10 razlogov, zakaj (ne) imeti aktivno dekle
10 razlogov, zakaj (ne) imeti aktivno dekle
Modrosti naših babic: vlaganje v kozarce in pripravljanje ozimnice
Modrosti naših babic: vlaganje v kozarce in pripravljanje ozimnice
6 znakov, da ste izjemno občutljiva duša
6 znakov, da ste izjemno občutljiva duša

Skoraj 30 odstotkov ljudi je prepričanih, da ne prenašajo določenih živil. Ali je res tako?

Skoraj 30 odstotkov ljudi je prepričanih, da ne prenašajo določenih živil. Ali je res tako? (foto: revija Lisa) revija Lisa
3. 3. 2015 Vir: liza.aktivni.si

Nina ne je morskih sadežev, ker je na televiziji videla oddajo o intoleranci za histamine. Anja meni, da ne prenaša več mleka, Lena pa ne je kruha, ker je prebrala, da gluten redi in da zaradi njega zbolimo. Lahko se kar vprašamo: "Ali sploh še kdo normalno je?"

'Brez ...' – ti izdelki so vse bolj priljubljeni

Skoraj vsaka tretja Slovenka se zaradi težav z želodcem ali črevesjem odpoveduje določenim živilom. In število še narašča. Trg izdelkov 'brez ...' temu ustrezno cveti. Za tiste, ki res ne prenašajo določenih živil, je to pravi blagoslov, saj se jim zaradi intolerance za laktozo ni treba odpovedati mleku. Lahko se zgodi, da mlečni sladkor v otroštvu še prenašamo dobro, s starostjo pa upada izločanje encimov. Torej je povsem možno, da nas v srednjih letih začne tiščati v želodcu po popitem kozarcu mleka.

Trendovska težava – gluten

Prodaja brezglutenskih živil v zadnjih letih ves čas narašča. Pa vendar za celiakijo ne trpi toliko ljudi. Nov fenomen so ljudje, ki so občutljivi za umetno vzgojene sorte pšenice, ki poleg glutena vsebujejo še protein ATI. Ta se aktivira v imunskem sistemu in povzroči prekomerne reakcije, ki omogočijo nastanek celiakije ali diabetesa tipa 1.

Ker so ti posebni izdelki dražji, veliko ljudi misli, da so bolj zdravi. Prej denimo sploh ne preverijo, ali jih res potrebujejo.

Test namesto samodiagnoze

Zaradi uživanja izdelkov z oznako 'brez ...' ne boste nič bolj zdravi. Prav nasprotno, nadomestki glutena, kot je denimo soja, lahko sprožijo določene alergije. Če vas po zaužitju določene hrane boli želodec, naj vzroke pojasni zdravnik. Lastne diagnoze s pomočjo spletnih brskalnikov vsekakor niso dobre.

Slab občutek

Če zdravnik ne najde telesnih vzrokov za občutljivost za določeno živilo, se izplača pogledati v naš svet občutkov. Znanstveniki so odkrili, da določeno živilo nezavedno ali pa zavedno povezujemo z negativnimi doživetji.

Na nas pogosto vplivajo negativna pričakovanja

Neki drugi testi so pokazali, da so se tisti, ki so verjeli, da jim bo kozarec mleka škodil, osredotočili na težave, kot so denimo bolečine v trebuhu, pozneje pa so jim povedali, da so jim dali piti mleko brez laktoze.

Preglednica težav s prebavljivostjo

Fruktoza

Kje tiči težava? Telo se na preveč sladkorja v sadju, suhih sadežih, kečapu in hitri prehrani odzove z oglašanjem v želodcu in/ali drisko. Prenos fruktoze v črevesje ni dovoljšen.

Diagnoza: Opravite dihalni test pri specialistu za želodec in črevesje.

Kaj pomaga? Prehransko svetovanje in test, koliko obremenitve prenese testirana oseba. 10 g fruktoze (eno jabolko) je običajno v redu. Če se fruktozi popolnoma odpovemo, je prenesemo čedalje manj.

Laktoza

Kje tiči težava? V telesu primanjkuje encima laktaze, s pomočjo katerega prebavimo mlečni sladkor. V tankem črevesju se ne absorbira, temveč izgori v bakterije v debelem črevesju, kar privede do napihnjenosti in bolečin v želodcu.

Diagnoza: Pomanjkanje encima pokaže dihalni test z vodikom.

Kaj pomaga? Odpoved mlečnim izdelkom, piškotom, hitri prehrani ali pa uživanje posebnih tablet pred jedjo. Skoraj brez laktoze so siri, jogurti in skuta.

Gluten

Kje tiči težava? Pri celiakiji glutenska živila povzročijo vnetje sluznice tankega črevesja. Že malo glutena, lepljive beljakovine iz pšenice, pire ali rži, ki je v pici, kruhu in sladicah, povzroči krče v trebuhu, drisko in utrujenost.

Diagnoza: Ugotovite jo s pomočjo krvnega testa na antitelesa in z biopsijo tankega črevesja.

Kaj pomaga? Prehransko svetovanje in sprememba prehrane (odpoved glutenu).

Histamin

Kje tiči težava? Telo histamin razgradi s pomočjo encima diaminoksidaze. Če ga primanjkuje, pride po zaužitju rdečega vina, sirov, salame, kislega zelja ali morskih sadežev do psevdoalergijskih reakcij, kot so izpuščaji, nahod, težave z želodcem in črevesjem ...

Diagnoza: Poseben prehranski protokol s testom opuščanja določenih živil.

Kaj pomaga? Odpoved živilom, ki vsebujejo histamin, in tistim, ki spodbujajo telesu lastno izločanje histamina (na primer citrusi in stročnice).

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri