zenska-skok-veselje-sreca-morje

Vedno več raziskav dokazuje, da gibanje ni dobro le za telo, pač pa tudi za možgane. Raziskave sicer dokazujejo nekaj, kar večina, ki prakticira aktiven življenjski slog že ve – gibanje je zdravilo.

Nova raziskava je nedavno prišla iz Univerze v Kaliforniji (Zdravstveni center Davis). Raziskovalci so ugotovili, da vadba poveča nivo možganskih nevrotransmiterjev ali živčnih prenašalcev (endogene kemikalije, ki prenašajo signale po nevronih preko sinapse) – glutamat in GABA. Gre za dobre kemikalije, ki pošiljajo sporočila iz možganov v telo. Tisti, ki trpijo za depresijo in tesnobo imajo dokazano zelo male vsebnosti nevrotransmiterjev.

Z uporabo posebnih MRI slik možganov so v eksperimentu izmerili GABA in nivo glutamatov v možganih 38-ih zdravih prostovoljcev pred in po vožnji na kolesu, kjer so opravili tri serije po 20 minut.

Aktivnost »aktivira« poti k pozitivizmu

Rezultati so bili prepričljivi: nevrotransmiterji so bili po vadbi povišani v možganskih področjih, ki procesirajo vizualne informacije in pomagajo pri uravnavanju srčnega utripa, emocij in drugih kognitivnih funkcij. Najboljši rezultati pa so bili vidni pri možganih tistih, ki prakticirajo redno fizično aktivnost.

MRI slike možganov so nato primerjali s šestimi ljudmi, ki so fizično neaktivni. Pri njih ni bilo nikakršne vidne spremembe v nivojih nevrotransmiterjev.

Imamo že ogromno raziskav, ki potrjujejo, da aktivnosti (še posebej na prostem) povzročijo razgraditev stresa, umirjajo in vplivajo ugodno na naše fizično in psihično stanje. Vzroki za depresijo so sicer lahko večplastni, a vendar je gibanje telesa med pomembnimi deli mozaika zdravja. Ali nam bodo v prihodnosti zdravniki namesto antidepresivov predpisovali fizično aktivnost?

Vir:jneurosci.org in grindtv.com

Preberite še: 6 razlogov, zakaj bi morali otroci preživeti več časa v naravi

Sorodni članki
None

Pomanjkanje gibanja lahko povzroči krčenje možganov

Nevrologi so ugotovili, da je fizična vadba najboljši način za povečanje števila možganskih celic, njeno pomanjkanje pa povzroči krčenje in staranje možganov. 

Katere vaje so za delovanje človeških možganov najboljše

Vsak šport pozitivno vpliva na kognitivne procese. Toda nekatere vrste vadbe imajo na telo posebej dober vpliv.

Kateri tip vadbe je najboljši za možgane?

Vadba dobro vpliva tudi na možgane, ne le na mišice in težo. Ena vrsta pa je še posebej učinkovita.

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri