Ste vedeli, da bi morali uživati tudi olupek pomaranče?

29. 1. 2013 | Vir: liza.aktivni.si
Deli
Ste vedeli, da bi morali uživati tudi olupek pomaranče? (foto: Shutterstock)
Shutterstock

Ta zdrav sadež lepega vonja in super barve je zares čudež narave.

Pa ste vedeli, da bi morali poleg sočnega 'mesa', polnega vitaminov, uživati tudi olupek? Tudi v njem se namreč skrivajo dragoceni flavonoidi - rastlinske spojine, ki delujejo kot antioksidanti.

Vendar ob nakupu nikar ne pozabite, da morajo biti pomaranče neškorpljene, sicer olupek ni užiten!

Zakaj so antioksidanti za nas tako pomembni?

Človeško telo za svoj obstoj potrebuje kisik, a naj se sliši še tako paradoksalno, prav kisik je lahko krivec za mnoge bolezni, ki nas pestijo. Naše celice namreč nenehno oblegajo toksične oblike kisika, oksidanti, med katerimi so najpogostejši t. i. prosti radikali kisika.

Ti uničujejo zdrave celice, napadajo DNK, zdrave celice pretvorijo v rakave ter koristni holesterol spreminjajo v škodljivega.

Antioksidanti nas pred škodljivimi kisikovimi radikali ščitijo in ohranjajo mlade. Ker pa antioksidanti, ki jih naše telo proizvaja samo navadno niso dovolj, je pametno uživati hrano, ki je bogat vir le-teh.

Novo na Metroplay: Kako hitro in enostavno pripraviti uravnotežen obrok? | Žana Hrastovšek