sladkor

Sladkor občutno izboljša okus in se je do dandanes pretihotapil v mnoga živila. Enak, le nasproten (negativen) učinek, ima na zdravje in kožo. Preverite nekaj procesov, ki so povezani s prevelikim odmerkom sladkorja.

Sladkor stimulira možgane, da proizvajajo dopamin in serotonin

Dopamin ima evforičen efekt, ki je podoben kot pri jemanju nedovoljenih substanc. Od hrane polne nezdravih maščob in sladkorja, lahko postanemo odvisni. Raziskovalci so ugotovili, da specifični čokoladni piškoti zasvojijo osebo enako kot kokain.

Ima uničevalne posledice na koži

Rezultat hitrega dviga krvnega sladkorja so vnetja, ki v celicah sprožijo biokemične spremembe. Posledica je pospešeno staranje kože.

Skrivnost lepe kože

Izogibajte se sladkorju in glikemičnim ogljikovim hidratom, ki jih telo spremeni v sladkorje. Prevelik vnos sladkorja škoduje kolagenu in elastinu, ki skrbita, da kože ostane napeta in gladka.

Sladka prevara

Mnoga živilo vsebujejo etiketo, ki zagotavlja, da izdelek ne vsebuje dodanega sladkorja ali je brez maščob. Takšna hrano lahko sestavljata naraven ali rafiniran sladkor, ki sta prav tako nevarna zdravju. Izdelki z malo ali brez maščob pa so pogosto polnjeni s sladkorjem, kar omogoča boljši okus brez maščob.

Ne skriva se le v čokoladi in sladkih pijačah

Veliko živil telo hitro pretvori v sladkor, pa se tega sploh ne zavedamo. Nekaj takšnih je: testenine, kruh, krompir, riž. Morda nevede še vedno jeste velike količine belega škodljivca.

Moram sladkor povsem vreči iz prehrane?

Sploh ne. Predstavlja namreč gorivo celicam in energijo za metabolizem, potrebujemo ga tudi za preživetje. Ključno je, da izvzamete presežek sladkorja. Pitje zelenega čaja, ki je poln antioksidantov, je prav tako dobra ideja za ohranjanje mladostnega videza kože.

Preberite tudi: 

Sorodni članki

Katera hrana in pijača izboljša delovanje možganov? (in kaj jih zavira)

Ko skrbite za svoje zdravje, ne pozabite na možgane. Tam se dogajajo vsi pomembni procesi v telesu, zato tudi s hrano in pijačo poskrbite, da bodo lahko dobro delovali.

Največji sovražnik – skriti sladkor: izognite se naslednjim živilom

Med poplavami diet, ki nasprotujejo ena drugi, vseeno lahko najdemo skupni imenovalec, ki mu pritrjujejo tudi prehranski strokovnjaki: odpovedati se bo treba sladkorju. A…

17 pravil zdravega prehranjevanja

Preberite 17 pomembnih smernic zdravega in uravnoteženega načina prehranjevanja.

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri