To so astrološka znamenja, ki se bojijo ponovno ljubiti
To so astrološka znamenja, ki se bojijo ponovno ljubiti
Najlepše kolesarske poti v Sloveniji
Najlepše kolesarske poti v Sloveniji
3 preprosta pravila, kako se znebiti maščobe na trebuhu
3 preprosta pravila, kako se znebiti maščobe na trebuhu

Ste kot otrok sesali palec in grizli nohte?

Ste kot otrok sesali palec in grizli nohte? (foto: Profimedia) Profimedia
9. 8. 2016

Preberite, zakaj to ni nujno tako slabo.

Po mnenju raziskovalcev, so namreč tisti, ki v otroštvu sesajo palec ali grizejo nohte, v odrasli dobi redkeje podvrženi alergijam.

Ker gre za navado, zaradi katere so otroci izpostavljeni virusom in bakterijam, ti razvijejo boljšo odpornost. Tako je pokazala študija, ki je spremljala 1037 otrok, ki so bili stari med pet, sedem, devet in enajst let. Pri starosti 13 in 32 so jih ponovno testirali na različne alergije.

Pri tistih, ki so imeli vsaj eno od navad, je bilo na vsaj eno alergijo pozitivnih 38 odstotkov. Tisti, ki so imeli obe navadi, pa 31 odstotkov. Pri starosti 32 let so bili rezultati enaki.

Na drugi strani pa je bilo med trinajstletniki, ki niso imeli nobene od teh navad, na vsaj eno alergijo pozitivnih 49 odstotkov.

Higiena ima negativne učinke, a tudi pozitivne. Stik z različnimi mikrobi je vrsta zaščite, pomaga krepiti imunski sistem, se strinjata dr. Robert J. Hancox in Malcolm R. Sears, dva od avtorjev raziskave.

Seveda s študijo ne želijo spodbujati k sesanju palca in/ali grizenju nohtov. Navadi med drugim slabo vplivata na razvoj prstov in zobovja. Študija prav tako ni dokazala, ali takšne navade vplivajo tudi na zmanjšanje drugih bolezni, povezanih z alergijami – kot sta astma in seneni nahod.

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri