10 razlogov, zakaj (ne) imeti aktivno dekle
10 razlogov, zakaj (ne) imeti aktivno dekle
Modrosti naših babic: vlaganje v kozarce in pripravljanje ozimnice
Modrosti naših babic: vlaganje v kozarce in pripravljanje ozimnice
6 znakov, da ste izjemno občutljiva duša
6 znakov, da ste izjemno občutljiva duša

Stročnice – mali energijski naboji

Stročnice – mali energijski naboji (foto: Shutterstock) Shutterstock
26. 8. 2013 Vir: liza.aktivni.si

Smo na vrhuncu sezone fižola in graha, privoščite si ga!

Lepo rasteta v lupinici, sta zelo zdrava in nadvse vsestranska. Fižol in grah nista odlična le v krepkih juhah, temveč tudi kot priloga k mesu in ribam, pa tudi v solati. Nizkokalorične stročnice vsebujejo veliko kalija, magnezija in balastnih snovi. Zaradi vsega tega sta pravi naboj zdravja.

Od borlotti fižola do belo-rumenega stročjega fižola – sort je nešteto. Skoraj vse so strupene v surovem stanju in jih je treba kuhati najmanj 15 minut. Sveži stroki nimajo madežev in se ob upogibanju prelomijo.

Mlad grah ima lahko sladkasto aromo. Oluščimo ga iz stroka ter nato približno 5 minut kuhamo v vodi brez soli, samo s ščepcem sladkorja (tako ohrani barvo). Šele nato ga solimo.

Ozek stročji fižol

Pred kuhanjem odrežite konce. Odličen je, če ga začinimo z muškatom.

Borlotti fižol

Lisast fižol je odličen za enolončnice in solate, ker med kuhanjem ne razpade.

Stročji fižol

Ploščat, širok strok svojo aromo najbolje razvije, če je drobno zrezan v enolončnicah ali solati.

Grah

Vsak strok ima približno 10 majhnih grahov. Najbolje jih je samo malce podušiti na maslu.

Modri, rumeni, meter dolg – posebne vrste fižola

Vijugasti fižol

vijugasti fižol

Tanek in dolg do enega metra. Hitro se skuha, speče pa tudi brez predhodnega kuhanja.

Belo-rumeni stročji fižol

belo-rumeni stročji fižol

Ta rumena sorta ima posebno fino aromo in je nežna in blagega okusa.

Modri fižol

modri fižol

Je zelo nežen. Sorta preseneti med kuhanjem: strok se obarva zeleno!

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri