 preprosta pravila, kako se znebiti maščobe na trebuhu

Rastlinsko oglje za tiho črevesje

8. 7. 2015 Vir: liza.aktivni.si

Veljalo naj bi, da se zdravje začne in konča v želodcu. Pomembno je torej, da poskrbimo za zdrave prehranjevalne navade, saj so te ključnega pomena za dobro prebavo in ohranjanje pravilnega delovanja želodca.

Si predstavljate brezskrbne počitnice z zvijanjem v želodcu? Ne, to ne obstaja, zato je treba paziti že pri prehrani, če pa že pride do težav, pa moramo imeti obvezno v torbi s prvo pomočjo rastlinsko oglje za črevesje.

Medicinsko oglje je v obliki tablet ali kapsul na voljo kot klasično zdravilo, ki se uporablja pri zastrupitvah in prebavnih motnjah, denimo driski, vendar pa se od homeopatskega razlikuje po sestavi, načinu jemanja, delovanju in opozorilih – homeopatsko zdravilo namreč nima opozoril pri sočasni uporabi z drugimi zdravili, kljub temu pa je pomembno, da ga jemljemo samo takrat, ko se težava ujema s simptomi.

V telo vrne življenje in energijo

Priznani homeopati so ga v knjigah, v katerih je podrobno opisano delovanje homeopatskih zdravil (strokovno imenovana materia medica), poimenovali zdravilo ponovnega oživljenja, saj v stanjih, ki osebo izčrpajo, na organizem deluje kot poživilo: pomaga pri kronični utrujenosti, kadar pride do kolapsiranja – nepričakovane srčne slabosti zaradi pomanjkanja kisika –, pri omedlevici ali hudi ogroženosti po skorajšnji utopitvi. Telo je v teh stanjih navidezno mrtvo, mlahavo in oslabelo, bledo ali modrikasto in zelo mrzlo.

Uporabimo ga, kadar je oslabljeno delovanje prebavnih organov, denimo pri starejših, ali zaradi posledice akutne bolezni, denimo pri zastrupitvi s hrano, ki pacienta povsem izmuči. Zaradi teh lastnosti in odpravljanja prebavnih motenj s hudimi vetrovi, ki se pojavijo ne glede na to, kakšno hrano uživamo, je to nepogrešljivo zdravilo v homeopatski potovalni lekarni.

Napenjanje in napihnjenost

Prebavne težave so zelo širok pojem, ki zajema vrsto simptomov, zato si velja zapomniti, da se carbo vegetabilis uporablja pri težavah, ki jih spremljata napenjanje in napihnjenost, predvsem zgornjega dela trebuha.

Napenjanje se občuti, kadar v prebavilih nastajajo plini, pritisk, ki pri tem nastane, pa lahko povzroča neprijetne občutke utesnjenosti v prsih ali težave z dihanjem in celo srcem. Izločanje vetrov običajno prinese olajšanje. Napenjanje se pojavi zaradi uživanja hrane, ki je naše telo ne zmore prebaviti, bodisi zaradi preobilnega ali težko prebavljivega obroka bodisi zaradi prehitrega vnosa hrane ali zaprtja.

Vetrovi so lahko tudi posledica bolezni ali motenj v delovanju prebavil, npr. želodca, črevesja, jeter, žolčnika ali trebušne slinavke, zato ob dolgotrajnejših ali hudih težavah, zlasti ob oteženem dihanju in težavah s srcem, poiščemo pomoč zdravnika ali homeopata.

Aktivno oglje, kapsuleCarbo vegetabilis uporabimo pri hudem napenjanju, ki ga spremljajo upočasnjena prebava, pekoč občutek in bolečine v želodcu, tudi ob uživanju lahke hrane, ter napihnjen trebuh. Dodatno ga poslabša uživanje mesa, mastne hrane, mleka in masla. Vetrovi imajo neprijeten vonj, oseba pa se po navadi počuti slabotno in si želi svežega zraka. Če težave izginejo ali se zmanjšajo po spahovanju, bo rastlinsko oglje zelo hitro odpravilo nadlogo. Simptomi se izboljšajo na hladnem ali svežem zraku (s pahljanjem), poslabšajo pa na toploti, ob dehidraciji (izgubi vode), pred spanjem, s tesnimi oblačili, zaradi težko prebavljive hrane (maščob ipd.) ali ob preobilnem in prepoznem obroku. V primeru slabe prebave ga lahko jemljemo dlje, a največ nekaj tednov, če pa težave kljub temu ne minejo, poiščemo strokovno pomoč.

S pomočjo aktivnega rastlinskega oglja se iz našega telesa izločijo tudi strupene snovi, ki neugodno delujejo na prebavo. Rastlinsko oglje nase veže pline, ki povzročajo neprijeten občutek, krče in napihnjenost. Rastlinsko oglje najpogosteje uporabljamo ob različnih zastrupitvah s hrano, leni prebavi, izčrpanosti ter seveda ob težavah z napihnjenostjo in vetrovi.

Kdaj pomislimo na jemanje carbo vegetabilisa?
  • pri prebavnih težavah z napihnjenostjo in hudimi vetrovi,
  • pri zastrupitvi s hrano,
  • pri izgubi glasu s kašljem,
  • pri izčrpanosti (kolaps, omedlevica) s slabotnim občutkom, bledo ali modrikasto in mrzlo kožo, neprijetnim vonjem izločkov, upočasnjeno prebavo.

Izboljšanje: spahovanje, hladen ali svež zrak (pahljanje).

Poslabšanje: toplota, dehidracija, pred spanjem, tesna oblačila, težko prebavljiva hrana.

Preberite še: 8 stvari, ki dobro denejo vašemu črevesju

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri