anoreksija_ks_kranjec

"Nikoli ne bom pozabila tega dela svojega življenja’", pove Špela. "To so leta, v katerih sem o sebi mislila le najslabše in se v najhujših trenutkih celo spraševala o smislu svojega življenja." A kot pravi, bi bila celotna izkušnja zaman, če je ne izkoristi za nekaj dobrega - pomoč drugim. 4. decembra tako skupaj z bratom začenjata Kickstarter kampanjo.

Imeti anoreksijo

Imeti anoreksijo ni modna muha in ni svobodna odločitev, v kar jih je veliko zmotno prepričanih. Gre za resno duševno bolezen, ki v tej kategoriji celo sodi med bolezni z najvišjo stopnjo umrljivosti.

Špela Kranjec je z anoreksijo živela skoraj 9 let, o svoji izkušnji pa pove, da so bila ta leta grozna. Bolezen te dobesedno priklene nase ter od tebe zahteva, da si uničiš življenje. 

"Nikoli ne bom pozabila tega dela svojega življenja. To so leta, v katerih sem o sebi mislila le najslabše in se v najhujših trenutkih celo spraševala o smislu svojega življenja. Zaradi anoreksije sem padla tako nizko, da se mi ni bilo vredno več niti boriti za svoje lastno življenje."

Spominja se, kako je, ko ostaneš sam in tvoje življenje sestavljajo le še bolečina, solze in obsedeno strmenje k cilju, ki ga pravzaprav ni mogoče nikoli doseči. Še danes ji ni vseeno za vsa izgubljena leta, ki ji jih je odvzela anoreksija, vendar z veliko mero optimizma in volje do življenja pove, da je zaradi celotne izkušnje danes postala močna, samozavestna oseba, ki svoje življenje še kako ceni.

Špela še pove, da je bila celotna izkušnja zaman, če je ne izkoristi za nekaj dobrega. In to je pomoč drugim.

Če želimo anoreksijo zdraviti, jo moramo najprej razumeti in le kdo nam lahko ponudi boljši vpogled v misli nekoga, ki se spopada z motnjo hranjenja, kot pa nekdo, ki je z anoreksijo živel 9 let?

Pojedla sem anoreksijo na Kickstarterju!

26-letna Špela je sicer po izobrazbi dietetičarka, preprosto dekle, ki končno živi svoje življenje in ljubi hribe ter naravo, kjer preživi večino svojega prostega časa.

Svojo zgodbo je zapisala v knjigi Pojedla sem anoreksijo, ki je bila v Sloveniji izdana v letu 2016.

V knjigi lahko resnično občutimo bolezen in najdemo načine, ki so Špeli pomagali premagati bolezen. Ker bolezen prizadene tudi bližnje, je v knjigi vključen pogled njene družine ter najboljše prijateljice, ki borbo z anoreksijo prikažejo v celoti.

S svojo zgodbo, 9-letnim bojem z anorekisijo, pa si želi pomagati še večim. Zato jo bo ponesla čez mejo naše države.

4. december ob 16. uri

Skupaj z bratom 4. decembra ob 16. uri začenjata Kickstarter kampanjo, s katero bosta zbirala sredstva za prevod knjige v angleščino, katere angleški naslov je NOTICE ME: My 9-year struggle against anorexia.

Če bi tudi sami želeli stopiti skupaj z njima in pripomogli k osveščenosti motenj hranjenja, vabljen k ogledu kampanje na Kickstarter platformi z naslovom NOTICE ME: My 9-year struggle against anorexia.

Foto: Špela Kranjec - www.notice-me.net, Polona Bartol

Preberite še:
Sorodni članki

Zgodba 27-letne Georgie Thomson: Da bi prevzela nadzor nad svojim telesom, sem samo sebe spravila v smrtno nevarnost (odkrito o diabulimiji)

Slišali ste že za anoreksijo in bulimijo. Pa ortoreksijo oziroma obsedenost s »pravilno« prehrano. Kaj pa diabulimija?

Mislila sem: ''Manj ko tehtam, več veljam.''

Šele ko je začela pisati knjigo o anoreksiji, je sociologinja Danaja Lorenčič začela delati stvari, ki jo osrečujejo.

Neusmiljen boj z bulimijo: Ko sreče ni od nikoder

Pretresljiva zgodba s srečnim razpletom o padcu na najnižjo točko v življenju.
Najbolj brane vsebine

7 ajurvedskih nasvetov za hujšanje in dobro počutje

Larissa Hall Carlson, učiteljica joge in specialistka za ajurvedo, ponuja 7 ajurvedskih nasvetov, da boste (po praznikih) lažje telo spet spravili v staro stanje in poskrbeli za dobro počutje.
Več...

Zakaj bi se morali odpraviti na sprehod v soju polne lune

Danes si privoščite nočni sprehod v soju polne lune. 
Več...

Hujšanje ne bo uspešno, če ne boste poskrbeli za 5 pomembnih stvari

Medtem ko se osredotočate na željo po izgubi kilogramov, pozabljate na pomembne stvari, ki vas lahko vrnejo na staro pot.
Več...

Najslabši nasveti glede prehrane po mnenju nutricionistov

Kadar se lotite diete ali pa se zgolj skušate prehranjevati bolj zdravo, verjetno dobite na tone nasvetov od prijateljev, družinskih članov in neznancev v spletu, ki z gotovostjo trdijo, da imajo prav. Zbrali smo nekaj pogostih napak, ki jim ne verjemite in jih ne izvajajte. 
Več...

Kako pogosto oz. kako dolgo morate telovaditi, da boste dosegli rezultate? (In kako to pospešiti)

Če ste takoj po novem letu odvihrali v fitnes, polni dobrih namenov, da boste trening postavili na prvo mesto, niste edini.
Več...

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri