Slastna in lahka paradižnikova dieta

17. 9. 2016 | Vir: liza.aktivni.si
Deli
Slastna in lahka paradižnikova dieta (foto: Profimedia)
Profimedia

Kaj pravite na to, da bi čim manj časa preživeli za štedilnikom, slastno jedli in kljub temu shujšali brez športa! Se sliši dobro?

Potem je paradižnikova dieta idealna za vas. Vse jedi so pripravljene v maksimalno 30 minutah.

Zdržati morate le 3 dni – in lažji boste za 2 kilograma. Paradižniki namreč vsebujejo veliko snovi, ki poskrbijo za vitkost in ustavijo napad volčje lakote. Poleg tega imajo tudi nizko energijsko vrednost: napolnijo želodec, toda na koncu dneva je bilanca kalorij kljub temu negativna. Sijajno!

Takole gre:

za zajtrk pojejte skuto s sadjem ali umešano jajce (2 jajci) s 50 g lososa. Za kosilo izberite enega od naših receptov.

Večerja: 2 rezini polnozrnatega kruha s paradižnikom in mocarelo ali pa riba s paradižnikom: 2 paradižnika zrežite na rezine in jih popecite. Nato jih skupaj s 175 g fileta lososa, 2 žlicama drobtin in 100 ml juhe 20 minut pecite v pečici. Mmmh, slastno!

Zrezki s feto in s paradižniki

Za 2 porciji potrebujete:

  • 4 svinjske zrezke (hrbet),
  • 1/2 vejice rožmarina,
  • 1 žlico olivnega olja,
  • poper,
  • 1 ščepec mletega čilija,
  • 150 g češnjevih paradižnikov,
  • 100 g feta sira,
  • 30 g črnih oliv,
  • malce peteršilja,
  • 100 g jogurta, sol, med

Priprava:

Zrezke tanko potolcite. Rožmarin drobno sesekljajte. Polovico ga porazdelite po zrezkih in primešajte olje, poper in čili. Vse skupaj dajte v vrečko za zamrzovanje in jo za 30 minut postavite v hladilnik.

Paradižnike prepolovite. Feto zdrobite in ji primešajte preostal rožmarin.

Za pripravo pomake sesekljajte olive in peteršilj ter primešajte jogurt. Začinite s soljo, poprom in medom.

Pečico segrejte na 200 stopinj. Zrezke vzemite iz marinade in jih v ponvi z vsake strani pecite 1 minuto. Nato jih razporedite po pekaču, obloženem s papirjem za peko. Začinite jih s soljo in obložite s paradižniki in feta sirom. Pecite jih 10 minut. Postrezite s pomako.

Na porcijo: približno 450 kcal, beljakovine: 48 g, maščobe: 26 g, ogljikovi hidrati: 6 g.

Paradižnik z rikoto

Za 2 porciji potrebujete:

  • 50 g bagete,
  • 1 žlico olja,
  • sol in poper
  • 1/2 šopka zelišč,
  • 70 g rikote,
  • 2 zelo velika mesnata paradižnika,
  • 1 žlico orehovih jedrc,
  • 75 ml juhe (instant)

Priprava:

Bageto zrežite na kocke in jih popecite na olju v ponvi. Začinite jih s soljo.

Zelišča sesekljajte in jih primešajte rikoti. Začinite jo. Paradižnikoma odrežite 2 cm debel pokrov. Orehova jedrca sesekljajte.

Pečico segrejte na 180 stopinj. Paradižnika izdolbite in ju postavite v nepregorno posodo. Kruh in orehova jedrca primešajte rikoti in z mešanico napolnite paradižnika. Prilijte juho, posodo pokrijte in paradižnika pecite 25 minut.

Na paradižnika postavite odrezana dela, ju potresite s soljo in pecite še 10 minut.

Na porcijo: približno 470 kcal, beljakovine: 13 g, maščobe: 36 g, ogljikovi hidrati: 22 g.

Paradižnikova mešanica s solato in koromačem

Za 2 porciji potrebujete:

  • 400 g različno velikih in barvitih paradižnikov,
  • 1 glavo solate,
  • 1 koromač,
  • 1/2 čebule,
  • 3 žlice kisa,
  • sol, poper,
  • 1/2 žličke medu,
  • po 1/2 žličke chia semen,
  • koromačevih vršičkov in sezama,
  • 4 žlice olivnega olja

Priprava

Paradižnikom odstranite zametke pecljev. Manjše paradižnike prepolovite, večje pa zrežite na rezine.

Solatne liste natrgajte na grižljaj velike koščke, koromač nastrgajte na tanke trakove, zelenje pa drobno sesekljajte. Vse skupaj dajte v skledo.

Za pripravo polivke čebulo sesekljajte na zelo drobne kocke. Primešajte jim kis, sol, poper, med, semena chia, sezam in koromačeve vršičke. Na koncu vtepite še olivno olje in s polivko nakapajte solato.

Na porcijo: približno 470 kcal, beljakovine: 15 g, maščobe: 43 g, ogljikovi hidrati: 8 g.

Novo na Metroplay: Matej Zemljič o zakulisju snemanja, dojemanju igralstva in stvareh, ki mu pomenijo največ